Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Επιτροπή Αγώνα Μεγαλόπολης: Το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης: Λιγνιτικό Κέντρο και ΟΧΙ σκουπιδότοπος

Το μέλλον της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής προδιαγράφεται ζοφερό

Η παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη συρρικνώνεται, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται σε βάρος των εργαζομένων, oι εργολάβοι αλωνίζουν στο λιγνιτικό κέντρο.

 Σαν να μην έφταναν αυτά, αποφασίστηκε:
· Να έρθουν στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Μεγαλόπολης (δίπλα στη Παλαιόχουνη) όλα τα σκουπίδια της Πελοποννήσου και όχι μόνο.
· Να έρθουν στη Μεγαλόπολη τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα της Νότιας Ελλάδας και όχι μόνο.
· Να ανοίξουν το δρόμο ακόμα και για την καύση σκουπιδιών.


Η βασική αιτία που φθάσαμε εδώ, είναι η απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Για να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, ετέθη υπό διωγμό ο λιγνίτης, που είναι εγχώριο και φτηνό καύσιμο και προετοιμάστηκε το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης ώστε να μπουν σε εφαρμογή οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου - ντόπιου και Ευρωπαϊκού – και να μετατρέψουν τις εκτάσεις των ορυχείων σε ένα τεράστιο χώρο αξιοποίησης αποβλήτων. Για εγκαταστάσεις απόθεσης επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων για ταφή υπολειμμάτων καύσης για ταφή βιομηχανικών αποβλήτων ακόμη και επικίνδυνων.

Από τη μια πλευρά, βλέπουμε να συρρικνώνονται οι δραστηριότητες του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης, όπως επίσης και το μαρασμό, τη φτώχεια, την ανεργία να εισβάλλουν στη Μεγαλόπολη και στα χωριά της και, από την άλλη πλευρά, να επιδοτούνται με τεράστια ποσά οι εγκαταστάσεις των - όχι και τόσο αθώων από οικολογικής πλευράς - Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) (500.000€ το MW).

Από τη μια πλευρά, βλέπουμε στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης να μειώνεται η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη από τα 850 στα 600 MW (τα οποία δεν αποδίδονται πάντα, αφού συχνά οι μονάδες υπολειτουργούν, παρέχοντας «ευγενικά» χώρο σε «νέους» - ιδιώτες βέβαια – παραγωγούς) και, από την άλλη πλευρά, βλέπουμε να έχουν αδειοδοτηθεί, μόνο στην Πελοπόννησο, μονάδες ΑΠΕ ισχύος 2500 MW (από τα οποία τα 700 έχουν ήδη συνδεθεί στο δίκτυο) και να εκκρεμούν αιτήσεις για άλλα 2500 MW. Για την κατασκευή κάθε ανεμογεννήτριας από τις τόσες που βλέπουμε γύρω μας, πληρώνει ο Ελληνικός λαός ενάμιση εκατομμύριο Ευρώ επιδότηση (το πιο συνηθισμένο μέγεθος είναι τα 3MW) και -επιπλέον-τουλάχιστον δυόμιση φορές ακριβότερα το ρεύμα. Με τέτοια κίνητρα δεν θα μείνει ούτε ένα λοφάκι χωρίς ανεμογεννήτρια ούτε χωράφι χωρίς φωτοβολταϊκά. Η παραγωγή ρεύματος με φυσικό αέριο είναι και αυτή πανάκριβη σχεδόν ένα ευρώ η Κιλοβατώρα.

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για το ότι φτάσαμε ως εδώ. Ευθύνεται η πολιτική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που – σε επίπεδο Κυβέρνησης, Περιφέρειας (παλαιότερα Νομαρχίας), Δήμου, στήριξαν και σήμερα υλοποιούν αυτές τις καταστροφικές για όλους εμάς επιλογές.

Ευθύνονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στα σωματεία της ΔΕΗ που, μαζί με τις εκάστοτε Δημοτικές – Νομαρχιακές Αρχές και τη ΔΕΗ, διοργάνωναν ημερίδες για τη «Μεταλιγνιτική Εποχή» (λες και βιάζονταν να τη φέρουν!), έψαλλαν διθυράμβους στην «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας και ισχυρίζονταν (ψευδόμενοι) ότι ο λιγνίτης θα τελείωνε το 2018!

Όλοι γνωρίζουμε ότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι Δημοτικές Αρχές της Μεγαλόπολης στήριξαν αυτές τις επιλογές. Παλαιότερα, ζητούσαν να έρθουν στη Μεγαλόπολη όλα τα απόβλητα της Πελοποννήσου, χωρίς να εξαιρούν ούτε τα επικίνδυνα. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ψήφισε να έρθουν όλα τα σκουπίδια στην Παλαιόχουνη. Η σημερινή Δημοτική Αρχή συμφωνεί με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που όχι μόνο φέρνει τα σκουπίδια της Πελοποννήσου στην Παλαιόχουνη, αλλά ανοίγει το δρόμο για την καύση που είναι σκέτος καρκίνος και για Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα ορυχεία.

Όλοι όσοι είμαστε αντίθετοι με όσα σχεδιάζονται, όλοι όσοι είμαστε αντίθετοι με εκείνους που τα υλοποιούν (ανοιχτά ή «υπόγεια»), είναι καιρός να αντιδράσουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας.

Ενωμένοι και οργανωμένα εκφράζουμε την αντίθεσή μας:
- Στην απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας και στον περιορισμό και την απαγόρευση του λιγνίτη για παραγωγή ρεύματος
- Σε κάθε δραστηριότητα απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης που στοχεύουν ακόμα και στην καρκινογόνα καύση
- Στη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα εξαντλημένα Ορυχεία, γιατί θα είναι ολέθριες οι συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης και στον υδροφόρο ορίζοντα όλης της Πελοποννήσου.
- Στην παράδοση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Πελοποννήσου στους ιδιώτες.


ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
· Να μην υπογραφεί η Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ. Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, αντίθετα πρέπει να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη.
· Την αξιοποίηση των λιγνιτών για παραγωγή ρεύματος μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ενέργειας που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες με φθηνό ρεύμα για το λαό και όχι κέρδη για το κεφάλαιο.
· Να γίνουν έρευνες για ανεύρεση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη.
· Να χρησιμοποιηθούν οι λιγνίτες της ευρύτερης περιοχής (πρόκειται για ποσότητες που ισοδυναμούν με πάνω από 200 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη Μεγαλόπολης).
· Οι εκτάσεις των ορυχείων που ολοκληρώνεται η λιγνιτική εκμετάλλευση να περνάνε στην ιδιοκτησία του κράτους για να επιστραφούν στην τοπική κοινωνία με τις ανάλογες υποδομές για κτηνοτροφία, γεωργική εκμετάλλευση, για αναψυχή κλπ. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, και όχι με σκουπιδοεργοστάσια και ΧΥΤΕΑ.
· Να γίνει διασύνδεση της Τηλεθέρμανσης και με την τέταρτη μονάδα και με τη μονάδα Φυσικού Αερίου (Φ.Α.) να χρηματοδοτηθεί η επέκταση των δικτύων διανομής για να συνδεθούν όλα τα σπίτια και επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης και των γύρω χωριών με την τηλεθέρμανση και με πολύ χαμηλό κόστος.

Για την Επιτροπή Αγώνα:
Συνδικάτα: Ενέργειας – Οικοδόμων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Σωματεία: Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΔΕΗ – Δημοσίων Υπαλλήλων.
Αναγνωστόπουλος Νίκος - Αναστασόπουλος Άκης - Ανδριανός Ηλίας –Βελισάρης Ηλίας - Βεργέτης Ηλίας - Γεωργαντάς Γεώργιος - Γούργαρης Βαγγέλης - Δούμουρας Πέτρος - Κουκουλά Χριστίνα -Λαμπρόπουλος Παναγιώτης - Μαράκας Θανάσης - Μπουγιούκου Μαρία - Μπουρσιάνης Γιάννης – Παγανός Κώστας - Παναγουλοπούλου Λίλα - Σταθουλόπουλος Ηλίας – Σταθουλόπουλος Νώντας.


12 σχόλια:

  1. Αυτην την ιερη ωρα που ο κοσμος της μεγαλοπολης αγωνια,δεν χωρανε τα καμματικα σκυλια να εκμεταλλεύονται τον πονο μας και μαλιστα να καπιλευοντε σαν ονομα τους τον απλο πολιτη .Εδω μιλαμε για το ΚΚΕ.Αλλαξτε το ονομα αυτο που προσβαλει τον απλο πολιτη και βαλτε μια κομματικη σας ταμπελα ξεφτιλες.Εσεις σαν αντιπολιτευση στην δημοτικη αρχη το κανατε γαργαρα το χυτεα ολοι το ξερουμε.Ποια επιτροπη αγωνα του μεγαλοπολιτη ρε κάπηλοι ουτε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ δεν κανουν τέτοια εκμεταλευση του προβληματος που εχουμε. Εκτος αν εσας τους τριπολιτσιοτες κκεδες σας καίει πιο πολυ απο οτι εμας στην μεγαλοπολη ο χυτεα.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΔΗΞΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ.Γιαυτο εξάλλου μαζεύεστε 2-3 όλοι κι όλοι πλεον οτι κι αν κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωτα πρωτα να πω ότι δεν είμαι ΚΚΕ
      και συνεχίζω δυστυχώς τα κόμματα ολα ανεξαιρέτως μας έχουν απογοητεύσει μέχρι απελπισίας
      όμως στην προσπάθεια ενάντια του χυτεα όλες οιφωνές είναι βοήθεια
      γιαυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην βγάζουμε έξω κανέναν είτε μας αρέσει το κόμα του είτε όχι

      Διαγραφή
    2. ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΚΚΕ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΧΥΤΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΜΙΑ.ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΚΙ ΟΤΑΝ ΠΑΤΑΓΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΕΛΕΓΕ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΥΠΕΥΘΗΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΙ ΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ.ΜΗΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΞΩ.

      Διαγραφή
    3. Σε βολεύει να πετάς λάσπη μέσα απο ενα μπλόγκ ’’κυριε΄΄ ανώνυμε ξεφτίλα, αλλά να έρθεις και να τα πείς αυτά στην ανοιχτή σύσκεψη που κάναμε δεν σε είδα..Το να ισχυρίζεσαι οτι καπηλευόμαστε και εκμεταλευόμαστε στο όνομα του απλού πολίτη κ.ο.κ. σε μια πόλη σαν την Μεγαλόπολη δεν έχει καμία υπόσταση καθότι και όλοι ξέρουμε ποιος είναι ποιος ( προφανώς γι αυτό και γράφεις ως ανώνυμος) και εμείς ποτέ δεν κρυφτήκαμε στο ποιοι είμαστε και τι στηρίζουμε. Σαφώς αν ήξερες λίγο κ το τι σημαίνει ένα σωματείο και ένα συνδικάτο θα ήξερες οτι στα σωματεία δεν ζητάν κομματικές ταυτότητες για να γραφτεί κάποιος..Οι ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης στο δήμο αναφέρουν για τα απόβλητά και τα επικίνδυνα απόβλητα γενικότερα με ανακοινώσεις τους απο το 1998. Επίσης η Λαϊκή Συσπείρωση Μεγαλόπολης στο δημοτικό συμβούλιο της Μεγαλόπολης στις 12-9-2016 κατέθεσε πρόταση για απόφαση η οποία κατέληγε ''...δεν χωράει ούτε συζήτηση για ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη.'' Φυσικά καταψηφίστηκε απο το ΔΣ. Απ οτι καταλαβαίνω σε βολεύει να λές οτι έχουν όλοι την ίδια ευθύνη μόνο που τα γραπτά άλλα δείχνουν...¨Άλλο αν εσύ άκουγες βρύσες πηγές και λιβάδια για προβατάκια. Να σου θυμίσω και το έγγραφο που δημοσίευσε Η Λαϊκή Συσπείρωση, έγγραφο που έστειλε ο Τσιριγώτης την 6-8-1998 σαν δήμαρχος με θέμα την προώθηση της κατασκευή ΧΥΤΑ στη Μεγαλόπολη και ακόμα και ΧΥΤΕΑ με το σκεπτικό οτι οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι σε ’’μόλυνση’’. Να σου θυμίσω επίσης το έγγραφο που πάλι δημοσίευσε αυτή η παράταξη, που δεν λέει τίποτα για την ταμπακιέρα, έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας περιβάλλοντος της περιφέρειας Πελοποννήσου (περιφεριαρχης Κ. Τατουλης) η οποία ανέφερε οτι δεν έχει κατ αρχήν αντίρρηση για τη ΜΠΕ (μελέτη περιβαντολλογικών επιπτώσεων) του ΕΣΔΕΑ (εθνικού σχεδίου διαχείρισής επικίνδυνων αποβλήτων) που προβλέπει την κατασκευή ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη. Τώρα ποιος έκανε γαργάρες νομίζω καταλαβαίνεις.. Σκοπός μας λοιπόν δεν είναι να γράψουμε κόσμο στο ΚΚΕ και να κερδίσουμε καρέκλες (αν θέλαμε κάτι τέτοιο ξέραμε σε ποια κόμματα θα χτυπάγαμε την πόρτα) σκοπός μας είναι το αυτονόητο ο αγώνας για το δίκαιο για αυτό κάνουμε αυτή την επιτροπή για αυτό είμαστε αυτοί που είμαστε.

      Μπουρσιάνης Ιωάννης Ταμίας Συνδικάτου Ενέργειας

      Διαγραφή
    4. Την ανοιχτή σύσκεψη την έκανε το ΚΚΕ και γιαυτό ήσασταν 5 ατομα μεταξύ σας.Τα σωματεία αυτα ειναι του ΚΚΕ μόνοι σας το λετε. Δεν ειναι Γιάννης ειναι Γιαννάκης.
      Ο κοσμος σας εχει σιχαθει ολους τους κοματικους να μην το πω αλλιώς.
      Γιαυτο βαλτε αλλη ονομασία την πραγματική σας, επιτροπή ΚΚΕ.
      Και πείτε τι θα κανετε επιτελους να αποτρεψετε τα χυτεα? Τι?

      Διαγραφή
    5. και το κκε και ολα τα κομματα πρεπι να βοηθησουν έξω από τα πολιτικά τερτίπια την μεγαλόπολη
      πολλόι έχουν φάει ψωμί από την δεη αλλά όλοι έχουμε φάει και την μόλυνση είτε δουλεύαμε στη δεη είτε οχι
      σήμερα ήρθε η ωρα που και οι μεν και οι δεν πρέπει να βοηθήσουν τον τοπο

      Διαγραφή
  2. η παπαρηγα και η παπανταμα τι λεει ρε παιδια?
    τι ωρα θα ειναι ετοιμη η επανασταση να περασουμε να την παρουμε να ξερω να εχω μαγερεψει
    κιολας μην μεινουν πισω κι οι δουλειες ρε παλικαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λόγια λόγια λόγια.... μπλεγμένες αναλύσεις με πράγματα που φυσικά έχετε δίκιο και έχουν γίνει αλλά λύσεις και με ποιον τρόπο θα διώξετε τα χ.υ.τ.ε.α απο την Μεγαλόπολη δεν μας λέτε.Κλασικό κείμενο κκε,επανάσταση λαέ,απο τον καναπέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η επίθεση που εξαπέλυσε στον «ανώνυμο Ξεφτίλα» ο επώνυμος αγωνιστής Μπουρσιάνης Ιωάννης με ειδικότητα « Ταμίας Συνδικάτου Ενέργειας» είναι όλα τα λεφτά. Δείχνει ακριβώς το ποιον των συνδικαλιστών που τόσα χρόνια οδήγησαν τη χώρα στη καταστροφή .Κι αν πολλοί ισχυρίζονται ότι οι πολιτικοί είναι η γάγρενα των πάντων(κάτι που είναι πραγματικότητα ) δεν έχει παρά να αναλογιστεί από ποιον κυρίως χώρο προέρχονται τα τριακόσια ταλέντα της βουλής καθώς και τα άπειρα ταλέντα σε δήμους περιφέρειες-διοικησεις οργανισμών κτλ. Είναι βγαλμένοι σχεδόν όλοι τους από τα θρανία του συνδικαλιστικού χώρου. Ακροδεξιοί- Δεξιοί-πασοκοι-δημαριτες-ποταμιτες -κκεδες –ανελοσυριζεοι-ακροαριστεροικτλ .
    Αν οι μεγαλοπολίτες θέλουν αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τους ,καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους ,πρέπει να σηκωθούν από τον καναπέ της καλοπέρασης ,της κριτικής του ωχαδερφισμού, της φραπεδιάς και να το αποδείξουν με πράξεις .Αν περιμένουν από τον κάθε μπουρσιανη τότε νάνε σίγουροι ότι το μέλλον τους θα αντίστοιχο με το μέλλον της άλλοτε κραταιας ΔΕΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να αγιασει το στομα σου τιποτε αλλο.

      Διαγραφή
    2. Η παραπάνω ανακοίνωση, επιγραμματικά, λέει τα εξής:

      1. Μεγάλα «συμφέροντα» προσπαθούν να κάνουν το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης σκουπιδότοπο, επειδή «υπάρχουν ήδη υποδομές και οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και δεν θα προβάλλουν σοβαρές αντιρρήσεις».

      2. Εδώ και χρόνια προετοιμάζεται το έδαφος με συγκεκριμένες ενέργειες, όπως:
      α. Κλείσιμο μονάδων παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη και συνακόλουθη μείωση
      των θέσεων εργασίας.
      β. Ψευδή προπαγάνδα στο όνομα «μελετών» για δήθεν εξάντληση των αποθεμάτων
      λιγνίτη της περιοχής.
      γ. Προώθηση πανάκριβων, ασύμφορων ενεργειακά και ζημιογόνων
      περιβαλλοντολογικά ΑΠΕ.

      3. Όλες οι κυβερνήσεις, στο βαθμό που τους επέτρεπαν οι πολιτικές συγκυρίες, μεθόδευσαν τα παραπάνω, με αποκορύφωμα την πρόσφατη υπουργική απόφαση για δημιουργία ΧΥΤΕΑ. Ταυτόχρονα, η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, όχι μόνο δεν θωράκισαν την πόλη από την απειλή, αλλά καθησύχαζαν τους κατοίκους και έδιναν εικονικές μάχες, ενώ φρόντιζαν να κρατήσουν «ανοιχτό το δρόμο», εκφράζοντας τη συμφωνία τους σε κομβικά ζητήματα.

      4. Η παραχώρηση του δικαιώματος διαχείρισης σκουπιδιών (ιδιαίτερα των επικίνδυνων) σε ιδιώτη, ιδιαίτερα με τις παρούσες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, στοχεύει μόνο στο δικό του όφελος και δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της περιοχής. Αντίθετα, αποτελεί εγγύηση για αύξηση της οικονομικής μας επιβάρυνσης, αύξηση της ανεργίας και των ασθενειών, καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα και μετατροπή της περιοχής σε τριτοκοσμική επαρχία.

      5. Ζητάμε την αποτροπή δημιουργίας ΧΥΤΕΑ και υποδομών που θα επιτρέπουν την καρκινογόνα καύση, τη διαχείριση των απορριμμάτων από δημόσιο φορέα, την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων λιγνίτη προς όφελος των κατοίκων του λεκανοπεδίου, την επιστροφή των εξαντλημένων ορυχείων στην τοπική κοινωνία με υποδομές για την εκμετάλλευσή τους, τη διασύνδεση της τηλεθέρμανσης με την 4η μονάδα και τη μονάδα φυσικού αερίου.

      ----------------------------------------------

      Άραγε, έχει κανείς άλλη γνώμη για τις αιτίες και τις ευθύνες; Μήπως υπάρχει κάποιος που διαφωνεί με τα παραπάνω αιτήματα; Και αν διαφωνεί σε κάτι, μπορεί να το εξηγήσει συγκεκριμένα και με στοιχεία που τεκμηριώνουν το αντίθετο;

      Βέβαια, είναι πιθανό κάποιος να τα γνωρίζει αυτά, αλλά να προτιμά να τα ιεραρχεί ως υποδεέστερα, πιστεύοντας ότι θα υπάρχουν και ωφέλειες. Όμως, αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, θα διαπιστώσει ότι οι υποσχέσεις που του δίνουν σήμερα αξίζουν όσο εκείνων που θα έσκιζαν τα μνημόνια σε μια νύχτα.
      Αν και είναι πιθανό να νοιώθει κανείς τόση απογοήτευση που να θέλει "ΧΥΤΕΑ και ο,τι άλλο", «αρκεί να γίνει κάτι σ’ αυτή την πόλη, ας είναι και για κακό. Να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα» (!...)

      Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος έχει τη γνώμη ότι τα παραπάνω δεν εκφράζουν την πραγματικότητα και τα συμφέροντα των κατοίκων αυτής της πόλης, μπορεί να το δηλώσει και να καταθέσει τα στοιχεία στα οποία στηρίζει την άποψή του. Συγκεκριμένα. Από όσα γράψει και από τις απαντήσεις που θα του δοθούν, θα είναι ο καθένας σε θέση να κρίνει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των απόψεων.

      Όμως, τα παραπάνω ανώνυμα «κείμενα» που συκοφαντούν και βρίζουν χυδαία εκλεγμένους εκπροσώπους σωματείων και ανθρώπους που διατυπώνουν επώνυμα και ενυπόγραφα τις απόψεις τους για τα θέματα που αφορούν τη ζωή μας, δεν αποτελούν «έκφραση γνώμης». Είναι προφανές ότι η ύβρις δεν είναι γνώμη αλλά χυδαιότητα και δεν επιτρέπεται να της δίνεται βήμα.
      Η δημοσίευση τέτοιων σχολίων δεν συνεισφέρει ούτε στο διάλογο, ούτε στην ενημέρωση, ούτε στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, ούτε στην επίλυση των προβλημάτων μας. Το αντίθετο.

      Γιώργος Γεωργαντάς

      Διαγραφή
    3. Ελληνικά να πας να μάθεις αλλος επιτιθεται αλλος απανταει στην επιθεση βγαλε το σαρβαιβορ απο το μυαλο σου εχεις μπερδεψει τις βουρτσες με τις...

      Διαγραφή