Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Εξι σύλλογοι Αρκαδίας και Μεσσηνίας κατά του ΣΔΙΤ απορριμμάτων


Να ανακαλέσει ή να ακυρώσει άμεσα την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος στις 9 Ιουλίου 2014, έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση απορριμμάτων και να εφαρμόσει τον ισχύοντα ΕΣΔΑ 2015 με την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων ανά νομό, ζητούν από τη Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής, 6 σύλλογοι της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας.

Πρόκειται για τους ακόλουθους συλλόγους: 
Εκπολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Παλαιόχουνης. Σύνδεσμος των εν Αθήναις Ασεατών. Τουριστικός - Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Κερασταρίου Αρκαδίας. Αδελφότης των Απανταχού Καλλιρροϊτών Μεσσηνίας. Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίων. Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικαίων.

Οι σύλλογοι σημειώνουν την αντίδρασή τους στην ανακοίνωση της "Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου Α.Ε." μέλος του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για την πρόσληψη προσωπικού για το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: 
«Παίζονται επικοινωνιακά παιχνίδια; Ή μήπως είναι σίγουροι για την απόφαση της επιτροπής σας; Είναι πλέον βέβαιο ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να δώσει τη λύση και αυτήν αναμένουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, η οργή των κατοίκων θα είναι μεγάλη και ανεξέλεγκτη». 
Επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ πρέπει να ανασταλούν οι ΣΔΙΤ που δεν είχαν σύμβαση μέχρι την υπογραφή του (τέτοια είναι της Περιφέρειας Πελοποννήσου) και να επανασχεδιαστούν έργα, υποδομές και δράσεις βάσει του νέου ΕΣΔΑ. Επιπλέον, παρατηρούν ότι υπάρχει υποχρέωση αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ και εκπόνηση τοπικών σχεδίων από τους δήμους ή το ΦοΔΣΑ ή την Περιφέρεια, ενώ εκκρεμεί, βρίσκεται σε εξέλιξη η επανεξέταση του έργου από τη Διυπουργική Επιτροπή.

Οι 6 σύλλογοι αναφέρουν ότι η εγκριθείσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με την εθνική και Κοινοτική νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου