Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελ/σου: το 2020 ξεκινά λέει η κυβέρνηση, δεν συνάδει με την σύγχρονη διαχείριση λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο και την ενημέρωση που είχε για τη λειτουργία στην περιοχή της ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ήρθε- όπως ήταν επόμενο- στο προσκήνιο και το μέλλον της Πελοποννήσου, μιας από τις πλέον ρυπογόνες περιοχές στη χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου έχει ήδη υπογραφεί, δεν μπορεί όμως να ξεκινήσει λόγω προβλήματος που έχει ανακύψει στην απαλλοτρίωση των απαραίτητων εκτάσεων (στη συγκεκριμένη περίπτωση και μόνο, η εξεύρεση χώρων ήταν υποχρέωση του αναδόχου).
 Για να κηρυχθούν οι εκτάσεις υπό απαλλοτρίωση χρειάζεται μια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που μόλις συγκροτήθηκε.
Στόχος είναι το καλοκαίρι του 2020 ο ανάδοχος να ξεκινήσει τη «μεταβατική» διαχείριση των απορριμμάτων των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων (Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία), ώστε να κλείσουν... οριστικά οι παράνομες χωματερές τους.

Από την άλλη πλευρά, για πολιτικές εμμονές στη μέθοδο της σύμπραξης με ιδιώτες και στρατηγικές επιλογές που δε συνάδουν με τις σύγχρονες τάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, οι οποίες δείχνουν προς την κατεύθυνση της διαλογής στην πηγή, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, μετά την περιοδεία του πρωθυπουργού στα Ιωάννινα και την επίσκεψή του στη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ηπείρου.
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζει ότι η Ε.Ε. «έχει κάνει πλέον ριζική στροφή στη στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων και δε θα χρηματοδοτεί, από το 2021 και μετά, έργα σύμμεικτων απορριμμάτων (όπως είναι η ΜΕΑ Ηπείρου), αλλά έργα επεξεργασίας ρευμάτων διαλογής στην πηγή», καταγγέλλοντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι η πραγματική σκοπιμότητά του ήταν «να αναδείξει τις ΣΔΙΤ ως μονόδρομο για τη διαχείριση απορριμμάτων.
«Τον ενημερώνουμε ότι απέναντί του σε αυτό δε θα βρει μόνο εμάς, αλλά και πολλούς δημάρχους που υποστήριξε η Ν.Δ., οι οποίοι διεκδίκησαν να έχουν ΜΕΑ κατασκευασμένες ως δημόσια έργα, ώστε να βελτιστοποιήσουν την απόδοση, το χρηματοοικονομικό κόστος και τη διαχείριση του έργου από την Αυτοδιοίκηση. Είναι κάτι που θα διαπιστώσει ο ίδιος, στα εγκαίνια των ΜΕΑ που τώρα κατασκευάζονται» τονίζει.
Επίσης, κάνει λόγο για εμμονή στις ΣΔΙΤ της Νέας Δημοκρατίας που «διαπράττει ένα στρατηγικό λάθος στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας. Υποτιμάει την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαλογή στην πηγή, καθώς επιλέγει να αποδώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόκειται για μία καταστροφική επιλογή που πλήττει το συμφέρον των πολιτών, των επιχειρήσεων και της αυτοδιοίκησης και αναδεικνύει τη βασική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία. Προτεραιότητα στο συμφέρον των πολιτών και της χώρας απέναντι στο συμφέρον κάποιων ιδιωτών», όπως υπογραμμίζει.

Πηγή: tharrosnews.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο Τσιρώνης που τίμησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνοντας κόντρα στο απαρχαιωμένο κι αναποτελεσματικό μοντέλο των κεντρικών διαχειρίσεων (το οποίο έχει κι επισήμως εγκαταλειφθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, το δήλωσε προεκλογικά κι ο νυν Περιφερειάρχης αυτό), εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το υπουργείο.
    Ανέλαβε μετά η τριανδρία Σταθάκης, Φάμελλος, Φλαμπουράρης προβαίνοντας σε μια θεαματική στροφή 180 μοιρών μέσω "επαναδιαπραγματεύσεων" με τον εργολάβο κι έκτοτε καλούσαν τους Δημάρχους να αποδεχθούν την μέχρι πρότινος μισητή και κατάπτυστη ΣΔΙΤ. Ο Φάμελλος δεν ήταν αυτός που, παρέα με τους άλλους δύο, στο 10ο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο στην Τρίπολη καλούσε και τους εναπομείναντες αντιδρώντες Δημάρχους της Περιφέρειας να αποδεχθούν την ΣΔΙΤ; Τώρα τί ακριβώς παριστάνει, τον πολέμιο αυτών που ο ίδιος προώθησε και υποστήριξε όταν ήταν σε κυβερνητικό πόστο;
    Οι δε τοπικοί υποψήφιοι για τις περιφερειακές με τον εκλεκτό της ΝΔ, έλεγαν κατά την προεκλογική περίοδο ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν την επανεκλογή Τατούλη ώστε παρέα να φέρουν τα σκουπίδια. Και τώρα που διοικούν αυτοί θα προχωρήσουν άρον άρον την ΣΔΙΤ Τατούλη ΤΕΡΝΑ χαχαχα.
    Αυτά να τα βλέπουν τα βόδια που τους ψηφίζουν ακόμη όλους αυτούς. Να βάλουν να δουν και την επίσκεψη του υπαλλήλου εεε πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην μονάδα της Ηπείρου, μπας και καταλάβουν ποτέ ότι αυτόν τον τόπο τον κυβερνούν οι κλίκες της ντόπιας ολιγαρχικής μαφίας των εργολάβων, των εφοπΛΗστών - πρεζέμπορων και των αεριτζήδων των βορείων προαστίων Αττικής.
    Είχα γράψει και σε άλλο άρθρο ότι η κατά τα άλλα "υπερσύγχρονη" μονάδα είναι εντελώς αρχαία, βάλτε τώρα να δείτε και με εικόνα τον διαχωρισμό της σκουπιδίλας με το χέρι, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας τί να λέμε. Και το αστείο είναι ότι κάποτε δείχνατε τους οδοκαθαριστές στα παιδιά σας και τους λέγατε "εάν δεν διαβάζεις θα γίνεις σαν αυτόν". Μόνο που αυτός μπορεί να μην είχε τίτλους σπουδών αλλά είχε αξιοπρέπεια, είχε σκούπα και φαράσι για να μαζεύει τα σκουπίδια που εσείς πετούσατε πέρα από τα σπίτια και τα αυτοκίνητά σας, εργαζόταν σε ανοικτό χώρο, είχε σταθερή εργασία δημοσίου κι έλαβε και σύνταξη. Τα παιδιά σας με τίτλους σπουδών θα διαχωρίζουν την σκουπιδίλα με το χέρι στεκούμενα όρθια μπροστά από μία ταινία μεταφοράς σε κλειστό χώρο κι εσείς θα προσκυνάτε τους εργολάβους και τους πολιτικούς υπαλλήλους τους για να μην τα απολύσουν. Πού είναι η αξιοπρέπειά σας τώρα ηλίθιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή