Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Τρίπολη, Κόρινθος, Σπάρτη και Β. Κυνουρία κόντρα σε Περιφέρεια για το θέμα απορρίμματα



Στην ανάγκη διαμόρφωσης νέου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων το ταχύτερο δυνατόν στην Πελοπόννησο συμφώνησαν η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, συλλογικότητες και οι δημοτικές αρχές Τρίπολης, Κορίνθου, Σπάρτης, Β. Κυνουρίας, απορρίπτοντας όχι μόνο την υφιστάμενη πρόταση του περιφερειάρχη, Π. Τατούλη, αλλά και όσα όποια άλλη "ωραιοποιημένη" παραλλαγή της.

Αντίθετοι στο σχέδιο Τατούλη η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, συλλογικότητες και οι δημοτικές αρχές Τρίπολης, Κορίνθου, Σπάρτης, Β. Κυνουρίας

Χαρακτηρίζοντας "επικίνδυνη" την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί "εξαιτίας της εμμονής της Περιφέρειας Πελοποννήσου να επιβάλει στη σύμβαση με ΣΔΙΤ", συλλογικότητες και δήμαρχοι υπογράμμισαν κατά τη συνάντηση της Κυριακής στην Τρίπολη ότι "η λύση είναι πανάκριβη, δεν παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα στον τομέα της ανάκτησης, καθηλώνει την ανακύκλωση και την ανάκτηση υλικών, περιθωριοποιεί την κοινωνία και οδηγεί σε γενικευμένη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων".

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε "η αντίθεση στην προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης ΣΔΙΤ", με την επισήμανση ότι "οι οποιεσδήποτε 'επιδιορθώσεις' δεν είναι ικανές να αλλάξουν τη φιλοσοφία και τη στόχευσή της, ούτε να αποδώσουν καλύτερα αποτελέσματα (περιβαλλοντικά και οικονομικά)".

Παράλληλα επισημάνθηκε η "ανάγκη ταχείας επεξεργασίας και υλοποίησης, από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου και τους δήμους, ενός νέου περιφερειακού σχεδίου και τοπικών σχεδίων διαχείρισης, στη βάση του μόνου εναλλακτικού μοντέλου, που έχει βάσιμες ελπίδες γρήγορης υλοποίησης και παραγωγής αποτελεσμάτων".

Με παρέμβασή του ο επικεφαλής της παράταξης "Πελοπόννησος Πρώτα", Ν. Πατσαρίνος, θυμίζοντας ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση "δίνει στους δήμους όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να προχωρήσουν την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων", κάλεσε τις δημοτικές αρχές να αξιοποιήσουν αυτή την "ευκαιρία". Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί ο ΠΕΣΔΑ που σχεδιάζει ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, που θα αποτελεί εναλλακτική πρόταση στον σχεδιασμό Τατούλη.

ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου