Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης: η Παναγιά να μας βοηθήσει....

της Γεωργίας Δημητρακοπούλου


Η Τηλεθέρμανση είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους μας και πρέπει
Διότι είναι ένα έργο μεγάλο, ακριβοπληρωμένο και προβληματικό
και βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο !

Προς τούτο, θα ήθελα να σημειώσω τις παρακάτω σκέψεις μου, στην κατεύθυνση που όλοι θέλουμε να έχει αυτή η υπόθεση: αυτή της εξυγίανσης.
Το έργο ξεκίνησε χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, τεχνικό και οικονομικό, χωρίς τεκμηριωμένη μελέτη (οικονομικής) βιωσιμότητας, χωρίς εξασφάλιση κονδυλίων για την κατασκευή του, που δε θα επιβάρυναν τα οικονομικά του Δήμου και χωρίς σχεδιασμό για την απρόσκοπτη τροφοδοσία του δικτύου σε βάθος χρόνου...
Ωστόσο, όσο καταστροφικό ήταν για τον τόπο να μπει σε αυτή την περιπέτεια, άλλο τόσο καταστροφικό είναι να απαξιωθεί αυτή η υποδομή, έστω και αν είναι ανολοκλήρωτη. 
Κι αυτό γιατί, σε ενδεχόμενη απαξίωσή της, θα έχουν με βεβαιότητα χαθεί ένα σωρό εκατομμύρια ευρώ, κυριολεκτικά χωρίς λόγο.

Το ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα 
για να μην απαξιωθεί περαιτέρω αυτή η υποδομή;

Καταθέτω κάποιες σκέψεις:
1) Συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο προσώπων που κατέχουν από τη διοίκηση τέτοιων επιχειρήσεων, με γνώση δηλαδή τέτοιου περιβάλλοντος και με εξωστρεφή χαρακτήρα, που θα δώσει ώθηση στη Εταιρεία να πάει μπροστά. Εννοείται ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να μετέχει ασφαλής αριθμός δημοτικών συμβούλων, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και βεβαίως, να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος..

2) Άμεση επαφή τόσο με τη διοίκηση της ΔΕΗ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία της Μονάδας ΙΙΙ της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης ΑΕ. 
Είναι αναγκαία συνθήκη για την οποιαδήποτε περαιτέρω λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης τροφοδοσίας του Δικτύου Τηλεθέρμανσης με θερμική ενέργεια είτε πρόκειται για το Σύστημα Βιομάζας είτε για τη σύνδεσή της με το δίκτυο Φυσικού Αερίου.

3) Οικονομικός έλεγχος και δημοσιότητα των αποτελεσμάτων αυτού, με τρόπο κατανοητό προς τους πολίτες. Αντικείμενο του ελέγχου δε νομίζω ότι έχει αξία να είναι ο έλεγχος του παρελθόντος αλλά του παρόντος. Δηλαδή, πρέπει να γίνει έλεγχος στην παρούσα οικονομική κατάσταση της Εταιρείας, ξεκαθαρίζοντας τι χρωστά και σε ποιόν και πόσα τις χρωστούν και ποιοί...
Με τεκμηριωμένα στοιχεία και όχι με εικασίες. Κατόπιν, να προχωρήσει η τακτοποίηση αυτών των εκκρεμοτήτων.

4) Ενίσχυση της Εταιρείας με στελεχιακό προσωπικό, ανάλογων ειδικοτήτων και προσόντων που απαιτούνται για τη διοίκηση και λειτουργία της, ώστε να δώσει επιτέλους και θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και να μειώσει έτσι μέσω ορθολογικότερου οργανογράμματος εργαζομένων τα επιπλέον έξοδα που προφανώς απαιτούνται τώρα .

5) Σταδιακή ολοκλήρωση του δικτύου της Τηλεθέρμανσης αποκλειστικά με ίδιους πόρους (δηλαδή με έσοδα που η ίδια αποκτά από τους πελάτες της και μόνον...) και με κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ) και όχι πια με λιγνιτόσημο...

Το βάρος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι μεγάλο και σε πολλαπλά μέτωπα
Πρέπει να βρει την διέξοδο και τις λύσεις σε πολλά , χρονίζοντα και πολλάκις νοσηρά θέματα
Χρειάζεται σύνεση, ψυχραιμία, μεγαλόπνοος σχεδιασμός και σαφώς,
η βοήθεια της Παναγιάς....

4 σχόλια:

  1. Δυστυχώς οτι και να γράφετε κα Δημητρκοπούλου δεν ιδρώνειτο αυτί κανενός. Πρώτα εμείς οι πολίτες έχουμε απαξιώσει την πόλη μας η οποία υποβαθμίζεται συνεχώς .
    Όσο για την σημερινή Δημ. Αρχή ηταν ένα μεγάλο μηδενικό, χάσαμε 5 χρόνια με ευθύνη πρωτίστως των τριών πρώην
    μεγάλων..αρχηγών που θα την κάνουν τώρα με πηδηματάκια σφυρίζοντας.
    Χάθηκαν ευκαιρίες για ανάπτυξη και θέσεων εργασίας απο τις ιδεοληψίες κάποιων γνωστών και την αδιαφορία και την ατολμία των τοπικων αρχόντων. Φυλακές , φωτοβολταικό, βιοτεχνικό πάρκο , θέατρο, μουσείο, περιβαλλοντικη αποκατασταση ορυχείων και γιατι οχι τα σκουπίδια με σωστές προδιαγραφές και μικρές βιοτεχνίες ανακύκλωσης?
    Σε λίγα χρόνια θα είμαστε μόνο οι γέροι σε ένα χωριό με μηδενική αξία οι περιουσίες μας. Οι κυριοι του Δήμου μονο για την πάρτη τους νοιάζονται , εξάλλου δεν έχουν επενδύσεις εδώ και θα φυγουν.
    Ελπίζω η νέα Δημ. Αρχή να αντιληφθεί τα προβλήματα , να ασχοληθεί σοβαρα με πρόγραμμα και δράσεις ωστε να βγάλει την πόλη απο το τέλμα.
    Εύχομαι να μην έχουμε την ιδια κατάσταση και άλλα 4 χρόνια χαμένα!
    Ακόμη, όσοι εκλεγμένοι σύμβουλοι δεν εχουν χρόνο ή δεν μπορούν να προσφέρουν για διάφορους λόγους η νοιάζονται για τον εαυτό τους να παραιτηθουν και να μπουν αυτοι που εχουν τις δυνατότητες ..
    Οφειλουμε να βοηθήσουμε ολοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΓΓΕΛΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΤΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ...... ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ Ο ΤΟΠΟΣ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να συμπληρώσω:
    6) Η επιχείρηση να κυνηγά τους επαγγελματίες μπαταχτσηδες και να τους αφαιρεί την εγκατάσταση πριν διογκωθεί το χρέος. Σωστά κά Δημητρακόπουλου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΑΞΗΔΕΣ κ.ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ? ΠΟΙΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑΣ? ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ
    ΓΙΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΚΑΚΟΦΟΡΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΗΡΟΥΣ. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ... ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή