Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

60 εκ ευρώ για μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή σε Μεγαλόπολη και Δ. Μακεδονία - Ανακοίνωση Δήμου Μεγαλόπολης

Τη σύσταση ενός σημαντικού ταμείου, 
με «προίκα» 60 εκατ. ευρώ 
(20 εκατ. ετησίως από φέτος έως το 2020), 
προκειμένου να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες 
στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη 
για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, 
ανακοίνωσε 4-6-2018  ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας 
από την πόλη της Κοζάνης σε ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση.

Ονομάζεται Ελληνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και, όπως εξήγησε ο Σ. Φάμελλος, είναι διακριτό εργαλείο από άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο και το ειδικό τέλος δικαιωμάτων λιγνίτη.
Αντιθέτως οι πόροι του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης προέρχονται από μέρος των εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία τελούν υπό την κεντρική διαχείριση της Πολιτείας.

Ο υπουργός απέκλεισε «τη δημιουργία νέου φορέα για τη διαχείριση της χρηματοδότησης, που “δεν είναι επιθυμητή λύση, καθώς θα αύξανε την πολυπλοκότητα χωρίς ουσιαστικό όφελος», λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρόκειται να θεσπίσει Ειδικό Λογαριασμό για τη Δίκαιη Μετάβαση σε υφιστάμενο φορέα και θα προχωρήσει στις θεσμικές παρεμβάσεις που χρειάζονται εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

«Το Ελληνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ιδέα που τώρα σταδιακά ωριμάζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση το κάνει πράξη» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση κινητοποιεί και τα συναρμόδια υπουργεία για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και συντονισμό δράσεων στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας. 
«Στόχος μας είναι να χρηματοδοτήσουμε δράσεις και μέτρα που να εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη και βιώσιμη εργασία και να έχουν θετικό περιβαλλοντικό και κλιματικό πρόσημο».

Όσον αφορά το πλαίσιο προγραμματισμού για τη διάθεση του πόρου, σημείωσε ότι «είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι: κεντρική κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, φορείς, επιστημονική κοινότητα, κοινωνία» ανακοινώνοντας την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης με όλη την τοπική κοινωνία, με κατάθεση προτάσεων και ηλεκτρονικά, μέσω του open.gov. 
Είπε δε ότι η ηλεκτρονική διαβούλευση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών και η συζήτηση πρέπει να είναι ανοιχτή με τους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τους νέους, τους επιστήμονες.

Σε ό,τι αφορά τους ειδικότερους άξονες χρηματοδότησης, διευκρίνισε ότι ειδικά για το 2018 χρειάζονται ώριμα έργα και προτάσεις από όλους τους φορείς και όχι μόνο από την Αυτοδιοίκηση, ενώ από το 2019 και μετά θα αξιοποιηθούν και τα αναπτυξιακά και χωροταξικά σχέδια που θα καταρτιστούν μέσω του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας που θα υλοποιήσει η περιοχή με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση, και με βάση τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας, αλλά και αναπτυξιακά σχέδια και προτάσεις που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν, διαφαίνεται ότι οι πιθανοί θεματικοί άξονες για χρηματοδότηση θα συνδέονται με την ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, την κυκλική οικονομία (αξιοποίηση αποβλήτων, αποβλήτων τροφίμων), τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, την αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς και προγράμματα ολοκληρωμένης παρέμβασης στον τομέα της εργασίας και στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Παραδείγματα από το μέλλον
«Από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, θέλουμε να φέρουμε παραδείγματα από το μέλλον, ένα μέλλον το οποίο, εάν το σχεδιάσουμε σωστά όλοι μαζί, θα επιτρέψει και τη μόχλευση και την κινητοποίηση επιπλέον κεφαλαίων και παραγωγικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια» κατέληξε ο Σ. Φάμελλος.

Στη χθεσινή εκδήλωση συμμετείχαν με παρεμβάσεις υποδεχόμενοι θετικά τη δημιουργία του ταμείου οι βουλευτές της περιοχής, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ενεργειακών Δήμων, ο δήμαρχος Εορδαίας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Φλώρινας, οι δήμαρχοι Κοζάνης, Αμυνταίου και πολλοί δήμαρχοι δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι της περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΔΕΗ, των παραγωγικών φορέων, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ.ά.

Σταυρογιάννη Λούλη


--------------------------------------------------------


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δήμου Μεγαλόπολης
Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι πραγματικότητα
Σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης για νέες θέσεις εργασίας στο Λεκανοπέδιο



Ένα δίκαιο και επίμονο αίτημα των Δήμων Μεγαλόπολης, Κοζάνης, Φλώρινας, Εορδαίας και Αμυνταίου, βασικό για την στήριξη των ενεργειακών Δήμων της χώρας στην μεταλιγνιτική περίοδο, έγινε αποδεκτό από την Πολιτεία και υλοποιείται αυτό το διάστημα. Πρόκειται για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο με συγκεκριμένα ποσά θα στηρίζει τους ενεργειακούς Δήμους της χώρας για την δημιουργία και κάλυψη νέων θέσεων εργασίας σε αντικατάσταση των θέσεων εργασίας που χάνονται σταδιακά από την μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας.

Στις επόμενες εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί θεσμικά το πλαίσιο για το Ελληνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο από τα έσοδα του εκπλειστηριασμού δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το αίτημα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015 όταν με συγκεκριμένες παρεμβάσεις τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς, οι Δήμαρχοι του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων ζήτησαν μέρος των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων CO2 για την χρηματοδότηση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις περιοχές τους. Τον Απρίλιο του 2018 ήταν το τελευταίο υπόμνημα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη και πριν λίγες ημέρες ο Αν. Υπουργός κ. Φάμελλος ανακοίνωσε την αποδοχή της πρότασης του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και της θεσμοθέτησης του Ταμείου. Την Πέμπτη 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού κου. Φάμελλου, μεταξύ του Υπουργού, συνεργατών του και του Δημάρχου Μεγαλόπολης κ. Διονύση Παπαδόπουλου, στην οποία συζητήθηκαν λεπτομερώς όλες οι παράμετροι οργάνωσης και θεσμοθέτησης του Ταμείου και συμφωνήθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις.

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την επόμενη 3ετία θα διαθέσει σε συγκεκριμένους άξονες χρηματοδότησης, οι οποίοι θα επιλεχθούν τις προσεχείς ημέρες μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους φορέων, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση κατ’έτος, το ποσό των 60 εκατομμυρίων (20+20+20).

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Διονύσης Παπαδόπουλος 
τόνισε ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου είναι μετά από 3 χρόνια επίμονης προσπάθειας μια γερή βάση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της επόμενης 10ετίας για την περιοχή μας. Ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο Ταμείο είναι σαφώς διακριτό και από το Ειδικό Μειωμένο Τιμολόγιο λογαριασμών ρεύματος και από το ειδικό τέλος λιγνίτη, και αφορά σχεδόν αποκλειστικά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε, τόνισε, είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά τουλάχιστον η συγκεκριμένη θεσμοθέτηση, με συγκεκριμένα ποσά και με ξεκάθαρη στόχευση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα.

Τέλος, στις επόμενες ημέρες θα κληθούν σε διαβούλευση σχετικά με το θέμα τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι συλλόγων, επιχειρηματίες, επιστήμονες και νέοι άνεργοι της περιοχής μας, προκειμένου να καθοριστούν οι άξονες προτεραιότητας της χρηματοδότησης, εντοπισμένοι στις συνθήκες και τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, με την παρουσία του ίδιου του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος.

Από το Γραφείο Δημάρχου

1 σχόλιο:

  1. Αχ, αυτή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ... πόσο μας αγαπάει! Μπράβο ρε Παπαδόπουλε! χορτάσαμε λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή