Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Δήμαρχος Μεγαλόπολης: Η Αλήθεια για τη Διάχυση των Κινήτρων της Απολιγνιτοποίησης

Για μία ακόμα φορά επιχειρείται συντονισμένα να γίνει διαστρέβλωση της αλήθειας για την απολιγνιτοποίηση και τη διάχυση των κινήτρων και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που βολεύει κάποιους.

Αρχικά με την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης στις επισκέψεις Μουσουρούλη και εκπροσώπων του ΣΔΑΜ στη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία, σαν δικαιούχοι φέρονταν οι 5 πληττόμενοι Δήμοι ((Μεγαλόπολης, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας).
Η Κυβέρνηση περίπου ένα χρόνο μετά αποφάσισε με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εντάξει στο πρόγραμμα 3 όμορους Δήμους στην Πελοπόννησο και 9 ΟΜΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (έτσι συνολικά έγιναν 17 οι δικαιούχοι).
Είναι σαφές λοιπόν ότι αυτό δεν έγινε μόνο στη Μεγαλόπολη των 10.000 κατοίκων αλλά και στη Δυτική Μακεδονία των 250.000 κατοίκων.

Ο Δήμος της Μεγαλόπολης στη συνέχεια έδωσε μάχη για να έχει η Μεγαλόπολη μια διακριτή αντιμετώπιση υπεροχής έναντι των άλλων Δήμων, κάτι που επιτεύχθηκε, διότι στην πρώτη πρόσκληση που έγινε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δίνονται 57 εκατομμύρια μόνο για τη Μεγαλόπολη και άλλα 57 εκατομμύρια σε όλους τους άλλους όμορους Δήμους μαζί.
Επίσης υπάρχουν μόνο για τη Μεγαλόπολη (και όχι για τους άλλους Δήμους) 20 εκατομμύρια από το πράσινο ταμείο και 18 εκατομμύρια για την κυκλική οικονομία.

Εδώ να θυμίσω τι είπε ο κ. Μιχόπουλος στον Μητσοτάκη στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Μεγαλόπολη «Γνωρίζουμε τη διάθεση σας να πράξετε τα μέγιστα για την ομαλή μετάβαση του Δήμου Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική περίοδο».
Και αυτό όταν ήδη είχε γίνει καθεστώς η κατανομή και οι δικαιούχοι του προγράμματος.

Αναρωτιόμαστε:
1. Είναι τελικά ομαλή ή όχι η μετάβαση κ. Μιχόπουλε;
2. Ο Δήμος ή η πολιτεία σχεδιάζει το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης;
3.Έγινε κοινό πρόγραμμα για όλη την Ελλάδα ή μόνο για το Δήμο της Μεγαλόπολης;

Τελειώνοντας να πω ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης έδωσε μεγάλη μάχη για να υποστηρίξει τις θέσεις του Δήμου μας κάτι που φαίνεται από όλες τις βιντεοσκοπήσεις και τα πρακτικά των συνεδριάσεων όλων των επιτροπών, τα οποία βεβαίως υπάρχουν για να αποδείξουν του λόγου το αληθές.

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης
Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος

1 σχόλιο:

  1. Η απολιγνιτοποίηση εγκαινιάστηκε από το σημερινό Πρωθυπουργό περίπου το Σεπτέμβριο του 2019, δηλαδή μετά τις δημοτικές εκλογές του ίδιου έτους, συνεπώς, δεν ήταν καν στην ατζέντα μια τέτοια πολιτική πριν από αυτή την περίοδο. Μέχρι τότε, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα να ξεπουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε μείνει σε μια στάσιμη κατάσταση, όπου γνωρίζαμε πως η 3η Μονάδα θα λειτουργούσε το πολύ μέχρι το 2025 και η 4η πάνω από το 2030.
    Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της απολιγνιτοποίησης, έως σήμερα, έχει γίνει με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ, όπου η δυνατότητα παρέμβασης των πληττόμενων Δήμων ήταν ελάχιστη.
    Η κοινωνία της Μεγαλόπολης έδειξε να μην είναι ικανοποιημένη με αυτή την πολιτική, πλην όμως δεν εξέφρασε, ως φαίνεται, αυτή τη δυσαρέσκειά της στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, όπου η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, με σημαντικό ποσοστό.
    Μετά από την πρόσφατη λοιπόν λαϊκή ετυμηγορία, δεν υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε κριτική, και πολύ περισσότερο, για την αναζήτηση ευθυνών από το δήμαρχο Μεγαλόπολης, σχετικά με την απολιγνιτοποίηση.
    Όποιος επιχειρεί μια τέτοια κριτική είναι απλώς υποκριτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή