Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Υπό έλεγχο η εγκυρότητα της διαδικασίας υποδοχής αιτήσεων για 400άρια φωτοβολταϊκά σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Την παρέμβαση που είχε αναγγείλλει, για τον έλεγχο της διαδικασίας διεξαγωγής του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τα 400άρια φωτοβολταϊκά σε Πελοπόννησο και Κρήτη δρομολογεί η ΡΑΕ, σε συνέχεια της σύστασής της προς το Διαχειριστή για «πάγωμα» της χορήγησης όρων σύνδεσης.

Υπενθυμίζεται ότι, η διαδικασία υποδοχής αιτήσεων για μικρά φωτοβολταϊκά διεξήχθη τον Οκτώβριο, με την πλατφόρμα να εμφανίζει πολυάριθμα προβλήματα, αφήνοντας «έξω» πολλούς υποψήφιους επενδυτές.

Δεκάδες ήταν οι καταγγελίες που εκείνες τις ημέρες έφτασαν, ενώ κατατέθηκε επίσημη καταγγελία κατά του ΔΕΔΔΗΕ προς τη ΡΑΕ, για πλημμελή λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την Πελοπόννησο, με αίτημα την ακύρωση του διαγωνισμού. Επιμέρους νομικές κινήσεις έγιναν και για τις αιτήσεις της Κρήτης.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η Ρυθμιστική Αρχή έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε κατατεθεί και κάλεσε τον Διαχειριστή να «παγώσει» τη διαδικασία χορήγησης όρων σύνδεσης για τις αιτήσεις που είχαν επιλεγεί και στις δύο περιοχές, έως ότου διερευνηθεί η υπόθεση, χωρίς να προχωρήσει, σε εκείνη τη φάση, στο δεύτερο αίτημα που ήταν η ακύρωση του διαγωνισμού.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Ρυθμιστής δρομολογεί τώρα την ανάθεση σε εμπειρογνώμονα, της πραγματοποίησης έρευνας και εξαγωγής του ανάλογου πορίσματος, σχετικά με τον τρόπο που διεξήχθη η διαδικασία. Έτσι, με απόφαση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, εγκρίθηκε δαπάνη 21.700 ευρώ για την χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψηφιακής πραγματογνωμοσύνης για την αξιολόγηση των ενστάσεων των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία και τα έχει επεξεργαστεί, εν αναμονή του ελέγχου τους από τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα της ΡΑΕ, διαδικασία που αναμένεται να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα και να εκδοθεί το πόρισμα που θα κρίνει, εν τέλει, την έκβαση του διαγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου