Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Σήμερα ο δήμαρχος Μεγαλόπολης στην Επιτροπή της Βουλής. Τι είπε για Σχέδιο Νόμου ΔΕΗ


Η αναφορά του Δημάρχου Μεγαλόπολης 
Διονύση Παπαδόπουλου 
στην συζήτηση της Επιτροπής 
για το Σχέδιο Νόμου για την ΔΕΗ


23/04/2018

Για τον χρόνο ο οποίος μου δίδεται ώστε να ακουστούν και οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας της Μεγαλόπολης για το προκείμενο Σχέδιο Νόμου σας ευχαριστώ.

Παρακαλώ άπαντες να ενστερνισθείτε ότι προσέρχομαι στην παρούσα συζήτηση ως θεσμικός εκπρόσωπος μιας τοπικής κοινωνίας η οποία επί το ήμισυ αιώνος σχεδόν έχει συνεισφέρει, με προσφορά γης και απαλλοτριωμένων κατοικημένων οικισμών, με κοπιώδη εργασία χιλιάδων εργαζομένων στην δημόσια επιχείρηση, με συλλογική ανοχή σε πλείστες, μικρές και μεγάλες, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις, με ανθρώπινες ζωές ακόμα, όσο λίγες τοπικές κοινωνίες έχουν συνεισφέρει στην Εθνική Οικονομία και στην ενεργειακή δυναμική της χώρας. Μιας τοπικής κοινωνίας η οποία δικαίως τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση λόγω αβεβαιότητας, αλλά και σε αγωνιστική εγρήγορση λόγω αποφασιστικότητας να μην δεχθεί ένα πλήγμα τόσο μεγάλο στο οικονομικό και αναπτυξιακό status της.

Δεν θα καταχραστώ διόλου τον χρόνο σας και αυτό γιατί επί του Σχεδίου Νόμου οι τοπικοί φορείς και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κοινωνία της Μεγαλόπολης εν συνόλω, ένα μόνο έχουν να δηλώσουν ενώπιόν σας: το Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο σύνολό του. 
Και δεν μπορεί να γίνει δεκτό για μια σειρά λόγους που σχετίζονται όχι μόνο με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην δημόσια επιχείρηση, όχι μόνο με τα καλώς εννοούμενα, και με κόπους κατοχυρωμένα, τοπικά συμφέροντα, αλλά και με τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή και με το χρέος όλων στην υπεράσπιση μιας ισχυρής κατά το δυνατόν, δημόσιου χαρακτήρα, ΔΕΗ.

Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω για το Σχέδιο Νόμου, και σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα και στις ανάγκες των περιοχών μας, αφού για τα εργασιακά θέματα έχουν τοποθετηθεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι:

· Δεν φέρνει καμία πρόνοια για την αποκατάσταση και την επαναπόδοση των γαιών.

· Δεν μεριμνά για την εξασφάλιση των συνδέσεων των τηλεθερμάνσεων με τις πόλεις των ενεργειακών Δήμων.

· Αντικαθιστά τον Ειδικό Αναπτυξιακό Πόρο με κάτι αόριστο ποιοτικά και ποσοτικά, το οποίο μάλιστα και δεν αποδίδει άμεσα κατά το ποσοστό του στον Δήμο.

Σας γνωστοποιώ την πιο πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγαλόπολης σχετικά με το θέμα, σας μεταφέρω την δέσμευση όλων, εργαζομένων, δημοτών, θεσμικών παραγόντων, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα και με κάθε τρόπο, και σας καλώ όλους να μην προχωρήσετε στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου. 
Κανένας λόγος δεν υπάρχει, στην περίοδο μάλιστα που η χώρα επιτυγχάνει την έξοδο από τα μνημόνια, να επιλεχθεί σε εφαρμογή μιας απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ¨λύση¨, ένας δρόμος που δεν είναι εκ των προτέρων μονόδρομος, αφού υπάρχει εναλλακτική διέξοδος χωρίς ¨θυσία¨ λιγνιτικών μονάδων, την οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε.



7 σχόλια:

  1. Μισές αλήθειες είπε πάλι ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης και ξέρετε τι λένε για τις μισές αλήθειες. Στην πρώτη παράγραφο "ξέχασε" να αναφέρει την φράση "με το αζημίωτο" γιατί και μισθάρες δόθηκαν στην Μεγαλόπολη και αποζημιωσάρες που ξεπερνούσαν κατα πολύ τις αντικειμενικές αξίες δόθηκαν και άλλα. Εάν τα περισσότερα χρήματα επενδύθηκαν για αγορές περιουσιακών στοιχείων σε άλλες περιοχές της χώρας κι αν ένα σημαντικότατο μέρος από την παραγόμενη αξία στην ΔΕΗ Μεγαλόπολης διοχετευόταν απευθείας στις αγορές των όμορων Δήμων μέσω των τζάμπα λεωφορείων μεταφοράς προσωπικού για Καλαμάτα & Τρίπολη, δεν είναι κάτι που αφορά τις κεντρικές κυβερνήσεις και την υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως δεν τις αφορά και το γεγονός πως τα χρήματα από το ΕΑΠ οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης τα έκαναν χαρτοπόλεμο.
    Γιατί, στα 50 χρόνια λειτουργίας της δημόσιας ΔΕΗ υπήρξε η παραμικρή πρόνοια για την αποκατάσταση και την επαναπόδοση των γαιών και δεν το ξέραμε;
    Φτάνει που μερίμνησαν αυτοί που ξεκίνησαν να υλοποιούν το έργο της τηλεθέρμανσης και πήραν την απόφαση να την συνδέσουν με την 3η μονάδα ενώ ήξεραν ότι βάση παλαιότητας θα έκλεινε πρώτη χώρια που δεν διέθετε αποθείωση. Και ο σχεδιασμός τους απέδωσε τα μέγιστα μάλιστα αφού το έργο έμεινε μισό κοντεύοντας να κλείσει εικοσαετία και βουτηγμένο στα χρέη. Βόλεψαν κολλητούς και εκλογική πελατεία και φέσωσαν τις επόμενες γενιές για 100 χρόνια, είχαν πρόγραμμα.
    Για το ΕΑΠ τα είπαμε, πέρα από αυτό από το 2012 έχουν να καταβληθούν χρήματα, ωστόσο μόλις στα μέσα του έτους 2018 μας έπιασε η κωλοπιλάλα για την διεκδίκηση των χρωστούμενων. Όσο είχαμε σίγουρο το αλισβερίσι με τις διοικήσεις για τα βολέματα της εκλογικής μας πελατείας δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και δεν τολμούσαμε να πούμε κουβέντα εναντίον της άγιας ΔΕΗ. Τώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος της πώλησης, η ΔΕΗ έγινε εχθρός και θα την τρέξουμε στα δικαστήρια για τις οφειλές, με 6 χρόνια καθυστέρηση. Τροφή για τα πρόβατα μπεεε!
    Οι ψευτοδεξιοί που στήριξαν εκλογικά τον Δήμαρχο με όλες τους τις δυνάμεις τί έχουν να πουν για την τελευταία παράγραφο η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη γραμμή του κόμματος; Τελικά βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια σύντροφοι του γαλάζιου ΠΑΣΟΚ ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι οφειλές της ΔΕΗ ΑΕ που απορρέουν από τους κλάδους που πωλούνται, μεταβιβάζονται αυτοδίκαια στις νέες εταιρείες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο... Ας το κοιτάξει λίγο ο Βαγγέλας...

      Διαγραφή
  2. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ο μονος άνθρωπος στην γη που πιστεύει ότι είμαστε στην περίοδο που η χώρα επιτυγχάνει την έξοδο από τα μνημόνια.Δεν θα σχολιάσω αλλο γιατι θα κοπεί το σχόλιο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και με τον τροχονόμο και με τον αστυνόμο ο κυρ Διονύσης...Ίσως να μην το έχει καταλάβει, αλλά η "περίοδος χάριτος" έχει περάσει ήδη. Και μη νομίζουν οι "κινούντες τα νήματα", οι "εν κρυπτώ υπό το φως του ηλίου", ότι είναι στο απυρόβλητο...Έρχονται οι μέρες που δικάζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέρει κανείς τι δίκες είχε ο Δήμος με τη ΔΕΗ στις 17/4 και στις 24/4?
    https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%94%CE%9B%CE%9B%CE%A9%CE%9B8-6%CE%913?inline=true
    https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%A0%CE%9B%CE%9A%CE%A9%CE%9B8-7%CE%9E%CE%96?inline=true
    https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A6%CE%92%CE%94%CE%A9%CE%9B8-1%CE%A8%CE%A9?inline=true

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επι της ουσίας ο Δημαρχος δεν είπε τίποτα . Μονο Συριζοφιλοσοφίες . Ο ανθρωπος δεν μπορει να διοικησει με θεσςις και πυγμη . Ειναι λίγος. Η πόλη χρειαζεται ένα ηγέτη να ενωσει με όραμα προγραμμα για να έχει μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΡΕ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΤΗ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ;ΟΤΙ ΣΑΣ ΠΕΙ Ο ΠΙΠΗΣ ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή