Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Κώστας Βλάσης: "Να αποδοθούν ευθύνες για τη διακοπή του έργου του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης και να διασφαλιστεί η συνέχισή του».

Κώστας Βλάσης: «κ. Υπουργοί: Να αποδοθούν ευθύνες για τη διακοπή του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης και να διασφαλιστεί η συνέχισή του».
                

Την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με την προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης ζήτησε με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Μπαλτά, καθώς και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Κουρουμπλή, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και συγκεκριμένα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας λύονται οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού που απασχολείται στην υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης του έργου «Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης για την υλοποίηση εργασιών «Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες σε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό για τον τόπο ιστορικό μνημείο, αλλά και να οδηγηθούν στην ανεργία 11 συνάνθρωποί μας, που πλέον διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

Βάσει των παραπάνω και με δεδομένο πως προκαλεί τεράστια εντύπωση και είναι σπάνιο φαινόμενο η λύση μιας τέτοιας προγραμματικής σύμβασης για λόγους νομιμότητας, ο κ. Βλάσης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να ενημερωθεί για τους λόγους αλλά και τους φέροντες την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή.
Επιπλέον ζητά να διασφαλιστεί άμεσα η συνέχιση των εργασιών ανάδειξης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου αλλά και να πληροφορηθεί τις προθέσεις των αρμοδίων Υπουργών για τους απολυθέντες εργαζόμενους.

Παραθέτουμε τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση.
Αθήνα, 9 Ιουνίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 6052
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς
- Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
- Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά

Θέμα: Παύση εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης

Το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Αρχαίας Ελλάδας και ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ιστορικό μνημείο, καθώς αποτελούσε και χώρο άμεσης δημοκρατίας, αφού οι 40 αρκαδικές πόλεις που ήταν συνοικισμένες στη Μεγαλόπολη σε εκείνο τον χώρο συμμετείχαν, συζητούσαν και ελάμβαναν αποφάσεις πολιτικές.

Το εν λόγω αρχαίο θέατρο, το οποίο ήταν κλειστό για περίπου 20 χρόνια, άνοιξε ξανά τις πύλες του για τον κόσμο το 2015. Μέσω προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ του τότε Υπουργείου Πολιτισμού,Παιδείας & Θρησκευμάτων, του Δήμου Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποφασίστηκε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από 3 περίπου μήνες.

Ωστόσο, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού αποφασίστηκε η λύση των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του επιστημονικού προσωπικού που απασχολείται στην υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης του έργου «Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης για την υλοποίηση εργασιών «Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης».

Η απόφαση αυτή επί της ουσίας σταματά την εξέλιξη ενός έργου που αποτελούσε ανάγκη και ζητούμενο των κατοίκων της περιοχής και οδηγεί στην ανεργία 11 συνανθρώπους μας, στους οποίους πληροφορίες θέλουν να οφείλονται τα δεδουλευμένα των τελευταίων μηνών.

Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται, οι κ. Υπουργοί:
α) Για ποιους λόγους ακυρώνονται οι εν λόγω συμβάσεις;
β) Ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας για την εγκυρότητα της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης;
γ) Σκοπεύετε να συνεχίσετε το έργο ανάδειξης και αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης; Με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσετε άμεσα τη συνέχιση του έργου;
δ) Τι προτίθεστε να κάνετε με τους απολυθέντες εργαζομένους και τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Βλάσης

5 σχόλια:

  1. Τα πραγματα ειναι απλα. Το αρχαιο θεατρο δεν προκειται να προχωρησει γιατι δεν το επιθυμει η προϊσταμενη της εφορειας αρχαιοτητων κα Καραπαναγιωτη. Βρηκε αφορμη απο μια πατατα του Δημου να ξαναμπλοκαρει το εργο. Κρυβεται πισω απο τη χρηματοδοτηση του δημου - 500.000,00 ευρω, οταν απο τον ΑΠΡΙΛΙΟ του 2014, με αποφαση του ΔΣ της ΔΕΗ, ειναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ διαχειριστρια πιστωσεων 2.815.000 ευρω που προερχονται απο την συμβαση πολιστικης χορηγιας που υπογραφτηκε το Σεπτεμβριο του 2011 μεταξυ της Δ/νσης Παραγωγης της ΔΕΗ ΑΕ και του τεως ΤΔΠΕΑΕ, για το αρχαιο θεατρο αποκλειστικα.
    Δυστυχως, η κα προϊσταμενη αυτα τα χρηματα τα ...κλωθει τοσα χρονια και ριχνει το μπαλακι στο Δημο. Ντροπη της...Αν ειναι ψεμματα ολα αυτα να βγει να τα διαψευσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι έτσι όπως τα λες , γιατί δεν την καταγγέλλει ο Δήμος ?
      Μήπως προσπαθείς να καλύψεις την ανικανότητα και αφασία της Δημοτικής Αρχής ?

      Διαγραφή
    2. H ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ . Η ΤΩΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ κτλ. ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ; ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΗΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ KAI ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ; ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ; ΠΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ; ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΡΚΕΤΑ ..... ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΕΡΓΟ........ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΝΑΧΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ..........

      Διαγραφή
    3. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ, ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΟΥΜΟΥΤΣΙΑ, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟ ΚΩΛΟΣΣΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ... ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΡΗΘΕΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΛΕΓΟΝΤΟΣ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΡΤΟΝ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ...

      Διαγραφή
  2. Τελικά, ανακάλεσε η κ. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας την απόφασή της για την απόλυση του προσωπικού του Αρχαίου Θεάτρου (ΑΔΑ: 7Δ0Ξ4653Π4-1ΩΓ), καθώς "ήρθησαν τα τυπικά κωλύματα της Προγραμματικής Σύμβασης".
    Αυτό σημαίνει "τέλος καλό, όλα καλά"; Για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή