Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Μηνύματα για μεγάλες ζημιές της ΔΕΗ στέλνουν οι λιγνιτικές

Τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, που ανακοινώνονται σήμερα, αντανακλούν οι ζημιές που παράγουν οι κερδοφόρες, υποτίθεται λιγνιτικές της μονάδες, Μεγαλόπολη και Μελίτη, οι οποίες βρίσκονται εδώ και καιρό προς πώληση. 

Σύμφωνα με τις οικονομικές τους καταστάσεις, οι θυγατρικές της ΔΕΗ, Λιγνιτική Μεγαλόπολης και Λιγνιτική Μελίτης, έγραψαν την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019, συνολικές ζημιές 31 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα αποτελούν μια μικρογραφία της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ, δείχνουν επιδείνωση με γεωμετρική πρόοδο και προάγγελο των πολύ κακών αποτελεσμάτων τριμήνου που θα ανακοινώσει αύριο η εταιρεία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα 20,8 εκατ. ευρώ ζημιών της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης του β' εξαμήνου του 2018 έγιναν 23 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2019
Τα 3,5 εκατ. ζημιών, αντίστοιχα, που έγραψε για όλο το 2018 η Λιγνιτική Μελίτη εκτινάχθηκαν στα 7,9 εκατ. ευρώ το α' φετινό τρίμηνο, δηλαδή κατά 120% ! 
Είναι οι μονάδες για τις οποίες τόσο καιρό η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει ότι είναι βιώσιμες και κερδοφόρες, παρ' ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αστήρικτος.

Τις εντυπώσεις για την κατάσταση της επιχείρησης θα επιχειρήσει να διασκεδάσει σήμερα ο επικεφαλής της, Μ. Παναγιωτάκης, κατά την ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση της ΔΕΗ, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να αιτιολογήσει την κατάσταση, παραπέμποντας σε αποφάσεις, οι οποίες δεν ήταν στο δικό του χέρι να ανατραπούν. Η εβδομάδα κλείνει αύριο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων -για ευνόητους λόγους θα γίνει το απόγευμα, μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου- τα οποία θα τεθούν αυτόματα στο μικροσκόπιο των τραπεζών, όπως και της Κομισιόν, η οποία θεωρεί τη ΔΕΗ ως συστημικό κίνδυνο.

Σε αυτή την φάση βρίσκεται σήμερα η ΔΕΗ, και παρότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, το υπουργείο Ενέργειας, που είναι και ο βασικός υπεύθυνος της ιδιαίτερα δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει καθώς επέβαλε καταστροφικά μέτρα και πολιτικές, επιμένει να κατηγορεί την... αντιπολίτευση, ξεχνώντας ποιος κυβερνά την τελευταία τετραετία.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στο «Πρακτορείο FM», ο υπ. Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, όταν ρωτήθηκε για το κεφάλαιο ΔΕΗ και τη σημερινή της κατάσταση, επέλεξε να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία, καταλογίζοντάς της την πρόθεση να αυξήσει τα τιμολόγια στο ρεύμα. Ενώ δηλαδή την ευθύνη για τη ΔΕΗ έχει την τελευταία τετραετία η κυβέρνηση και το θέμα αφορά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της εταιρείας, ο κ. Σταθάκης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να τριχοτομήσει την επιχείρηση και ότι «θέλει να αυξήσει ξανά τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30%-50%, όπως το είχε ξανακάνει», συνεχίζοντας να επιρρίπτει ευθύνες σε όλους, πλην του ιδίου.

Πηγή: liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου