Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Άμεση η σχέση μετεγκατάστασης Τριποτάμου και λιγνητόσημου

Η κατολίσθηση που συνέβη πρόσφατα στο παρακείμενο, στην Τ.Κ. Αναργύρων Ν. Φλώρινας, λιγνιτωρυχείο της Δ.Ε.Η. Α.Ε., οδηγεί σε αλυσιδωτές εξελίξεις, ως φαίνεται... Ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μετά από αυτοψία στην περιοχή, και υπό την πίεση των πραγμάτων, ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει τη μετεγκατάσταση της εν λόγω Τοπικής Κοινότητας, προωθώντας σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Η μετεγκατάσταση της Τ.Κ. Αναργύρων Ν. Φλώρινας (καθώς και της Τ.Κ. Ακρινής Ν. Κοζάνης) είχε ήδη αποφασισθεί με το άρθρο 28 του Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60/τ.Α΄/31.03.2011), αλλά ουδέποτε εφαρμόσθηκε, φθάνοντας βεβαίως σήμερα σε αυτό το σημείο, που δεν χωρεί περαιτέρω καθυστέρηση...
Διαβάστε το άρθρο 28 ΕΔΩ

Το ενδιαφέρον στις διατάξεις του άρθρου 28 του εν λόγω νόμου είναι ότι αναφέρονται τα εξής: "Η δαπάνη μεταφοράς και μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων, καθώς και της αποκατάστασης και απελευθέρωσης των εκτάσεων των υφιστάμενων οικισμών, θα βαρύνει κατά το ήμισυ τη ΔΕΗ Α.Ε. και κατά το υπόλοιπο ήμισυ τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι δε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις θα κηρυχθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και θα τις επισπεύδει.
Στη βαρύνουσα τον Κρατικό Προϋπολογισμό δαπάνη μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων, καθώς και αυτών της Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, μπορεί να συμμετέχει και το καταβαλλόμενο από τη ΔΕΗ Α.Ε. «Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος», κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του ν. 2446/1996 (ΦΕΚ 276 Α΄), με αποφάσεις των οριζόμενων στις διατάξεις αυτές οργάνων. Το καταβαλλόμενο τέλος διατίθεται κυρίως για την επίσπευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης, την ωρίμανση των αναγκαίων έργων, τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των οικισμών, καθώς και την κατασκευή κοινωφελών δημόσιου χαρακτήρα έργων στα πολεοδομικά κέντρα των εν λόγω οικισμών.


Ουσιαστικά, με τις παραπάνω διατάξεις, για πρώτη φορά, προβλέφθηκε με νόμο η συμμετοχή του λιγνιτόσημου στη δαπάνη μετεγκατάστασης (και όχι μόνο) ενός οικισμού που απαλλοτριώνεται από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Κατόπιν αυτού του νόμου, ψηφίστηκε ο Ν. 4273/2014 (ΦΕΚ 146/τ.Α΄/11.07.2014), όπου στο άρθρο 13 αυτού, με τίτλο "Μετεγκατάσταση ή μεταφορά οικισμού για κοινή ωφέλεια λόγω εξορυκτικής δραστηριότητας", και συγκρεκριμένα στην παρ. 13 αυτού, αναφέρεται ότι "Οι βασικές υποδομές και οι υποδομές κοινής ωφέλειας υλοποιούνται, στη νέα θέση μετεγκατάστασης, με πόρους που λαμβάνει ο οικείος δήμος υποδοχής ως δικαιούχος από τις υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεις στον αρχικό οικισμό και στα πέριξ αυτού αγροκτήματα και με πόρους που ρητά προβλέπονται στη διάταξη του άρθρου 28 του ν. 3937/2011 (Α΄ 60), και με την αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων και άλλων μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής.


Ουσιαστικά, με αυτές τις διατάξεις, γενικεύεται η δυνατότητα χρήσης του λιγνιτόσημου, σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης οικισμών που απαλλοτριώνονται από την επέκταση λιγνιτωρυχείων, πέρα από τις περιπτώσεις των Αναργύρων Ν. Φλώρινας, και των λοιπών οικισμών που αναφέρονται στο νόμο του 2011. Μπορεί να προβλέπεται και η διάθεση άλλων πηγών χρηματοδότησης, αλλά προφανώς το "ζεστό χρήμα" του λιγνιτόσημου θα χρησιμοποιείται σίγουρα...


Κατά συνέπεια, αυτές οι διατάξεις έχουν δυνητική εφαρμογή και στην επερχόμενη μεταγκατάσταση του Τριποτάμου Μεγαλόπολης.

Σε πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Ο. Κωνσταντινόπουλος, ζητά να ενημερωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό για τις εξελίξεις σχετικά με την μετεγκατάσταση του Τριποτάμου, επικαλούμενος και τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4273/2014...
Διαβάστε το άρθρο 13 ΕΔΩ

Η μετεγκατάσταση της Τ.Κ. Τριποτάμου είναι ένα εύλογο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων που χάνουν την πατρώα γη τους. Είναι, παράλληλα, και μια επίπονη και κοστοβόρα διαδικασία. Οι πρόνοιες της παραπάνω νομοθεσίας προβλέπουν τη συμμετοχή και του λιγνιτόσημου σε αυτό το κόστος.

Επειδή οι κάτοικοι αναμένουν με αγωνία τη μετεγκατάσταση του οικισμού, όπως αποτυπώνεται και στην ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου, τίθενται τα εξής ερωτήματα:
Έχουν προνοήσει ο Δήμος Μεγαλόπολης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου να προβλέψουν το απαιτούμενο κονδύλι από το λιγνιτόσημο, για την κάλυψη του κόστους που θα απαιτηθεί;
Εάν ναι, πόσο είναι αυτό;
Εάν όχι, πότε θα το κάνουν;
Γιατί πρέπει να γνωρίζουν ότι η μετεγκατάσταση του Τριποτάμου έχει προτεραιότητα από οποιεσδήποτε άλλες παρεμβάσεις (ασφαλτοστρώσεις, Τηλεθέρμανση, μαντροκαταστάσεις κοκ...).

3 σχόλια:

  1. ΟΛΑ ΤΑ ΣΑΙΤ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΑΔΙΩΦΟΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΥΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ? ΟΥΤΕ ΦΩΝΗ ΟΥΤΕ ΑΚΡΟΑΣΗ . Ο ΔΕ ΔΗΜΟΣ Η ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ Η ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Α2 .ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΥΓΗΡΙΖΕ ΚΑΙ ΦΩΤΑΓΩΓΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μοναδικό ΜΜΕ της Πελοποννήσου που δεν έχει κάνει καμία αναφορά για την άνοδο της ομάδας του Πελασγού στην Α2 είναι ο Μεγαλόπολη ΦΜ.
      Και αυτό γίνεται γιατί πρέπει η ομάδα να στείλει κάτι για να γράψουν , αλλιώς κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να δει τι συμβαίνει γύρω του και να γράψει ένα άρθρο. Αν ήταν κάτι εναντίον του Δήμου βέβαια θα έγραφε. Αν ήταν κάτι που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της διαχείρισης θα είχαμε μεγάλους και δυνατούς τίτλους, τώρα τι να καθόμαστε και να γράφουμε....
      Ευτυχώς υπάρχουν και άλλα ΜΜΕ (μερικά τα κατακρίνετε κιόλας πολλοί εδώ μέσα) που ασχολούνται λίγο να μας ενημερώσουν.
      Όσο για την Δημοτική αρχή , δεν το σχολιάζω καν, αυτοί είναι σε μόνιμες διακοπές!! Δεν τους ενοχλούμε καθόλου!!

      Διαγραφή
  2. Αφού δεν ασχολείται κανένας με τον αθλητισμό, ο Χλιος που τους ξυπνάγε, τους παράτησε και ο κατήφορος δεν έχει τελειωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή