Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Οδ Κωνσταντινόπουλος: "κ. υπουργέ γιατί αποκλείστηκε η Αρκαδία από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης;"

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.Γ.Κατρούγκαλο για τον αποκλεισμό των Δήμων της Αρκαδίας από το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης:

«Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως είχε εφαρμοσθεί πιλοτικά και στην Τρίπολη με πρόταση του ΠΑΣΟΚ και παρέμβαση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου είχε ανακουφίσει εκατοντάδες οικογένειες»

Ερώτηση με θέμα τον αποκλεισμό των Δήμων της Αρκαδίας από το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ.Κατρούγκαλο, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), από κοινού με τους Βουλευτές κ. Κεγκέρογλου Βασίλη και κα. Χριστοφιλοπούλου Έφη.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είχε συμβάλει με τις παρεμβάσεις και τις προσπάθειές του ώστε ο Δήμος Τρίπολης να ενταχθεί από την πρώτη στιγμή στο πρόγραμμα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ήδη από την πιλοτική του εφαρμογή. Η εφαρμογή αυτή είχε κριθεί επιτυχημένη, ανακουφίζοντας εκατοντάδες οικογένειες στην Τρίπολη και συνάμα προσφέροντας μια αναγκαία «ανάσα» στην τοπική οικονομία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετονόμασε το πρόγραμμα σε «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» και εν συνεχεία απέκλεισε το Δήμο Τρίπολης και ολόκληρη την Αρκαδία από την εφαρμογή του, χωρίς καμία αιτιολογία.
Με την ερώτησή του, οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους προς τον Υπουργό, ζητώντας να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

κ. Υπουργέ,
Μετά από 16 μήνες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετονόμασε το πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα», το οποίο είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και η πιλοτική λειτουργία του υπήρξε – κατά κοινή ομολογία – επιτυχής, σε «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Στη συνέχεια, αντί να επεκτείνει την εφαρμογή του σε όλη τη χώρα, όπως είχε προγραμματιστεί, προχωρά σε εφαρμογή νέου πιλοτικού προγράμματος σε 30 Δήμους.
Σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται κανένας Δήμος της Αρκαδίας – ούτε καν ο Δήμος Τριπόλεως, ένας από τους Δήμους στους οποίους είχε εφαρμοσθεί το 2014 πιλοτικά το πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα». Η Αρκαδία όμως, παραμένει μία περιοχή με πολλά προβλήματα και χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, και έχει ανάγκη από ενίσχυση και υποστήριξη των πλέον αδύναμων συνόλων του πληθυσμού της.
Επειδή δεν ανακοινώθηκε ο λόγος αποκλεισμού του Δήμου Τριπόλεως ούτε των άλλων Δήμων της Αρκαδίας,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
- Ποιος ο λόγος και ποια τα κριτήρια αποκλεισμού όλων των Δήμων της Αρκαδίας από το πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα», ιδιαιτέρως δε του Δήμου Τριπόλεως, που ήταν ήδη ενταγμένος στη πιλοτική εφαρμογή;
- Θα αναθεωρήσει το Υπουργείο τον σχεδιασμό του και θα εντάξει τον Δήμο Τριπόλεως και όποιον άλλο Δήμο της περιοχής πληροί τα απαραίτητα κριτήρια στο εν λόγω πρόγραμμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου