Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

ΥΠΕΚΑ: Δεν απέκλεισε την κατασκευή ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη

 Άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Επιτείνουν τις ανησυχίες των κατοίκων της Μεγαλόπολης οι απαντήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, από το βήμα της Βουλής, στις 9 Μάρτη, 
στην Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία ή όχι Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) σε ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή.


 Πρόκειται για τη δημιουργία του εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Παλαιοχούνη. Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να πει εάν θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι εκτάσεις που έχουν υποστεί τη λιγνιτική εκμετάλλευση, παράλληλα με την περιβαλλοντική αποκατάστασή τους από τη ΔΕΗ, να αξιοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους από το κράτος, για τη δημιουργία απαραίτητων κοινωνικών υποδομών για τη λαϊκή οικογένεια.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τα τελευταία χρόνια «οι κάτοικοι, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής ζουν με τον εφιάλτη και τον κίνδυνο να γίνει η Μεγαλόπολη χώρος υποδοχής κάθε είδους αποβλήτων». Ενδεικτικά σε επιστολή που στάλθηκε από το υπουργείο στους κατοίκους της Μεγαλόπολης ανέφερε ότι στον εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι σε χώρους όπου υπήρχαν παλιά λιγνιτικά εργοστάσια και τώρα είναι ανενεργά μπορεί να δημιουργηθούν ΧΥΤΕΑ. Ομως, τέτοιοι χώροι στην Ελλάδα είναι τα λιγνιτικά πεδία στη Β. Ελλάδα και η Μεγαλόπολη.

Προειδοποίησε για την οικολογική καταστροφή που προδιαγράφεται καθώς στο χώρο όπου σχεδιάζεται να γίνει ο ΧΥΤΕΑ υπάρχει κοντά υδροφόρος ορίζοντας μεγάλου μέρους της Πελοποννήσου. Ανέφερε και τους κινδύνους που παραμονεύουν από το εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμάτων με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ, καθώς η μέχρι τώρα πείρα δείχνει ότι στο κυνηγητό του κέρδους των ιδιωτών παραβιάζονται περιβαλλοντικοί όροι ενώ το κόστος «είναι απλησίαστο για το λαό». Οπως επισήμανε, «δεν υπάρχει ολοκληρωμένος περιφερειακός εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων, ο οποίος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, με αποτέλεσμα να υλοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων».

Από την πλευρά του, ο Σ. Φάμελλος έδωσε διαβεβαιώσεις ότι ο ΧΥΤΕΑ ήταν για το θάψιμο του αμίαντου. Ετσι, αφού αναρωτήθηκε, «είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που δημιουργεί κινδύνους για το περιβάλλον;» πρόσθεσε: «Μπορούν να γίνουν ασφαλή έργα ακόμα και στο κέντρο των πόλεων (...) Θέλω να συμφωνήσουμε μαζί ότι θα είμαστε πολύ αυστηροί όλοι από όλους τους χώρους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, να μην υπάρχουν επιπτώσεις σε κανέναν υδροφορέα (...) Αυτήν την επιστήμη την καινούργια, την καινοτομία και τη γνώση του περιβάλλοντος, που την έχει η Ευρώπη, πρέπει να τη διεκδικήσει και η Ελλάδα, γιατί έχει τους επιστήμονες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου