Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Κώστας Βλάσης: " φύλακες αρχαιοτήτων στην Καρύταινα για να παραμείνουν τα μνημεία ανοιχτά"

Κώστας Βλάσης:
«Η Υπουργός οφείλει να μεριμνήσει άμεσα, ώστε να υπάρχει και μετά τον Δεκέμβρη φύλακας αρχαιοτήτων στην Καρύταινα και να παραμείνουν τα μνημεία ανοιχτά για το κοινό»

Την επαναπροκήρυξη της θέσης έκτακτου φύλακα αρχαιοτήτων στην Καρύταινα ζήτησε με ερώτησή του προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Η Καρύταινα Αρκαδίας αποτελεί ένα σημαντικό διατηρητέο μεταβυζαντινό οικισμό, που διαθέτει πλήθος μνημείων, όπως το Φρούριο, οι ναοί του Αγίου Νικολάου και της Ζωοδόχου Πηγής. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των μνημείων, οι οποίες τα κατέστησαν επισκέψιμα.

Προκειμένου τα ιστορικά μνημεία της Καρύταινας να είναι ανοιχτά για το κοινό, τοποθετήθηκε φύλακας αρχαιοτήτων με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ο Σύλλογος Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά ο «Θ. Κολοκοτρώνης», η διάρκεια της εν λόγω σύμβασης εκπνέει τον ερχόμενο Δεκέμβριο και στην περίπτωση που δεν επαναπροκηρυχθεί ή δεν δημιουργηθεί μόνιμη θέση, δεν θα διασφαλιστεί η επισκεψιμότητα και η ασφάλεια των μνημείων.

Με δεδομένο ότι τα μνημεία της Καρύταινας αποτελούν σημαντικούς ιστορικούς θησαυρούς, που μπορούν να συμβάλλουν στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ο κ. Βλάσης ρωτά την αρμόδια Υπουργό αν και πότε θα επαναπροκηρυθχεί η θέση του έκτακτου φύλακα αρχαιοτήτων, αλλά και αν προτίθεται να δημιουργήσει μόνιμη θέση φύλακα αρχαιοτήτων στην Καρύταινα.

Παραθέτουμε την ερώτηση: 

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2018
Α.Π.: 3153 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά

Θέμα: Προσωπικό φύλαξης για τα ιστορικά μνημεία της Καρύταινας

Η Καρύταινα Αρκαδίας αποτελεί ένα σημαντικό διατηρητέο μεταβυζαντινό οικισμό, που διαθέτει πλήθος μνημείων, όπως το Φρούριο, οι ναοί του Αγίου Νικολάου και της Ζωοδόχου Πηγής. Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη του Κάστρου της Καρύταινας», πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των μνημείων, οι οποίες τα κατέστησαν επισκέψιμα.

Προκειμένου τα ιστορικά μνημεία της Καρύταινας να είναι ανοιχτά για το κοινό, τοποθετήθηκε φύλακας αρχαιοτήτων με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ο Σύλλογος Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά ο «Θ. Κολοκοτρώνης», η διάρκεια της εν λόγω σύμβασης εκπνέει τον ερχόμενο Δεκέμβριο και στην περίπτωση που δεν επαναπροκηρυχθεί ή δεν δημιουργηθεί μόνιμη θέση, δεν θα διασφαλιστεί η επισκεψιμότητα και η ασφάλεια των μνημείων. Με δεδομένο ότι τα μνημεία της Καρύταινας αποτελούν σημαντικούς ιστορικούς θησαυρούς, που μπορούν να συμβάλλουν στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ερωτάται η κ. Υπουργός:

α) Προτίθεστε να επαναπροκηρύξετε τη θέση του έκτακτου φύλακα αρχαιοτήτων στην Καρύταινα κι αν ναι πότε;

β) Προτίθεστε να δημιουργήσετε μόνιμη θέση φύλακα αρχαιοτήτων στην Καρύταινα και να μεριμνήσετε για τη στελέχωσή της;



Ο ερωτών Βουλευτής
Βλάσης Κωνσταντίνος

3 σχόλια:

  1. Καλά θα κάνει να πάει στη Μεσσηνία να ζητήσει ψήφους, γιατί στην αρκαδια θα φάει μαύρο. Αυτός έχει ημερομηνία λήξης σύντομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως, πέρα από την ανάγκη φύλαξης των μνημείων της Καρύταινας, πρέπει να φυλαχτούν και οι κάτοικοι από τους ληστές που ολοένα και "επισκέπτονται" κατοικίες του οικισμού; Μήπως λέω κύριε Βλάση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλη η περιοχή στενάζει από τους κλέφτες και την εγκατάλειψη! Ο Δήμος ανύπαρκτος, άντε ν' αδειάσει τους κάδους και ν' αλλάξει κάποια καμμένη λάμπα, κι αυτό όχι πάντα. Η Καρίταινα βρομάει, τι κάνουν και οι Σύλλογοι εκεί; Μόνο για γιορτούλες είναι; Ξυπνάτε, πριν να είναι αργά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή