Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

SOS από το ΚΚΕ για το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης

Κυβέρνηση και Διοίκηση της ΔΕΗ δρομολόγησαν τη δραστική μείωση έως και το σταμάτημα της Λιγνιτικής δραστηριότητας στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΛΑΕ στηρίζουν το έγκλημα.

Στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ στις 3-8-2016 ο Περιφερειάρχης και οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να τοποθετηθούν στην ουσία και αρκέστηκαν σε ευχολόγια, ενώ οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ πρότειναν οργάνωση ημεράδας στο μέλλον!!!

Η ίδια πρόταση κατετέθη από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης στις 27-7-2016 και ψηφίστηκε ομόφωνα. 

Τρίπολη 3-8-2016

Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για το Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήρθε για να ολοκληρώσει την πιο βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνεχίζει από εκεί ακριβώς που το είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ την περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υλοποιώντας τις διατάξεις του αριστερού μνημονίου που ψήφισαν από κοινού πριν ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, πρέπει το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά υποχρεωτικά να μειωθεί ως το τέλος του 2019 σε κάτω από το 50% από το 91% που κατέχει σήμερα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της πώλησης τμηματικά (ανά εξάμηνο) μεγάλου μέρους της παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) σε ιδιώτες με τιμές κάτω του κόστους.

Κυβέρνηση και διοίκηση διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι μπαίνουμε στη μεταλιγνιτική περίοδο, ουσιαστικά ποινικοποιούν τον λιγνίτη το μοναδικό εγχώριο καύσιμο που εξασφαλίζει επάρκεια, ασφάλεια, φθηνή τιμή κιλοβατώρας, θέσεις εργασίας, με σκοπό να προκριθούν εισαγόμενα καύσιμα όπως το φυσικό αέριο.

Η μεταλιγνιτική περίοδος είναι εδώ, τη ζούμε όχι γιατί δεν υπάρχουν λιγνιτικά αποθέματα, αλλά γιατί οι οδηγίες της ΕΕ έχουν μειώσει τη λιγνιτική παραγωγή.

Η παραγωγή ρεύματος της ΔΕΗ από λιγνίτη που παλαιότερε ήταν 75% τώρα έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συνεχίζει μειούμενη κάθετα.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η πτώση παραγωγής λιγνίτη στο πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το 2010 έχει φτάσει στο 44,8% ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 είχε πτώση 29,1%.

Ενώ η χρήση του λιγνίτη για παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας σήμερα βρίσκετε υπό διωγμό παράλληλα αναπτύσσεται άγρια διαπάλη μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων για την κατοχή και το μοίρασμα των λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας.

H λαϊκή συσπείρωση, τα ταξικά συνδικάτα, το ΚΚΕ χρόνια τώρα υπερασπιζόμαστε την συνέχιση της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γιατί πιστεύουμε ότι ο λιγνίτης μπορεί να συνεχίσει να δίνει ζωή στην περιοχή, ότι μπορούν να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις με τη χρήση σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Άλλοι (Δημοτικές – Νομαρχιακές – Περιφερικές αρχές, εργοδοτικά συνδικάτα) έκαναν ημερίδες φιέστες για τη μεταλιγνιτική εποχή που τώρα το φάντασμά της πλανάται πάνω από τη Μεγαλόπολη.

Στης 15 Δεκέμβρη του 2015 το ΚΚΕ πραγματοποίησε στη Μεγαλόπολη μια ακόμη ημερίδα (είχαν προηγηθεί και άλλες ανά τακτά διαστήματα) με θέμα την ενέργεια και δημοσιοποίησε τις θέσεις του και με συγκεκριμένα στοιχεία αποτιμήθηκαν οι συνέπειες στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης, στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή από την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με βασικά στοιχεία τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων, απώλεια εκατοντάδων θέσεων σταθερής εργασίας, οικονομικό μαρασμό στην περιοχή.

Θα περιοριστώ σε ένα μόνο ενδεικτικό στοιχείο, το προσωπικό του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης με σταθερή εργασία από 3000 και πλέον εργαζόμενους που ήταν παλαιότερε είχε μειωθεί το Δεκέμβρη του 2015 σε 1080 με τους 180 από αυτούς ή να έχουν συμπληρώσει το όριο συνταξιοδότησης και δεν είχαν αποχωρίσει ή βρίσκονταν πολύ κοντά στο όριο.

Το ενεργειακό τοπίο που διαμορφώθηκε στη χώρα στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, με ευθύνη των δυνάμεων της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του Ευρωμονόδρομου σε Κεντρικό, Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο απειλεί άμεσα τη λιγνιτική παραγωγή.

Η ΔΕΗ Α.Ε. έχει μονάδες συνολικής εγκαταστημένης ισχύος πάνω από 17.500 MW και η παραγωγή της περιορίζεται στα 4.000 με 4.500 MW. Το μερίδιο παραγωγής του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης κυμαίνεται γύρω στα 600 MW. Μόνο η μονάδα φυσικού αερίου έχει δυνατότητα παραγωγής 900 και πλέoν MW και είναι βέβαιο ότι στις δοσμένες συνθήκες θα υπολειτουργεί.

Όπως καταλαβαίνετε είναι θέμα χρόνου, αν δεν αντιδράσουμε σοβαρά, να παρθεί μια πολιτική απόφαση για το σταμάτημα της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Η μη αξιοποίηση από τη ΔΕΗ του κοιτάσματος Τριποτάμου, συνδέεται με αυτές τις εξελίξεις και με την κυρίαρχη πολιτική παράδοσης των λιγνιτών της χώρας, που είναι η δεύτερη στην Ευρώπη, στους ιδιώτες για να τα εκμεταλλευτούν, κυρίως αργότερα όταν θα ολοκληρωθεί ο χρόνος ζωής των σημερινών εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Προτείνω το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει τα παρακάτω:

· Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζει την αντίθεσή του στην Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την πώληση του ΑΔΜΗΕ και την παράδοση των αποθεμάτων λιγνίτη στους ιδιώτες.

· Στηρίζει τη λειτουργία των μονάδων 3 και 4 (300 MW η κάθε μια) του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης με πλήρες φορτίο.

· Στηρίζει την ανάπτυξη των ορυχείων και απαιτεί την άμεση λειτουργία ορυχείου στο κοίτασμα του Τριποτάμου.

· Στηρίζει την αξιοποίηση από τη ΔΕΗ των κοιτασμάτων λιγνίτη της Ευρύτερης Περιοχής Ασέας – Πελάνας κλπ που αντιστοιχούν σε 200.000.000 τόνους λιγνίτη Μεγαλόπολης.

· Απαιτεί την άμεση πρόσληψη τακτικού προσωπικού και αξιοποίηση της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για βελτιώσεις στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου