Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Μεγαλόπολη και 5ετές πρόγραμμα Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου.. Πάαααει!!! και το πρόβλημα; άλυτο....

της Γεωργίας Δημητρακοπούλου

Στις 19 Ιουλίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), έθεσε 
σε Δημόσια Διαβούλευση 
το Σχέδιο του Πενταετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2018-2020 
του Δικτύου Διανομής (φυσικού αερίου) Λοιπής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της η Ρ.Α.Ε. καλούσε τους ενδιαφερομένους, να υποβάλλουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους, με το παρακάτω κείμενο:
-------------------------
"Η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 29 του ν.4001/2011 και του άρθρου 58 του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου (ΦΕΚ Β΄1507/02.05.2018), θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, το Σχέδιο Πενταετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2018-2022 του Δικτύου Διανομής Λοιπής Ελλάδας, όπως αυτό υποβλήθηκε από την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. (ΔΕΔΑ).

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 58 του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής στο Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής αναφέρονται διακριτά:

1. Οι περιοχές στις οποίες προγραμματίζεται η αναβάθμιση υφιστάμενων Δικτύων Διανομής, ο σχετικός προϋπολογισμός και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα.
2. Οι νέες περιοχές στις οποίες προγραμματίζεται η επέκταση του Δικτύου Διανομής, ο σχετικός προϋπολογισμός και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα.
3. Ο προϋπολογισμός έργων για την πραγματοποίηση νέων συνδέσεων σε υφιστάμενο Δίκτυο Διανομής και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα.
4. Ο τρόπος χρηματοδότησης και ο τρόπος ανάκτησης των αντίστοιχων επενδύσεων.
5. Η επίπτωση στα Τιμολόγια Βασικής Δραστηριότητας Δικτύου Διανομής.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ είχε πρόσφατα θέσει σε Δημόσια Διαβούλευση το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την πενταετία 2017-2021 καθώς εκείνο για την πενταετία 2018-2022 δεν είχε εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Επίσης, σημειώνεται ότι για το έτος 2017 δεν αναπτύχθηκε δίκτυο διανομής από την εταιρεία καθώς προβλέπεται ότι η ανάπτυξη δικτύου για το έτος 2017 θα μετακυληθεί εντός του έτους 2018 προσαρμοσμένο ανάλογα.
Η ΡΑΕ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις και απόψεις τους επί του συνημμένου Σχεδίου Προγράμματος Ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής Λοιπής Ελλάδος.
 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις απόψεις αυτές στη ΡΑΕ, με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνσηgasconsultation@rae.gr ή εγγράφως, μέχρι και τις 30 Ιουλίου 2018.

Η λήξη της Δημόσιας Διαβούλευσης παρατείνεται μέχρι την Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018
.

Η ΡΑΕ, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45), θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών που υποβλήθηκαν, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.
-------------------------------------
Πάμε τώρα στην ουσία...

Το εν λόγω Σχέδιο, τουλάχιστον στο μέρος που αφορά την Πελοπόννησο, ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ, τη Μεγαλόπολη, αλλά μόνον τις πόλεις της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Τρίπολης, της Σπάρτης και της Καλαμάτας... 
Η Μεγαλόπολη είναι απούσα σε αυτό το Πρόγραμμα. 
Έστω κι αν πράγματι, αυτό το Πρόγραμμα εν τέλει εφαρμοσθεί στο σύνολό του ή εν μέρει, σίγουρο είναι ότι δε θα περιλαμβάνει την περιοχή μας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού Ενέργειας, που έχει δώσει κατά καιρούς...

Το θέμα είναι μείζονος σημασίας για τον τόπο μας. 
Εύλογα, γεννιέται το ερώτημα: 
Η Δημοτική Αρχή Μεγαλόπολης, πήρε χαμπάρι αυτή την εξέλιξη; 
Οι Βουλευτές μας;
 Η Περιφέρεια Πελοποννήσου;
Η απάντηση είναι η εξής: ή το πήραν χαμπάρι και αδιαφόρησαν ή δεν το πήραν χαμπάρι. 
Το γεγονός είναι, ωστόσο, ότι μόλις τέσσερις (4) ήταν οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση, εκ των οποίων και ο Δήμος Ιωαννιτών...Εξυπακούεται ότι, οι Δήμοι της Πελοποννήσου που είναι μέσα στο Πρόγραμμα δε θα είχαν λόγω να φωνάξουν... 
Αλλά η Μεγαλόπολη έχει!
Τα δικά μας τα παιδιά ήταν απόντα... 

5 σχόλια:

  1. Τι λέτε κα Γεωργία; Να κάνει κάτι τέτοιο η δημοτική μας αρχή; Το πηγάδι της Τηλεθέρμανσης έχει να φάει πολλά ακόμα ευρώπουλα. Θα αφήσουμε την Τηλεθέρμανση και θα βάλουμε δίκτυο φυσικού αερίου στην πόλη; Α, πα, πα, πα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "....ΑΡΘΡΟ 3 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
    1.Η διάρκεια της Σύμβασης ορίζεται σε οκτώ (8) έτη αρχής γενομένης από την 1 Ιανουαρίου 2013, ήτοι από 01.01.2013 έως 31.12.2020, ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ότι οι Μονάδες οι οποίες παρέχουν Θ/Ε θα συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους έως το τέλος της εν λόγω χρονικής περιόδου ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ή ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.
    Στην περίπτωση που το πέρας της διάρκειας ζωής των εν λόγω Μονάδων (με την έννοια της απόσυρσης ή θέσης σε εφεδρεία εκτάκτων αναγκών) «επέλθει» εντός της προαναφερθείσας χρονικής περιόδου η διάρκεια της Σύμβασης οριοθετείται έως την ημερομηνία πέρατος της διάρκειας ζωής των Μονάδων ή η Σύμβαση τροποποιείται ανάλογα κατά το σκέλος της παρεχόμενης θερμικής ισχύος της Μονάδας ή των Μονάδων που δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν πλέον Θ/Ε (θερμική ενέργεια)...".

    Από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης Α.Ε. και της Δ.Ε.Η. Α.Ε στις 24 Μαϊου 2017 (Αναρτήθηκε στο Διαύγεια στις ΑΔΑ: ΨΚ1ΡΟΚ4Μ-4ΤΣ).

    Αναγνωρίζουν αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη ότι μπορεί να κλείσει κάποια στιγμή, μέχρι το τέλος του 2020, η ΙΙΙ Μονάδα της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης ΑΕ (πλέον), λόγω ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ή θέσης σε ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ...
    Κατά τ' άλλα, συνεχίζονται αι επεκτάσεις και συνδέσεις με το δίκτυον, χάρις συλλογής ψηφαλακίων από το πόπολο, που ενδέχεται, σύμφωνα με όσα λεν στη σύμβαση, να μείνει με την ...τηλεθέρμανση στο χέρι!!! Εκτός κι βάλουν και καίνε λιόκλαρα στο ...τσουκάλι της βιομάζας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΘΕΙ ΤΩΡΑ? ΒΑΖΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ!!!

      Διαγραφή
    2. Τι προτεραιότητες να βάλει, φίλε μου, η Δημοτική Αρχή; Βάλει δεν βάλει προτεραιότητες, είναι τόσο ανίκανοι όλοι τους, που αν εκλεγούν ξανά έστω και δημοτικοί σύμβουλοι, τότε να πάμε όλοι να πνιγούμε. Μιλάμε για τελείως αδιάφορους, ανεγκέφαλους και ανάξιους ανθρώπους. Δεν κατέχουν και δεν νοιάζονται για τίποτα. Ο Θεός να βάλει το χέρι Του να μην έχουμε κάποια φυσική καταστροφή, γιατί θα χαθεί αθώος κοσμάκης κι αυτοί θα τρέχουν να βγουν στα κανάλια να εκφράσουν την θλίψη τους. Αϊ σιχτίρ πια!!!

      Διαγραφή
  3. ΠΟΙΟ ΝΕΟ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ 4 -5 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΦΤΕΙ..,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή