Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Μπράβο στο ΚΚΕ!! έφερε στη Βουλή το θέμα ΧΥΤΕΑ Μεγαλόπολης !!!

Την ανησυχία που έχουν οι κάτοικοι 
της Μεγαλόπολης ότι η περιοχή τους 
θα μετατραπεί σε χώρο υποδοχής 
των κάθε είδους αποβλήτων 
μετέφερε στη Βουλή, 
μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε στην Ολομέλεια,
 ο βουλευτής του ΚΚΕ 
Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) «φωτογραφίζει» τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στη Μεγαλόπολη. Επίσης, το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου προβλέπει ότι στην Παλαιόχουνη, δίπλα και πάνω από το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης, θα γίνει εργοστάσιο διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο καύσης των υπολειμμάτων του.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στη Μεγαλόπολη, αφού ο χώρος αυτός βρίσκεται πολύ κοντά στον υδροφόρο ορίζοντα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι κάτοικοι «ζουν με τον εφιάλτη και τον κίνδυνο». Όπως είπε, η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται μετά το αίτημα της Εθνικής Τράπεζας να μεταφερθεί στη Μεγαλόπολη ο αμίαντος του πρώην εργοστάσιου αμιάντου «Αμιαντίτ» (είναι ιδιοκτησία της Εθνικής) που βρίσκεται στο Δρέπανο Αχαΐας.

Εκτός από τους κινδύνους της περιβαλλοντικής καταστροφής, προειδοποίησε ότι ο γενικότερος σχεδιασμός της κυβέρνησης για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα αυξήσει το κόστος διαχείρισης, γεγονός που θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα.

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να γίνουν ιδιοκτησία του Δημοσίου τα παλιά λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, ώστε να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους της περιοχής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στη Μεγαλόπολη Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων, υποστηρίζοντας ότι το έργο αυτό θα αφορούσε μόνο τον αμίαντο της ΔΕΗ, ο οποίος όμως μεταφέρθηκε τελικά στο εξωτερικό. «Δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια η ΔΕΗ -όχι η πολιτεία, γιατί δεν ήταν της πολιτείας το έργο- για την κατασκευή και λειτουργία του χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων και δεν γνωρίζω να υπάρχει πρόταση για κάποιον ΧΥΤΕΑ στην περιοχή», ανέφερε.

Πάντως, υπεραμύνθηκε της συμμετοχής ιδιωτών στη διαχείριση απορριμάτων -όπως στη μονάδα επεξεργασίας στην Παλαιόχουνη, δίπλα από τη Μεγαλόπολη- με το επιχείρημα ότι «ζητήσαμε να αποφασίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση το μοντέλο διαχείρισης» και αυτή δέχθηκε το ΣΔΙΤ. Μάλιστα, υπερασπίστηκε γενικότερα τους επιχειρηματικούς ομίλους, λέγοντας πως «οι χωματερές δεν έγιναν από τον ιδιωτικό τομέα»!



1 σχόλιο:

  1. Μπράβο ανακαλύψαμε την Αμερική και ότι η γη δεν είναι επίπεδη. Ξέρουμε από τώρα τις απαντήσεις, δεν θα γίνει ΧΥΤΕΑ στην Μεγαλόπολη και η Εθνική Τράπεζα κακώς θέλει να φέρει αμίαντο εδώ. Επίσης είναι γνωστό τις πάσει ότι τα σκουπίδια θα πάνε στην Παλιόχουνη και σε αυτό συμφωνούν όλοι. Αυτό που πραγματικά πρέπει να μάθουμε είναι ποια ακριβώς υπηρεσία ανέφερε το όνομα της Μεγαλόπολης και είπε στην Εθνική Τράπεζα ότι εδώ υπάρχει ήδη ΧΥΤΕΑ! Αυτό είνα που πρέπει να αναλυθεί και να βρεθεί. Αντί λοιπόν όσοι ασχολούνται να βγάζουν χαρτιά και να λένε τα ίδια αναμασημένα πράγματα , ας ασχοληθούν να επικεντρώσουν σε συγκεκριμένα πράγματα. Καλή η αντίσταση αλλά να έχει και αποτέλεσμα, όχι μόνο για τα μάτια του κόσμου. Πείτε μας λοιπόν ποιος - ποια υπάλληλους-υπηρεσία έχει απαντήσει γραπτώς στην Εθνική Τράπεζα ότι στην Μεγαλόπολη υπάρχει ΧΥΤΕΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή