Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Νίκας: Με τροπολογία "σπαθί" λ'ύθηκε ο "γόρδιος δεσμός" του ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου - Αντίδραση Πετράκου

Η κυβέρνηση έκοψε τον «γόρδιο δεσμό» 
της ΣΔΙΤ για τη διαχείριση 
των απορριμμάτων της Πελοποννήσου 
μεταβιβάζοντας την αρμοδιότητα 
της απαλλοτρίωσης ακινήτων 
από το Περιφερειακό Συμβούλιο 
στην Οικονομική Επιτροπή.
Δείτε την ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Εδώ

Η τροπολογία εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή.
Πλέον και όταν θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η Οικονομική Επιτροπή Πελοποννήσου, στην οποία πλειοψηφεί η παράταξη του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, θα μπορέσει να εγκρίνει τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για να δημιουργηθούν οι μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων. 
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή παρέμενε η αρμοδιότητα των απαλλοτριώσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί μόνο με τις ψήφους της παράταξης της “Νέας Πελοποννήσου” του Πέτρου Τατούλη, καθώς οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαφωνούν με τη ΣΔΙΤ. 
Ουσιαστικά η περιφερειακή αρχή ήταν όμηρος του κ. Τατούλη και η ομηρία λύθηκε  με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Κι αυτό διότι στην Οικονομική Επιτροπή έχει την πλειοψηφία η νυν διοίκηση της Περιφέρειας και κατά συνέπεια θα μπορέσει να υπάρξει απόφαση, σε αντίθεση με το περιφερειακό συμβούλιο όπου όταν προσφάτως ήρθε θέμα για τις απαλλοτριώσεις, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Με δεδομένο ότι από το 2018 έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Ειδική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.) για το Έργο “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ”, μένει να διαφανεί η τροπολογία καταφέρει να ξεμπλοκάρει το ζήτημα των απαλλοτριώσεων εκτάσεων σε Αρκαδία και Λακωνία για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο.
Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σχολιάζοντας την τροπολογία εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι πολλές φορές τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με… σπαθί όπως ο γόρδιος δεσμός.

Πηγή: aftodioikisi.gr
------------------------------------------------------------

ΔΗΛΩΣΗ  Θ.. ΠΕΤΡΑΚΟΥ: ΝΕΟ ΠΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Η κυβέρνηση προχώρησε χθες τη νύχτα σε νέο πραξικόπημα κατάργησης των Περιφερειακών Συμβουλίων. Κατέθεσε εκπρόθεσμη πολυτροπολογία στην οποία υπάρχει φωτογραφική διάταξη υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων (ΤΕΡΝΑ) για να μπορέσουν να γίνουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το σκουπιδοεργοστάσιο στη Πελοπόννησο .

Η ξεδιάντροπη φωτογραφική τροπολογία αναφέρει :
«Προστίθεται στην Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών η αρμοδιότητα κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτου για έργα αρμοδιότητας της οικείας Περιφέρειας, όταν έχει εκδοθεί σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου»!!!

Πιο φωτογραφική τροπολογία δεν υπάρχει. Πατώντας πάνω στην άθλια πράξη του υπουργικού συμβουλίου του κ. Τσίπρα ολοκληρώνουν την αθλιότητα με αυτό το νέο πραξικόπημα. Αφού το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου απέρριψε στις 25 /9/2019 την πρόταση του νέου Περιφερειάρχη κ. Νίκα για «κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τον ΜΕΑ-ΧΥΤΑ της ΠΕ Λακωνίας στη Σκάλα Λακωνίας ,η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκειμένου να εξυπηρετήσει την ιδιωτική εταιρεία,-η οποία έπρεπε μετά το σκάνδαλο των πλαστών τίτλων να είχε κηρυχτεί έκπτωτη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-, έρχεται με τη νέα πραξικοπηματική διάταξη και καταργεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και μεταβιβάζει και αυτή την αρμοδιότητα στην ελεγχόμενη από τον Περιφερειάρχη Οικονομική Επιτροπή για να εγκρίνει τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις τις οποίες απέρριψε το Περιφερειακό Συμβούλιο .

Η εξέλιξη αυτή συνιστά μείζον θέμα Δημοκρατίας και οφείλουν όλοι να πάρουν θέση και πρώτα από όλους ο κ. Νίκας . Θα έλεγα στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Θεοδωρικάκο ότι ίσως είναι πιο έντιμο να καταργήσουν τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια εντελώς παρά να καταφεύγουν συνεχώς σε πραξικοπήματα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου