Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Νέα δεδομένα (βιομάζα + βιοαέριο) στα 400 MW που δρομολογούνται στην Πελοπόννησο

Σημαντικές εξελίξεις στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), 
δρομολογούνται αυτή την περίοδο 
στην Πελοπόννησο, η οποία μετατρέπεται σε «πεδίο δόξης» 
για νέες επενδύσεις στην «καθαρή» ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση που έλαβε η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), απελευθερώνεται χώρος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 400 MW. Στην πραγματικότητα ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο για νέες επενδύσεις, λόγω της έναρξης από τον ΑΔΜΗΕ, στα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου, της νέας Γραμμής Μεταφοράς 400 KV Αχελώος - Πάτρα - Μεγαλόπολη που μαζί με το υποβρύχιο τμήμα Ρίο-Αντίρριο, θα απαρτίζουν τον Δυτικό Διάδρομο της επέκτασης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας προς την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ το έργο δίνει τη δυνατότητα, μετά από 7 χρόνια απόλυτης στασιμότητας στον χώρο των ΑΠΕ στην Πελοπόννησος, να προχωρήσουν νέα αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά και έργα βιομάζας και βιοαερίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιπλέον δυναμικότητα που θα δοθεί θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επενδύσεις για αιολικά πάρκα ισχύος 100 MW, φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 100 MW (πέραν των Φ/Β στέγης που είναι ελεύθερα), μικρά υδροηλεκτρικά έργα 100 MW, μονάδες επεξεργασίας βιομάζας, βιοαερίου και ΣΥΘΗΑ 80 MW και έργα ενεργειακών κοινοτήτων ισχύος 30 MW.

Μάλιστα για τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα έργα βιοαερίου, βιομάζας και ΣΥΘΗΑ θα ανοίξει ξεχωριστός κατάλογος για να γίνουν αιτήσεις για όρους σύνδεσης, χωριστά από τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, τομείς στους οποίους υπάρχει και η παλιά «επετηρίδα».
Εάν κατά την εφαρμογή της απόφασης αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει επαρκές δυναμικό ή ζήτηση για μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα, βιοαέριο κ.λπ., τότε μπορεί να γίνει ανακατανομή ανάμεσα στις τεχνολογίες και να ενισχυθούν, για παράδειγμα, περαιτέρω, τα φωτοβολταϊκά.

Ως γνωστόν υπάρχει ένα πλήθος έργων, αιολικών και φωτοβολταϊκών, που από το 2012 που κηρύχθηκε κορεσμένο το δίκτυο της Πελοποννήσου, έχουν κάνει αιτήσεις ή έχουν πάρει και προσωρινούς όρους σύνδεσης, χωρίς ποτέ να πάρουν οριστικούς.
Τα έργα αυτά, εφόσον οι επενδυτές θέλουν να τα συνεχίσουν με τους νέους όρους που ισχύουν σήμερα (διαγωνισμοί για τη διαμόρφωση της τιμής κ.λπ.), θα έχουν προτεραιότητα στην τεχνολογική κατηγορία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου