Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

ΥΠΕΝ (Μεγαλόπολη): Προκηρύχθηκε η δράση για την επιχορήγηση των εσωτερικών δικτύων φυσικού αερίου σε κτίρια

Την προκήρυξη της δράσης με τίτλο «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου στην πόλη της Μεγαλόπολης» αποφάσισε το ΥΠΕΝ.

Η δράση αφορά στην επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου κατοικιών, που βρίσκονται στην πόλη της Μεγαλόπολης και έχουν δυνατότητα σύνδεσης με το υπό κατασκευή δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ειδικότερα, αφορά στην επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες εφόσον πραγματοποιείται αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης, τα οποία είτε χρησιμοποιούν ως καύσιμο πετρέλαιο ή άλλα στερεά συμβατικά καύσιμα είτε συνδέονται με το σύστημα τηλεθέρμανσης που λειτουργεί στην πόλη της Μεγαλόπολης και το οποίο πρόκειται σύντομα να καταργηθεί.
Μέσω της δράσης θα ενισχυθούν κατοικίες που βρίσκονται στην πόλη της Μεγαλόπολης, των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Ο προϋπολογισμός της Δράσης σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Δαπάνη για την επιχορήγηση της αντικατάστασης των συστημάτων θέρμανσης ανέρχεται στο ποσό των 11.760.000 €.
 H δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020».
Η αίτηση επιχορήγησης υποβάλλεται από τους υποψηφίους δυνητικούς ωφελούμενους έως την 30.06.2023.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και την καταβολή της επιχορήγησης δύναται να υποβληθούν στο φορέα πιστοποίησης, το αργότερο έως την 31.08.2023.

Οι επιλέξιμες δαπάνες
1.Εκπόνηση μελέτης και επίβλεψης κατασκευής εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.
2.Ενεργειακή Επιθεώρηση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης και εάν πρόκειται για σύστημα θέρμανσης πετρελαίου, βιομάζας (ξυλεία ή πέλλετ) και έκδοση φύλλου ανάλυσης καύσης υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης.
3.Εργασίες για την έναυση του καυστήρα φυσικού αερίου και την έκδοση φύλλου ανάλυσης καύσης.
4.Εργασίες εγκατάστασης σωληνώσεων, καμινάδας, εργασίες λεβητοστασίου, κ.λπ.
5.Προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτροβανών, ανιχνευτών και υλικών σχετικών με τον αερισμό και την απαγωγή καυσαερίων (π.χ. ειδικών θυρίδων με γρίλιες ή με αεραγωγούς).
6.Προμήθεια υλικών σωληνώσεων φυσικού αερίου και καμινάδα.
7.Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος Καυστήρα - Λέβητα.
8.Εργασίες και υλικά υδραυλικής σύνδεσης συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής των υδραυλικών δικτύων του διαμερίσματος στις αυτόνομες θερμάνσεις.

Δεν είναι επιλέξιμες προς επιχορήγηση από την παρούσα προκήρυξη οι τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ), καθώς και κάθε άλλη παρέμβαση στο χώρο του λεβητοστασίου/εγκατάστασης του συστήματος φυσικού αερίου, πλην των ανωτέρω αναφερόμενων επιλέξιμων δαπανών.

Τονίζεται, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του φυσικού αντικειμένου του έργου πριν την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στη δράση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου