Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Κονταροχτυπήματα στο ΠΣ μεταξύ Τατούλη - ΚΚΕ για σκουπίδια και ΧΥΤΕΑ

Αντί ο κ. Τατούλης να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτει η επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε ζητήματα που τον καταγγέλλουν ακόμα Δήμαρχοι και Βουλευτές του χώρου του, ακολούθησε τη γνωστή σε αυτόν τακτική των προσωπικών επιθέσεων και του αντικομμουνισμού, πιστεύοντας ότι έτσι θα καλύψει τις ενοχές του για τη στήριξη μιας διαχρονικά αντιλαϊκής και ανθυγιεινής πολιτικής, ανεξάρτητα ποια αστική κυβέρνηση είναι στο τιμόνι της εξουσίας.

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της τοποθέτησης του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Δευτέρα 20-3-2017) κατά τη συζήτηση της επερώτησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
---------------------------
Όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα βγαίνουν Δήμαρχοι και βουλευτές, ενάντια στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Χρησιμοποιούν μάλιστα δεδομένα όπως κόστους - επιβάρυνσης του περιβάλλοντος – διαδικασίες κλπ, δεδομένα που αναδεικνύαμε οι κομμουνιστές Περιφερειακοί Σύμβουλοι το 2012 – 13 - 14 – 15.

Το ερώτημα είναι, δεν τα ήξεραν, τώρα τα κατάλαβαν που και οι πέτρες βοούν για τις βαριές συνέπειες που έχει στην υγεία, στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων και το περιβάλλον η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των συγκυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ιδιαίτερα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων;

Παίζεται κατά την γνώμη μας ένα κακόγουστο θέατρο, σαν αυτό που παίζεται στην Μεγαλόπολη με τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα. Όπου από το 1998 η Δημοτική Αρχή ζητούσε να έρθουν στη Μεγαλόπολη όλα τα σκουπίδια της Πελοποννήσου, ακόμα και τα επικίνδυνα. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ψήφισε να έρθουν όλα τα σκουπίδια της Πελοποννήσου, δίπλα στη Μεγαλόπολη, στην Παλαιόχουνη. Η σημερινή Δημοτική Αρχή όχι μόνο συμφωνεί με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό που φέρνει όλα τα σκουπίδια της Πελοποννήσου στη Παλαιόχουνη και ανοίγει το δρόμο για την καύση που είναι σκέτος καρκίνος, όπως αποκαλύφθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμφωνεί να γίνουν και τα ορυχεία της Μεγαλόπολης Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) της νότιας Ελλάδας και όχι μόνο. Τώρα όλοι μαζί και ο Περιφερειάρχης διαφωνούν!!! και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Είναι μάλιστα κάλπικες οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις των Δημάρχων και Βουλευτών γιατί, αν δεν σχετίζονται με επιχειρηματικά συμφέροντα που κονταροχτυπιούνται για μερίδιο στην τόσο κερδοφόρα πίτα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σχετίζονται με αντιπαλότητες εντός των τειχών, για το ποιος θα πάρει τη βουλευτική έδρα στην Αρκαδία, ποιος θα διαχειριστεί ποσά της προσωρινής ή οριστικής διαχείρισης. Γιατί είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα όπως επανειλημμένα έχουμε αναδείξει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην κοινωνία.

Δυο νούμερα αρκούν.
Για την κατασκευή των υποδομών της προσωρινής και οριστικής διαχείρισης, για την προμήθεια μηχανημάτων κλπ η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με Περιφέρεια και ΤΕΡΝΑ να διατεθούν 174,1 εκ. ευρώ και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δυο χρόνια που συνδιαλέγεται με την ΤΕΡΝΑ και τους Δημάρχους φορτώνει το λογαριασμό με άλλα 103,37 εκ. ευρώ συνολικά 277,47 εκ. ευρώ.

Αυτά είναι μόνο για τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα, χώρια τα εγγυημένα κέρδη της ΤΕΡΝΑ τα επόμενα χρόνια με τα 80 ευρώ τον τόνο στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ, τα μεταφορικά, το ΦΠΑ, τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας.

Αλήθεια οι κύριοι Βουλευτές δεν τα ήξεραν αυτά, όταν πέντε Υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης Κυβέρνησης πανηγύριζαν εδώ στην Τρίπολη μαζί με την ηγεσία της Περιφέρειας, με τη λήξη του διαγωνισμού;

Δεν τα ξέρει ο σημερινός Κυβερνητικός Βουλευτής του νομού που καθησυχάζει τους κατοίκους της Μεγαλόπολης;

Απ’ ότι φαίνεται το μεθοδευμένο αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα, για να αγανακτήσει ο κόσμος και να πει:

Ας τα πάρει το ιδιωτικό κεφάλαιο, ας πληρώσω όσο κι όσο, αρκεί να τελειώνουμε.

Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι τραγελαφικές καταστάσεις που ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μετά την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στις 20-2-2017 από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αναζητούμε το κείμενο του ΠΕΣΔΑ και δεν το βρίσκουμε.

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) μέσα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις συζητά για μια Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο όχι μόνο δεν έχει συζητήσει κάτι τέτοιο, αλλά δεν ενημερώνεται κιόλας.

Νέες ανεξέλεγκτες χωματερές ανοίγουν δίπλα σε αυτές που υποτίθεται ότι έχουν αποκατασταθεί.

Νέο πάρτυ με σκουπιδοεργολάβους εξυφαίνεται. Ήδη στο Δήμο Γορτυνίας τα σκουπίδια είναι στους δρόμους πολλούς μήνες, κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δρομολογούνται εγκαταστάσεις που θα πάνε προίκα στον ανάδοχο καπιταλιστή.

Είναι πλέον ορατό να δούμε ανάλογες καταστάσεις και σε άλλους Δήμους της Περιφέρειας το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Μετά από όλα αυτά ερωτάσθε κύριε Περιφερειάρχα:

· Που βρίσκεται η υπόθεση διαχείριση απορριμμάτων στη Πελοπόννησο, τι λέει η κυβέρνηση τώρα που ομονοήσατε σε αυτό το ζήτημα;

· Που πάνε τα σκουπίδια αφού <<έχουν αποκατασταθεί οι ΧΑΔΑ>>; Τι μέτρα παίρνετε ώστε να μην μείνουν τα σκουπίδια το Πάσχα και το καλοκαίρι στους δρόμους;

· Γιατί χωρίς να έχει συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στείλατε έγγραφο στο ΥΠΕΝ ότι, δεν έχουμε αντίρρηση επί του περιεχομένου της ΣΜΠΕ του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, που εκπόνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προβλέπει ΧΥΤΕΑ στα ορυχεία της Μεγαλόπολης;

-------------------------------------------------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Τηρούμε τη δέσμευσή μας στους πολίτες και ολοκληρώνουμε το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ»

«Προχωρούμε τη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω από τις προεκλογικές συμφωνίες μας με τους πολίτες και το 2011 και το 2014» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και υπογράμμισε ότι «η λύση της Περιφερειακής αρχής θα αποτελέσει το πρόκριμα για τις εκλογές του 2019, στις οποίες η παράταξη της πλειοψηφίας θα είναι ακόμα πιο δυναμικά παρούσα».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σχολίασε ιδιαίτερα καυστικά τις προσωπικές επιθέσεις προς τον ίδιο και τα ψεύδη παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι οποίες υποστήριζαν ότι το σχέδιο της Περιφερειακής αρχής είχε κατεύθυνση την καύση και ότι είχε συμφωνηθεί με το Φούχτελ και τον Μπόμπολα.

«Παρόλο που αποδείχθηκε περίτρανα ότι πρόκειται για ψεύδη δεν έχουν ακόμα ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Απ’ την άλλη πλευρά δεν έχουν κάνει καμία πολιτική παρέμβαση στην άφρονη συμπεριφορά δημοτικών αρχών που δημιουργούν νέους ΧΑΔΑ, ή που δεν έχουν εφαρμόσει τον ΠΕΣΔΑ που οι ίδιοι έχουν υπογράψει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι «αντίθετα εγκαλούν την Περιφερειακή αρχή, η οποία έχει επιδείξει μόνο υπευθυνότητα, συνέπεια και αξιοπιστία στην πολιτική πρακτική της».

Ο κ. Τατούλης σημείωσε ακόμη τη βαθιά πίστη της πλειοψηφίας του Συμβουλίου στη δημοκρατική λειτουργία, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και το κάνουμε με πρωτοφανή συνέπεια για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας. Το σχέδιό μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων η Κυβέρνηση το έχει υιοθετήσει, παρά την αρχική της διαφοροποίηση, και πρόκειται να υλοποιηθεί όπως ακριβώς έχει προκύψει από το διεθνή διαγωνισμό».

Οξύτατη κριτική άσκησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις «υστερικές κραυγές Βουλευτών που νομίζουν ότι θα επιβιώσουν στο δύσκολο πολιτικό χώρο της Πελοποννήσου. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν πολιτικό κεφάλαιο στην Πελοπόννησο με άναρθρες κραυγές, με την απόλυτη ανικανότητά τους και την απόλυτη ανυπαρξία τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου