Το ΘΕΜΑ της ΜΕΡΑΣ.....

Δήμος Μεγαλόπολης: μετρήσεις εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό

Μετρήσεις εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό Στο πλαίσιο του ελέγχου της ποιότητας νερού του Δήμου , και προκειμένου να εκτιμηθεί αν υφί...

Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

423.405 ευρώ για τη φύλαξη του ΧΥΤΑ Φυλής σε ιδιώτες!!

Την αντίδραση των εργαζομένων έχει προκαλέσει η απόφαση ανάθεσης της φύλαξης του Χ.Υ.Τ.Α Φυλής σε ιδιώτες. Όπως καταγγέλλει το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ με πρόσφατη απόφαση εγκρίθηκε κονδύλι 423.405 ευρώ για τη φύλαξη της χωματερής.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρει:
Κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με τα μέτρα φύλαξης, που θα έπρεπε εδώ και αρκετά χρόνια να έχουν παρθεί, στον ιδιαίτερο χώρο της χωματερής της Φυλής για την ανεξέλεγκτη είσοδο «επισκεπτών» που βάζουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και που δημιουργούν προβλήματα τόσο στη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. όσο κυρίως στην ασφάλεια των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ και των εργαζομένων οδηγών – εργατών που καθημερινά εισέρχονται στο χώρο μεταφέροντας και εναποθέτοντας τα απορρίμματα των Δήμων.

Άλλωστε αποτελεί αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων που παραμένει σε εκκρεμότητα τουλάχιστον τα τελευταία έτη, χωρίς έχει δοθεί η κατάλληλη λύση ούτε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του κ. Ι. Σγουρού αλλά ούτε και από την σημερινή της κ. Ρ.Δούρου.

Και λύση δεν μπορεί να είναι η εργολαβία, όπως επιχειρεί η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και η Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κ. Ρένα Δούρου, που υπέγραψε σύμβαση με αντικείμενο τις «Υπηρεσίες Φύλαξης Χώρων ΕΔΣΝΑ», συνολικής δαπάνης 423.405 ευρώ για ένα χρόνο.

Σε καμία περίπτωση το συνδικαλιστικό κίνημα δεν συναίνεσε ή θα συναινέσει σε άλλη μία ιδιωτικοποίηση (λειτουργία αποτεφρωτήρα – λειτουργία ΕΜΑΚ – λειτουργία χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων κλπ) και στην ανάθεση της φύλαξης του ΧΥΤΑ Φυλής σε εργολάβο.

Δεν γνωρίζουμε αν τελικά και η κ. Δούρου επικαλείται και η ίδια την δαιμονοποίηση των μνημονίων και των ιδιωτικοποιήσεων όπως τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που στηρίζει ή αν είναι έτοιμη να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Σγουρό για τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν επί θητείας του στην Περιφέρεια Αττικής και επί προεδρίας του στην Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις – εργολαβίες – ΣΔΙΤ – εργοστάσια απορριμμάτων κλπ.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε και γίνεται ξεκάθαρο, είναι ότι η πολιτική που ακολουθεί στην Περιφέρεια Αττικής και ειδικά στην διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται σε εναρμόνιση με την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και το φιλοεργολαβικό μοντέλο του προκάτοχού της ενώ είναι σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις της.

Οι συναντήσεις και συζητήσεις της κ. Δούρου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την λύση του προβλήματος στον ΧΥΤΑ-ΦΥΛΗΣ φαίνεται να μην κατέληξαν πουθενά.

«Είμαστε εδώ, διοίκηση και εργαζόμενοι μαζί, για να ενεργοποιήσουμε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας, του ΕΔΣΝΑ και του Υπουργείου, για να επιμείνουμε στη διαφύλαξη της ΟΕΔΑ Φυλής, που δεν αφορά μόνο στην ασφάλεια των εργαζομένων του Συνδέσμου αλλά και στην αποτελεσματική αποκομιδή των απορριμμάτων και, εντέλει, στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεών μας», δήλωναν από κοινού η Περιφερειάρχης Αττικής και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η ενεργοποίηση όμως του μνημονίου συνεργασίας Περιφέρειας, ΕΔΣΝΑ και Υπουργείου για τα θέματα ασφάλειας του συγκεκριμένου χώρου, προκειμένου να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς εργασίας των εργαζομένων στην ΟΕΔΑ Φυλής, τελικά έμεινε στα λόγια και μια νέα εργολαβία έρχεται ως «σωτήρια» λύση.

Δεν είναι όπως φαίνεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου η ασφάλεια του ΧΥΤΑ Φυλής, η ασφάλεια των εργαζομένων, η παραβατικότητα, τα ατυχήματα που συμβαίνουν και οι ανθρώπινοι σωροί που βρίσκονται καταπλακωμένοι από τόνους απορριμμάτων. Οι προτεραιότητες του Υπουργείου είναι άλλες, όπως η εκκένωση χώρων στέγασης προσφύγων και αλληλέγγυων και βέβαια η σχεδόν καθημερινή καταστολή των αντιδράσεων – διαμαρτυριών των εργαζομένων που χάνουν την δουλειά τους και ζητούν το δίκιο τους.

Προφανώς η Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την «αδυναμία» του υπουργείου αλλά πρωτίστως την μνημονιακή απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού, εύκολα υπέγραψε την σύμβαση για «Υπηρεσίες Φύλαξης Χώρων ΕΔΣΝΑ», συνολικής δαπάνης 423.405 ευρώ για ένα χρόνο με εταιρεία «security», γνωρίζοντας πολύ καλά και η ίδια το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί στις περισσότερες εταιρείες αυτού του είδους με απλήρωτους ή στην «καλύτερη» κακοπληρωμένους εργαζόμενους μαύρης εργασίας χωρίς δικαιώματα. Αυτούς τους εργαζόμενους θέλει να βάλει η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ να λύσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα παραβατικότητας εμφανίζεται στο χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καταδικάζει και καταγγέλλει κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που επιχειρείται και είναι σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας που θα κληθεί να πληρώσει το κόστος τους. Καλούμε τους εργαζόμενους μέσα από τα πρωτοβάθμια Σωματεία τους και την Ομοσπονδία να αντιδράσουν γενικευμένα απέναντι στην μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που την στηρίζουν και θέλουν να διαλύσουν όλες τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες καταπατώντας εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα προς όφελος των εργολάβων και του κεφαλαίου, … αυτό αποκαλούν «ανάπτυξη»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου