Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Μεγαλόπολη: πώς θα επιδοτηθούν το 2017 οι φορείς που δεν δημοσίευσαν οικονομικά στοιχεία; - Απάντηση Δημάρχου Μεγαλόπολης


(ακολουθεί και η πρόσφατη απάντηση από το Γραφείο Δημάρχου Μεγαλόπολης)
------------------------------------------
Πριν λίγες μέρες δημοσιεύσαμε άρθρο αναγνώστη μας
Φιλαρμονική Μεγαλόπολης: το ΜΟΝΟ Νομικό Πρόσωπο που νομότυπα δημοσίευσε οικονομικά στοιχεία!!

Ετέθη εύστοχα από άλλο αναγνώστη μας το ερώτημα:
---"τι θα γίνει με τους υπόλοιπους επιχορηγούμενους φορείς,
     που δεν έχουν προβεί σε αντίστοιχη δημοσίευση των οικονομικών τους στοιχείων;"
--- "μπορούν να επιδοτηθούν το 2017 από τον Δήμο Μεγαλόπολης;"

Παραλάβαμε  απάντηση και τοποθέτηση για το ερώτημα (που δημοσιεύουμε αυτούσια)
όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ με την επιχορήγηση αυτών των φορέων
--------------------------------------------------------------
Κυρία Δημητρακοπούλου,

Επειδή τέθηκε ένα εύλογο ερώτημα από συναναγνώστη του blog σας, σχετικά με την υποχρέωση των επιχορηγούμενων φορέων να αναρτούν τα στοιχεία επιχορηγήσεων και δαπανών στον υπερσύνδεσμο http://mef.diavgeia.gov.gr/, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:

Στις 18 Οκτωβρίου 2016 το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε εγκύκλιο σε όλους τους δημόσιους φορείς, μεταξύ αυτών και των Δήμων, για την καταληκτική προθεσμία των επιχορηγούμενων φορέων να αναρτήσουν τα απολογιστικά στοιχεία τους, προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια να επιχορηγηθούν εκ νέου.
Σας αποστέλλω την Εγκύκλιο, προς επίρρωση όσων αναφέρω.

Θα ήθελα δε να σημειώσω ότι, κατά τη γνώμη μου, μέρος της ευθύνης της μη έγκαιρης συμμόρφωσης των επιχορηγούμενων φορέων, ανήκει και στους φορείς που τους επιχορηγούν, μεταξύ αυτών και των Δήμων.
Θα μπορούσαν οι τελευταίοι να ενημερώσουν δημόσια και επίσημα για το περιεχόμενο της Εγκυκλίου, προκειμένου έγκαιρα να έχουν φροντίσει για την ενημέρωση των απολογιστικών στοιχείων τους στον υπερσύνδεσμο οι επιχορηγούμενοι φορείς. Δε σημαίνει βεβαίως ότι οι τελευταίοι είναι άμοιροι ευθυνών...

Διαβάστε την Σχετική Εγκύκλιο Υπουργείου Εσωτερικών

Σημ:
Το παρόν προωθήσαμε και στο γραφείο Δημάρχου Μεγαλόπολης, προς περαιτέρω ενημέρωση
----------------------------------------------------------------
Απάντηση από το Γραφείο Δημάρχου Μεγαλόπολης (Τετάρτη 18 -1-2017)

κα. Δημητρακοπούλου,

Σχετικά με το θέμα της υποχρέωσης επιχορηγουμένων σωματείων για καταγραφή στοιχείων στο Μητρώο Επιχορηγουμένων Φορέων (Μ.Ε.Φ):

- Eίναι παλαιά η υποχρέωση των επιχορηγουμένων σωματείων και πάσης δραστηριότητας φορέων να καταγράψουν σε ειδικό μητρώο τα στοιχεία δαπανών για κάθε επιχορήγησή τους.

- Η εκτέλεση αυτής της υποχρέωσης είναι ένα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (μαζί με λοιπές ενημερότητες και παραστατικά δαπανών) για την τελική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

- Ένα Δημοτικό Συμβούλιο εντελώς νόμιμα παίρνει αποφάσεις επιχορήγησης ελέγχοντας το καταστατικό του συλλόγου και την ουσιαστική προσφορά του στην τοπική κοινωνία, και μέχρις εκεί. Είναι δουλειά και υποχρέωση εκάστου επιχορηγούμενου φορέα εάν για την τελική είσπραξη των χρημάτων πραγματοποιήσει τις διάφορες δράσεις και προσκομίσει τα όποια απαραίτητα δικαιολογητικά κατά τον έλεγχο για την πληρωμή.

- Όλα τα παραπάνω είναι σε όλα τα σωματεία της πόλης γνωστοποιημένα – και από τις Υπηρεσίες του Δήμου- και γνωστά.

Ειδικότερα για τους σχολιασμούς, πραγματικά είναι ευχάριστο που αναγνωρίζεται η δουλειά του κ. Γαλάνη στην Φιλαρμονική, ο οποίος άλλωστε ήταν για την συγκεκριμένη θέση και προσωπική επιλογή του Δημάρχου. Ανάλογη είναι και η δουλειά όλων των υπεύθυνων και στους υπόλοιπους συλλόγους, δουλειά αναγνωρισμένη και από όλους στην τοπική κοινωνία. Τα λίγα χρήματα που κάθε χρόνο παίρνουν ως επιχορήγηση από το Δημοτικό ταμείο πιάνουν τόπο και το αναγνωρίζουν όλοι.

Από το Γραφείο Δημάρχου

5 σχόλια:

  1. Από την απάντηση του γραφείου του Δημάρχου αντιλαμβάνομαι ότι για μια ακόμη φορά ο Δήμαρχος λείπει από την πραγματικότητα. Πως αλλιώς μπορώ να εξηγήσω ότι εφόσον όλοι οι σύλλογοι είναι πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με τις επιχορηγήσεις ,ο δήμος Μεγαλόπολης σε ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 21/12/2016 αποφάσισε να επιχορηγήσει τους αθλητικούς συλλόγους της πόλης μας για δράσεις που θα έκαναν το 2016. Δεδομένων των καιρικών συνθηκών φαντάζομαι ότι οι αθλητικοί σύλλογοι της πόλης πραγματοποίησαν τουρνουά σκειμβορτ, καλλιτεχνικού πατινάζ, σνόουμπορκ, παγοδρομίων κ.τ.λ. Επίσης πως μπορεί κάποιος να εξηγήσει πως υπάλληλοι και δημοτικοί σύμβουλοι προσυπογράφουν τέτοιες κουτσουκέλες (το παράδειγμα των δημάρχων που τρέχουν δίκαια η άδικα στα δικαστήρια δεν τους λέει τίποτα?). Όσον αφορά την επιχορήγηση (10.000 ευρώ του 2015) της φιλαρμονικής αν το ψάξετε λίγο και δείτε τι ακριβώς νόμιμα επιχορηγείται ίσως αλλάξετε άποψη (εκτός και εάν έγιναν εκδηλώσεις –πολιτιστικά δρώμενα –φεστιβάλ από την φιλαρμονική και εμείς λείπαμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δραστηριότητες της Φιλαρμονικής είναι πάντα συμμετοχές σε εκδηλώσεις, εθνικές - πολιτιστικές και θρησκευτικές τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά . Συνεπώς νομικά καλύπτεται η επιχορήγηση και το έργο της φαίνεται . Δυστυχώς τα Σωματεία και οι Σύλλογοι δεν έχουν δικούς τους πόρους και η επιχορήγηση του Δήμου καλύπτει μέρος των δαπανών τους , καθόσον διαφορετικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
    Τώρα εάν εσείς νομίζετε π.χ. ότι η Φιλαρμονική δεν προσφέρει υπηρεσίες στη περιοχή και δωρεάν μαθήματα μουσικής σε νέα παιδιά , και ακόμη αμφισβητείτε την δράση των αθλητικών συλλόγων , της θεατρικής ομάδας κλπ , τότε μάλλον είστε κακόπιστος επικριτής, ειρωνικός και δεν αναγνωρίζετε την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία.
    Σας προτείνω να αναλάβετε εσείς την Διοίκηση και το έργο ενός Συλλόγου...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καταρχην καποιοι δεν ξερουν ουτε τα βασικα...πρωτα απο ολα ο αρθρογραφος δεν γνωριζει καν την διαδικασια επιχορηγησεως πασης φυσεως σωματειων...σε δευτερο επιπεδο ο δημος μπορει να θελει να δωσει απο 100.000 σε καθε σωματειο δεν σημαινει οτι αυτο θα το εγκρινει και το ελεγκτικο συνεδριο με τον επιτροπο. εκει ολα εξεταζονται κ αν καποιο σωματειο μπορει να δικαιολογησει καποιες δρασεις με τιμολογια τοτε σαφως κ θα παρει αν οχι δεν θα παρει. υπαρχουν περιπτωσεις φετινες και περσινες που σωματεια κ εδω και σε αλλες πολεις δεν μπορεσαν να παρουν καποια χρηματοδοτηση.

    επισης προς τους εξυπνοπουλους ισως θα μπορουσαν να μας προτεινουν αυτοι τροπους και κρητηρια χρηματοδοτησης προς τα σωματεια εκτος κ αν δεν θελουν να υπαρχουν πολιτιστικα κ αθλητικα σωματεια ή αν πιστευουν οτι απο τις χρηματοδοτησεις υπαρχουν καποια ατομα που καρπονονται λεφτα.

    εξω απο το χορο πολλα τραγουδια λεμε γενικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πετάς τη μπάλα στην εξέδρα, αλλά για την ταμπακιέρα τίποτα! Πρέπει ή δεν πρέπει να ελέγχεται πού πάει το δημόσιο χρήμα; πρέπει! Θα έπρεπε από δεκαετίες. Γι' αυτό φτάσαμε σε αυτό το χάλι.
      Ανήκεις, από τα λεγόμενά σου, στους αμετανόητους μιας άλλης εποχής, του τύπου "ωχ αδερφέ, τι ψάχνουμε τώρα...".
      Ποιός σου είπε ότι δεν πρέπει να επιχορηγούνται τα σωματεία, όποιας δράσης κάνει καλό στον τόπο; Είναι δικαίωμά τους. Ωστόσο, κάθε δικαίωμα έχει και υποχρεώσεις! Αυτό λέει ο Νόμος (επιτέλους!), αυτό πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει να ξέρει ο πολίτης, που έμμεσα επιχορηγεί τα σωματεία, που πάνε τα χρήματά του;
      Κρίνεις ότι η επίκληση του ελέγχου σημαίνει και μομφή σε βάρος των ελεγχόμενων...Από πού βγάζεις αυτό το συμπέρασμα;
      Όσο για την επιβίωση των σωματείων, όσοι αναλαμβάνουν την ευθύνη της διοίκησής τους, παίρνουν και το ρίσκο. Διαφορετικά, μπορούν να αποχωρούν. Εάν το δημόσιο χρήμα αποτελεί τη μοναδική πηγή επιβίωσής τους, που δεν ισχύει, τότε η διοίκηση των σωματείων πρέπει να περιέλθει στο Δήμο,δηλαδή στο Λαό.
      Δεν έχουμε όμως, αγαπητέ/ή, Λαοκρατία στην Ελλάδα. Ούτε την είχαμε, ούτε τη θέλουμε. Δεν θέλουμε το κουμάντο να το κάνει ο Λαός, αλλά θέλουμε το (μαλάκα) το Λαό (απλά) να πληρώνει...

      Διαγραφή
  4. Κατά πάσα πιθανότητα είστε σε λάθος προσανατολισμό .Πουθενά δεν ανέφερα ότι οι σύλλογοι δεν δίνουν το δικό τους αγώνα σε δύσκολες μάλιστα εποχές. Επίσης πουθενά δεν ανέφερα ότι κάποιοι βάζουν το χέρι και καρπούνται χρήματα. Έγραψα για τον Δήμαρχο και τους επιτελείς του που ενώ ισχυρίζονται ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε και ότι οι σύλλογοι ήταν ενημερωμένοι από τους υπεύθυνους?? του δήμου, εντούτοις έκαναν ΕΚΤΑΚΤΑ Δ.Σ. στις 21/12/2016 για να δώσουν επιχορήγηση για το 2016. Βάζοντας έτσι τους συλλόγους σε ένα αγώνα δρόμου να κάνουν άραγε τι μέσα στις γιορτές ,δηλαδή σε δέκα ημέρες να πραγματοποιήσουν τις δράσεις που επιχορηγήθηκαν. Αν κάποιος πιστεύει ότι αυτό είναι δυνατόν και ότι έγιναν οι δράσεις τότε μάλλον κάπου αλλού ταξιδεύει. Αυτό από μόνο του φαντάζομαι ότι δίνει απάντηση σχετικά με το ελεγκτικό και τον επίτροπο. Για να τελειώνουμε λοιπόν αυτά που γράφω δεν έχουν να κάνουν με συλλόγους πολιτιστικούς και αθλητικούς με φιλαρμονικές κ.τ.λ. αλλά με το ραχάτι του Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή