Το ΘΕΜΑ της ΜΕΡΑΣ.....

Μεγαλόπολη και Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης: Η διαβούλευση ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ όπως ακριβώς αναγγέλθηκε!!! με όλους τους αναφερόμενους και τον υπουργό!!!

της Γεωργίας Δημητρακοπούλου Αναρτήθηκε πολύ ενδιαφέρον σχόλιο αναγνώστη στο blog μας στο άρθρο μας (δείε ΕΔΩ) Μεγαλόπολη: επεισοδιακ...

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

Π. Χουντής: "Αστραπιαία παρέμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας στα Λαγκάδια"Αστραπιαία παρέμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας στα Λαγκάδια
του ΠΑΝ. Β. ΧΟΥΝΤΗ


Είμαι σίγουρος ότι ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στα Λαγκάδια Αρκαδίας, υπάρχουν 2 ναοί μεγάλης
ιστορικής σημασίας, κατασκευασμένοι την προεπαναστατική εποχή και συγκεκριμένα το 1808.

Πρόκειται για τους Ιερούς Ναούς των ταξιαρχών (επί της Ε.Ο. Τρίπολης – Πύργου) και του Ι. Ναού
του Τιμίου Προδρόμου, στο επάνω μέρος των Λαγκαδίων, κοντά στην οικία των Δεληγιανναίων.

Γιατί δεν είναι γνωστοί οι ιστορικοί αυτοί Ναοί των Λαγκαδίων; 
Απλούστατα, διότι καμιά μέχρι σήμερα δημοτική αρχή, κανένας παραγοντίσκος, κανένας ψευτοκουλτουριάρης, δεν έδωσε και δεν ασχολήθηκε, με το να δώσει στον κόσμο την ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική ανάδειξη αυτών των σπάνιων μνημείων, αν και έχουν ξοδευτεί τεράστια χρηματικά ποσά, για ασήμαντα γελοία πανηγυράκια και χαμηλοτάτου επιπέδου καλοκαιρινές φιέστες.

Μέσα από την περιφρόνηση, την υποβάθμιση και την αδιαφορία των τοπικών μικροπαραγόντων και αρχόντων, στα 2 ιστορικά μνημεία, ευδοκίμησε μια άλλη μεθοδευμένη νοοτροπία και θρασύτατη τακτική.
Η πονηρή και συστηματική συνταγή οικοδομικής παρέμβασης και φαρισαϊκής ¨φροντίδας¨ αυτών των Ι. Ναών, από άσχετους, αγράμματους, αμόρφωτους, ανεύθυνους, αλλά πολύ ¨πρόθυμους, εκκλησιαστικούς παραγοντίσκους που περιφέρονται γύρω από τα παγκάρια, χωρίς ξεκάθαρα και διαφανή κριτήρια στις οικονομικές διαδικασίες! 

Το θρασύτερο στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι δεν μπαίνουν στο κόπο να ενημερώσουν ούτε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, ούτε την Ι. Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγ/ως! Οι αυθαίρετες, θρασύτατες αντιεπιστημονικές, αλλά και ανεύθυνα ακαλαίσθητες αυτές ¨παρεμβάσεις¨, πάντοτε έχουν σαν αποτέλεσμα την ασέλγεια και την προσβολή των ιστορικών μνημείων αφ΄ενός και αφ΄ετέρου την οικονομική αδιαφάνεια των εξόδων και των επιλογών.....

Τον περασμένο μήνα, ορισμένοι περιφερόμενοι γύρω από τα εκκλησιαστικά παγκάρια ετσιθελικά, αυθαίρετα, ύπουλα και ανεύθυνα, χωρίς καμία μελέτη, ενημέρωση, έγκριση και διαφάνεια στην αξιολόγηση, αποφάσισαν να παρέμβουν οικοδομικά, στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού Αγ. Ιωάννη Προδρόμου Λαγκαδίων.

Το περίεργο είναι ότι δεν ενημέρωσαν τις “προθέσεις του” ούτε στην υπεύθυνη Αρχαιολογική Υπηρεσία, ούτε στην αρμόδια Ι. Μητρόπολη της Επαρχίας μας. 
Αφέλεια ή κουτοπονηριά; 
Για μένα, μάλλον το δεύτερο...

Ο υπογράφων το ρεπορτάζ, ενημέρωσε επώνυμα, ανυπόγραφα και ιδιόχειρα με το έγγραφό της 22-2-2016 την εφορεία Αρχ/των Αρκαδίας, η οποία αστραπιαία πραγματοποίησε αυτοψία.
 Έδωσε εντολή διακοπής εργασιών, έθεσε κάτω από την επιστημονική φροντίδα και τον υπεύθυνο σεβασμό, τον ιστορικό θησαυρό για τις περαιτέρω ενέργειες, με το έγγραφό της Α.Π. 57086/32073/832. 
Ενημέρωσε δε την Ι. Μητρόπολη για το αυθαίρετο συμβάν, όπως ήταν λογικό και αυτονόητο!

Δεν έχει σημασία τα διάφορα πρόστιμα που θ΄ ακολουθήσουν για τις αυθαίρετες και χωρίς καμία υπηρεσιακή έγκριση οικοδομικές παρεμβάσεις τον Ι. Ναό.
 Σημασία έχει η ευαισθητοποίηση αρκετών Λαγκαδινών πολιτών και η αστραπιαία δραστηριοποίηση και παρέμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και των υπεύθυνων επιστημονικών στελεχών της.

ΠΑΝ. Β. ΧΟΥΝΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου