Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Του χρόνου η γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στην Πελοπόννησο


Το χειμώνα του 2017 σχεδιάζεται να γίνει η γεώτρηση στο κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Κατάκολο Ηλείας στη δυτική Πελοπόννησο από την εταιρεία Energean Oil & Gas η οποία έδωσε  στη δημοσιότητα το σχεδιασμό της για το έργο σε σχετική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο της Ηλείας.

Σύμφωνα με αυτόν, προβλέπεται η υλοποίηση οριζόντιας γεώτρησης από τη στεριά, από θέση δίπλα από τον χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού του Πύργου στην περιοχή του Κατακόλου. 
Η γεώτρηση, αφού φτάσει σε βάθος περίπου 500 μέτρων στη συνέχεια, θα κατευθυνθεί πλάγια και θα εισέλθει στο διαπιστωμένο κοίτασμα σε βάθος 2.600μ και σε απόσταση 3,5 χλμ. από την ακτή, χωρίς να έλθει σε επαφή με τον βυθό και το θαλάσσιο περιβάλλον, όπως υποστηρίζει η εταιρεία.

Η Energean Oil & Gas σημείωσε ότι έχει χρησιμοποιήσει την ίδια ακριβώς μέθοδο τόσο στο κοίτασμα Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας, όσο και στην περιοχή Magawish της Αιγύπτου, μόλις δύο χιλιόμετρα πίσω από το πολύ γνωστό τουριστικό θέρετρο El Gouna.

Το σχέδιο εκμετάλλευσης πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από την πλήρη ανάπτυξη του κοιτάσματος, εκτιμάται ότι θα προκύψουν 60 έως 70 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προέλθουν κυρίως από το τοπικό δυναμικό. Ευρύτερα, η συγκεκριμένη δραστηριότητα εκτιμάται θα απασχολήσει έμμεσα τριπλάσιο αριθμό πολιτών, όπως συμβαίνει διεθνώς και έχει αποδειχθεί στην περίπτωση τις εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Πρίνου στην περιοχή της Καβάλας. Η πλήρης ανάπτυξης του κοιτάσματος συνεπάγεται επένδυση της τάξης των 60 - 65 εκατ. ευρώ. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου