Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: ΟΧΙ στην ΜΠΕ του ΛΚΜεγαλόπολης

Απόψεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Λιγνιτωρυχείου ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Λιγνιτωρυχείου ΔΕΗ Μεγαλόπολης κατέθεσε τις απόψεις τις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η βασική διαπίστωση είναι ότι, με την επέκταση των ορυχείων, φαίνεται να επιχειρείται από τη ΔΕΗ η αποφυγή της αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Παρόλο που η ΔΕΗ είχε δεχθεί την μελέτη που εκπόνησε η Ορνιθολογική για τη δημιουργία υγροτοπικών ζωνών στη θέση των λιγνιτωρυχείων και την είχε συμπεριλάβει στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) η οποία εγκρίθηκε και αποτέλεσε την βάση για την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2008, με τον σημερινό σχεδιασμό, όπως προτείνεται στην υπό διαβούλευση ΜΠΕ, ο σχεδιασμός αυτός παραβλέπεται.

Η διαφαινόμενη υπαναχώρηση της ΔΕΗ αναμφίβολα προκαλεί προβληματισμό σχετικά με το εάν τελικά υπαναχωρεί και αδιαφορεί για τις δυνατότητες της περιοχής για τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την οικονομική βιωσιμότητα της περιοχής στην μεταλιγνιτική περίοδο.
Στην παρέμβασή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ζητά να μην εγκριθεί η ΜΠΕ ή να αναπροσαρμοστεί κάνοντας ρητή αναφορά στις αρχές σχεδιασμού υγροτοπικών οικοσυστημάτων, ή να εκπονηθεί εκ νέου μελέτη αποκατάστασης με δημιουργία υγροτόπων λαμβάνοντας υπόψη την επέκταση των ορυχείων.

Επιστολή της Ορνιθολογικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

2 σχόλια:

  1. Ποιοι ειναι αυτοι στην ορνιθολογικη εταιρεια και τι ρολο βαρανε τελικα; Πριν μια εβδομαδα σταματησαν το κυνηγι με ατοπα επιχειρηματα! Και τωρα εβαλαν στο ματι το ορυχειο. Να δουμε οταν πουληθει η ΔΕΗ θα μιλουν καθολου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ ποιός είσαι δηλαδή και τί ρόλο βαράς;
      Το ζήτημα είναι εάν αυτά που αναφέρει η ορνιθολογική έχουν βάση και ισχύουν. Ούτε που μπήκες στο κόπο να διαβάσεις το περιεχόμενο της επιστολής, όπως άλλωστε δεν φρόντισες να ενημερωθείς ποτέ σωστά για το κυνήγι κι έγραψες απλά μια μεγαλοπρεπέστατη ανοησία.
      Εγώ μπήκα στο site της ορνιθολογικής, βρήκα αυτό
      http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1858
      και δεν μου φάνηκαν καθόλου άτοπα τα επιχειρήματα. Περιμένουμε λοιπόν τα δικά σου "έγκυρα" αντεπιχειρήματα κύριε "ειδικέ". Εάν θέλεις μπορείς να μας πεις κι εκείνο το ανέκδοτο που λέει ότι οι κυνηγοί στην Ελλάδα είναι νόμιμοι, σωστοί, σέβονται απόλυτα τους κανόνες και το περιβάλλον και μόνο μια μικρή - ασήμαντη μειοψηφία παρανομεί και κάνει ένα σορό αίσχη χοχαχαχαχα!
      Τί σχέση έχει η ορνιθολογική με την πώληση ή όχι της ΔΕΗ; Απάντηση, ό,τι σχέση έχει ένας καρδιολόγος με το σχέδιο του δικτύου ύδρευσης μιας οικοδομής, δηλαδή απολύτως καμία.
      Για τα περί πώλησης της ΔΕΗ
      Α) Σίγα μην χάσουμε το μπ@@ρδέλο και κάτι θα πάθουμε.
      Β) Ανησυχείς συνδικάλα μου μην και περάσει η ΔΕΗ σε ιδιωτικά χέρια και αναγκαστείτε μετά ορισμένοι να δουλέψετε ή να χάσετε το προνόμιο να κάνετε τις μοιρασιές και να διορίζετε όποιον εσείς γουστάρετε κι όπως γουστάρετε, σας καταλαβαίνω.
      Γ) Μην ανησυχείς, για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανένα τέτοιο κορόιδο στον πλανήτη που θα δεχτεί να πληρώσει για να τις αγοράσει. Είναι σαν να μου λες ότι υπάρχει περίπτωση να βρεθεί άνθρωπος να με πληρώσει για να αγοράσει ένα σαραβλάκι 40ετίας που έχω με δύο δάκτυλα βενζίνη μέσα στο ντεπόζιτο. Να το αγοράσει μάλιστα για να το χρησιμοποιήσει κι όχι να το πουλήσει για παλιοσίδερα.
      Η 3η μονάδα έχει καταληκτική ημερομηνία (όχι τόσο με βάση των περιβαλλοντολογικών και λοιπών κανονισμών όσο με τις άκρως αισιόδοξες κι εκτός πραγματικότητας, φιλοδοξίες της ΔΕΗ) το έτος 2025 και η 4η το έτος 2036. Εκτός πραγματικότητας γιατί αυτά τα νούμερα η ΔΕΗ τα βγάζει βασιζόμενη στα φτιασιδωμένα στοιχεία που η ίδια βγάζει για τις εγκαταστάσεις της κι έχοντας ως δεδομένο πως η οδηγία 2010/75/EE θα ισχύει αιωνίως και δεν θα αντικατασταθεί από μία νέα με νέους αυστηρότερους κανονισμούς. Η ιστορία έχει δείξει το αντίθετο κι όπως αναφέρεται άλλωστε και στην παραπάνω οδηγία από 1-1-2016 άπαντες είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν πλήρη στοιχεία κι από 1-1-2016 αρχίζουν να κατατίθενται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τις αρμόδιες επιτροπές αιτήματα επανεξέτασης της συγκεκριμένη οδηγίας.
      Το βασικό πρόβλημα με την Μεγαλόπολη δεν είναι αυτό αλλά το γεγονός ότι έχουμε μπει πλέον στο έτος 2017 και ψάχνουμε για λιγνίτη με το μικροσκόπιο. Χωρίς το ανάλογο καύσιμο οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί δεν γίνεται να λειτουργήσουν ακόμη κι αν ο χρόνος ζωής τους παραταθεί έως το έτος 3000.

      Διαγραφή