Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Διονύσης Παπαδόπουλος: " τα επόμενα χρόνια θα έχει η Μεγαλόπολη το Αρχαίο Θέατρο που ονειρεύεται"


Η συνέντευξη τύπου για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 14-04-2016, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ.Διονύσιος Παπαδόπουλος και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρθησαν στις εργασίες αποκατάστασης στο Αρχαίο Θέατρο που ήδη έχουν ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες του Απριλίου

Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων η κα.Καραπαναγιώτου Άννα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, η κ.α Σωτηρία Αδάμ Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης, η κα.Κλαδούρη Νικολέττα- Κανέλλα (συντηρήτρια), η κα. Ευγενία Ζούζουλα (αρχαιολόγος), ο κ.Καρατζάς Γεώργιος (αρχιτέκτων) και η κα.Γαρυφαλλιά Σμέρου (αρχαιολόγος). Από την πλευρά του Δήμου Μεγαλόπολης παρευρέθηκαν πολλοί Δημοτικοί σύμβουλοι. 
Επίσης ο πρόεδρος του σωματείου Φίλοι του Αρχαίου θεάτρου, κ.Φίλανδρος αλλά και ο πρόεδρος της Θεατρικής Ομάδας Μεγαλόπολης κ. Θεοδωρόπουλος.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με την εισαγωγή του Δημάρχου, ο οποίος εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την έναρξη του έργου, το οποίο είναι το πρώτο μετά από πάρα πολλά χρόνια, στα οποία η εικόνα του θεάτρου ήταν εικόνα εγκατάλειψης και ερήμωσης. Με την τρέχουσα προγραμματική σύμβαση, είπε και τις εργασίες αναστήλωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν εργασίες αποκατάστασης του κοίλου του θεάτρου, των κερκίδων Β και Γ, χημικό καθαρισμό, εργασίες συγκόλλησης, καθώς και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, το αρχαίο θέατρο θα πάρει σταδιακά την μορφή που του αξίζει.

Ο κ.Δήμαρχος ευχαρίστησε την κα.Καραπαναγιώτου για όλες τις προσπάθειες και την καλή συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα. Συνεργασία που οδήγησε στο ικανοποιητικό αποτέλεσμα, στο πρώτο μεγάλο βήμα μετά από πολλά χρόνια απογοήτευσης, αποτυχιών και προϊούσας φθοράς του μνημείου.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο η κα.Καραπαναγιώτου, η οποία εξέφρασε την χαρά της για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Μεγαλόπολη για ένα τέτοιο έργο. Επισήμανε ότι είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη αλλά και υποχρέωση, ηθική και επιστημονική, να αποκαταστήσουν το Αρχαίο θέατρο και να το αποδώσουν στις επόμενες γενιές όπως αρμόζει. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε για τις δυσκολίες του έργου αλλά και στην πολύ έμπειρη ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί μέσω της οποίας θα λυθούν και όλα τα προβλήματα. Ακόμα αναφέρθηκε για την τόσο σημαντική ιστορία της περιοχής και την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια, ενώ στο τέλος ευχαρίστησε για την μεγάλη αγάπη του Δήμου προς αυτό το εγχείρημα αλλά και όλων των Μεγαλοπολιτών, γεγονός που αποδεικνύεται από τον μεγάλο σεβασμό που έδειξαν οι πολίτες στην επιτυχημένη καλοκαιρινή εκδήλωση που διεξήχθη το προηγούμενο καλοκαίρι.

Η κα.Σωτηρία Αδάμ επισήμανε ότι στην ομάδα εργασίας υπάρχει μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία, από παρόμοιες εργασίες σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο κ.Φίλανδρος αναφέρθηκε στην ευχάριστη συγκυρία η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου να γίνεται με την έναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου μη κερδοσκοπικού σωματείου, το οποίο εκπροσωπεί.

Την αξία του συγκεκριμένου έργου για τον πολιτισμό της περιοχής σημείωσε ο κ.Θεοδωρόπουλος.

 Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ.Κουρέτας Γεώργιος, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, δήλωσε ότι ένα όνειρο μιας ολόκληρης γενιάς Μεγαλοπολιτών αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.

Από τις τοποθετήσεις όλων, φάνηκε ότι η έναρξη των εργασιών, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας εποχής για την προοπτική του μεγάλου για την περιοχή ζητήματος του Αρχαίου Θεάτρου.

Στην καταληκτική του αναφορά, ο κ.Δήμαρχος τόνισε: είναι ένα έργο που μας ξεπερνά όλους, άτομα, ιδιώτες, μεμονωμένους φορείς, όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλοι πρέπει ομόφωνα να προχωρήσουμε με συντονισμένες ενέργειες και καλό σχεδιασμό ώστε στα επόμενα χρόνια να έχει η κοινωνία της Μεγαλόπολης το Αρχαίο Θέατρο όπως το ονειρεύεται κάθε Μεγαλοπολίτης αλλά και κάθε φίλος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Απευθυνόμενος, τέλος, στην ομάδα των επιστημόνων, τόνισε ότι: «εμείς οι Μεγαλοπολίτες δεν ισχυριζόμαστε ότι το Αρχαίο Θέατρο μας ανήκει. Ανήκει σε όλο το ελληνικό λαό, σε ολόκληρο τον ελληνισμό, ως ιστορικό, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μνημείο, και ως κομμάτι πνευματικής παρακαταθήκης. Σας λέμε όμως ότι ένα κομμάτι της καρδιάς και του μυαλού των Μεγαλοπολιτών, κάθε ηλικίας, ανήκει στο Αρχαίο Θέατρο».

Από το Γραφείο Δημάρχου


1 σχόλιο:

  1. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΗΜΑΡΧΕ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΟΣΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΙ ΣΟΥ, ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟΝ ΣΤΗΛΟΒΑΤΗ ΣΟΥ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ... ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΠΛΕΟΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή