Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Νέος τρόπος πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες



ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΝΑ ΜΗΝΑ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Διευκρινίσεις για τον τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έδωσε η υπουργός Εργασίας. Όπως είπε, από την 1η Ιανουαρίου 2017, καταργήθηκαν οι ασφαλιστικές κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων και οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται βάσει του πραγματικού εισοδήματος. 
Η κ. Αχτσιόγλου διευκρίνισε ότι η καταβολή θα είναι για όλους μηνιαία, «ώστε να διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι και να μην σωρεύονται εξαμηνιαία ή ακόμα και ετήσια χρέη, ενώ, για πρώτη φορά, προβλέπεται και η δυνατότητα μερικής καταβολής». «Μέχρι σήμερα»- τόνισε -«το σύστημα πληρωμών των ασφαλιστικών Ταμείων έκανε δεκτή μόνο την καταβολή του ακριβούς ποσού και οι ασφαλισμένοι, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, αν δεν είχαν συγκεντρώσει το σύνολο του ποσού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις». «Πλέον, δίνεται η δυνατότητα και μερικής καταβολής, επαναλαμβάνοντας ότι η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι μηνιαία».



ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΒΕΑ «ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ – ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
H Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αρκαδίας (ΟΕΒΕΑ) σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης και το Πανεπιστήμιο
Πελοποννήσου διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα: "ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ"
και θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 10:00 -14:00 στην αίθουσα διαλέξεων της ΟΕΒΕΑ Καλαμάτας 113.

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr


ΣτΕ: ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Το ΣτΕ έκρινε ότι οι φορολογικές αρχές φέρουν, καταρχήν, το βάρος απόδειξης των στοιχείων που συγκροτούν την παράβαση του ΚΒΣ για υποχρέωση του ελεύθερου επαγγελματία προς έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών και η φορολογική αρχή «πρέπει, ιδίως, να διαπιστώσει, κατά τρόπο αρκούντως τεκμηριωμένο, ότι ο επιτηδευματίας εισέπραξε το επίμαχο ποσό ως αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών, στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας». Ακόμη, αναφέρει το ΣτΕ, η φορολογική αρχή εάν δεν προβεί σε τεκμηριωμένη κρίση, αλλά «απλώς θεωρεί ότι πρόκειται για περιουσιακή προσαύξηση άγνωστης προέλευσης και, συνακόλουθα, βάσει των διατάξεων του άρθρου 48 παρ. 3 του ΚΦΕ, για εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων», τότε στην περίπτωση αυτή δεν ανταποκρίνεται στο βάρος της απόδειξης όπως έχει την υποχρέωση και τα πρόστιμα ακυρώνονται.



ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Αυτόματη κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και αντικατάστασή της από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επήλθε από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Η ΑΑΔΕ δεν υπόκειται πλέον σε οποιασδήποτε μορφής εποπτεία ή έλεγχο από την κυβέρνηση, αλλά ασκεί πλήρεις αρμοδιότητες και υπερεξουσίες σε όλον τον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό της χώρας. Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ είναι η αποκλειστικά αρμόδια για τη βεβαίωση και είσπραξη των φορολογικών εσόδων του κράτους και στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες της (Ελεγκτικά Κέντρα, ΔΟΥ και Τελωνεία) μπορούν να διενεργούν ελέγχους, να καταλογίζουν φόρους και πρόστιμα και να επιδιώκουν την είσπραξη όλων των φορολογικών εσόδων που βεβαιώνονται είτε με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων είτε με τη διενέργεια ελέγχων. Μπορούν, δε, στο πλαίσιο των διαδικασιών είσπραξης των εσόδων, να προβαίνουν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και σε κλείσιμο επιχειρήσεων φοροπαραβατών, καθώς και σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων ασυνεπών οφειλετών του Δημοσίου.

ΥΠ. ΟΙΚ.: ΟΦΕΙΛΕΣ 727 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΕΞΟΦΛΗΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Στα 5,6 δισ. από 6,3 δις ευρώ μειώθηκαν το Νοέμβριο οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Τον ίδιο μήνα το Δημόσιο αποπλήρωσε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς ιδιώτες ύψους 727 εκ. ευρώ. Από τις συνολικές υποχρεώσεις φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες τον περασμένο Νοέμβριο, τα 4,163 δισ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές (έναντι 4,718 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο), ενώ οι εκκρεμούσες επιστροφές φόρου ήταν 1,440 δισ. ευρώ (από 1,612 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν). Από τους φορείς του Δημοσίου, τις μεγαλύτερες οφειλές έχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με συνολικά 2,37 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου