Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Κάτοικοι Τ.Κ. Λυκαίου: "Όχι χλώριο στο υγιεινό νερό Λυκαίου με φυσική ροή από το βουνό..." - Ο διάλογος Δήμου Μεγαλόπολης και Αθανασίου Κουτρή (photos)


ΔΗΜΟΤΕΣ, ΚΑΤΟΙΚΟΙ,                                                                           Λύκαιο  30-12-2015
IΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΕΡΟΥ
ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΥΚΑΙΟΥ                           Αρ. Πρωτ. 1402/05-02-2016            
Ταχ Δ/νση: Λύκαιο 22200
Προς :κ. Δήμαρχο Δήμου Μεγαλόπολης
Κοιν. Εκπρόσωπο Τοπικής Κοινότητας Λυκαίου
Θέμα: «Όχι χλώριο στο υγιεινό νερό Λυκαίου με φυσική ροή από το βουνό, δεν δεχόμαστε να το «δηλητηριάσει» ο    Δήμος Μεγαλόπολης»
·         Πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης προγραμματίζει στην Τ.Κ. Λυκαίου επέκταση δικτύου ηλεκτροδότησης με σκοπό να τοποθετήσει στην καινούρια δεξαμενή μηχάνημα χλωρίωσης του νερού.

·         Το νερό των πηγών ύδρευσης της τοπικής κοινότητας Λυκαίου το οποίο έρχεται από υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα, μέσα από τη φύση όπου δεν υπάρχουν ούτε καλλιέργειες, ούτε ραντίσματα, ούτε άλλη παρέμβαση στο περιβάλλον μετά από τακτικές εξετάσεις από το έτος 1986  έως σήμερα έχει κριθεί κατάλληλο και υγιεινό, και όλες οι αναλύσεις και τα στοιχεία υπάρχουν στην πρώην Κοινότητα Λυκαίου και στο Δήμο Μεγαλόπολης. Επίσης κατά την επίσκεψη του κ. Δημάρχου στο Λύκαιο την 28-3-2015, ο ίδιος διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Τ.Κ. Λυκαίου ότι μετά από τις τακτικές εξετάσεις του νερού των πηγών που γίνονται από το ΕΜΠ το νερό είναι καθαρό και υγιεινό, όπως είπε επίσης και το νερό της κεντρικής βρύσης είναι κατάλληλο και κάλεσε τον  εκπρόσωπο της Τ.Κ. Λυκαίου να πάρει από το Δημαρχείο τις εξετάσεις.

·         Ακόμη όταν ήρθε στο Λύκαιο η Αρκαδική τηλεόραση στις 24 Ιουλίου 2015 για το θέμα των πηγών και του λάστιχου υδροδότησης, ο Δήμος Μεγαλόπολης βγήκε στο ανωτέρω κανάλι και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «μετά από εξετάσεις του νερού των πηγών υδροδότησης που γίνονται από το ΕΜΠ το νερό του Λυκαίου έχει  βρεθεί σωστό και καθαρό».

·         Δεν χρειάζεται χλώριο στο νερό για να κουκουλώσει ή να σκοτώσει κάτι που δεν υπάρχει. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε όλους τους εμπλεκόμενους που κανονίζουν  χωρίς εμάς, να βάλουν χλώριο στο πόσιμο νερό και να «δηλητηριάσουν» το υγιεινό νερό από τις πηγές με φυσική ροή και υπερχείλιση της δεξαμενής.

·         Διαφωνούμε και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε τέτοια απόφαση, δεν θέλουμε χλώριο στο νερό για το οποίο κάναμε τόσο αγώνα, καταργήσαμε το παλιό νερό με άντληση πηγής ύδρευσης  εντός του χωριού για να αποφύγουμε το χλώριο  και φέραμε πριν από 22 χρόνια επί της τότε κοινότητας, νερό με φυσική ροή από το βουνό στη δεξαμενή του χωριού, (5,5 χλμ. απόσταση) το οποίο όπως προαναφέραμε είναι καθαρό, το πίνουμε χωρίς χλώριο επί 22 χρόνια και δεν μπορεί να μας αναγκάσει ο Δήμος να πίνουμε χλώριο.

·         Δεν δεχόμαστε να «δηλητηριάσει» το νερό του Λυκαίου ο Δήμος Μεγαλόπολης, και να μας ποτίζει «φαρμάκι» στα τυχόν  σχέδια οποιασδήποτε σκοπιμότητας.

·         Το χλώριο έχει καταργηθεί στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, στην Αμερική κ.λπ.. Ο διάσημος αυστριακός καθηγητής οικολογικής χημείας, δρ. Oto Huntsinger  είχε πει πριν από χρόνια: 
«Ο Θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15 και ο διάβολος  μόνο 1, το χλώριο»
·         Υπάρχουν πολλοί ειδικοί επιστήμονες, ερευνητικά κέντρα, κ.λπ. οι οποίοι ύστερα από συνεχείς εργαστηριακές και επιδημιολογικές έρευνες συμφωνούν πως αυτό που έσωσε την ανθρωπότητα από παλαιότερες ασθένειες όπως η χολέρα, ο τύφος, η γαστρεντερίτιδα κ.λπ. έρχεται σήμερα να μας καταδικάσει σε πολύ μεγαλύτερες ασθένειες όπως καρκίνο, άνοια, νεφρικές παθήσεις, καρδιακές παθήσεις, αρτηριοσκλήρωση, αναιμία, υψηλή πίεση, αλλεργικές αντιδράσεις, αποβολές, δυσμενείς επιδράσεις στο δέρμα και στα μαλλιά και σε πολλές άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.

Το χλωριωμένο νερό μπορεί να είναι επικίνδυνο όχι μόνο ως πόσιμο, αλλά και όταν χρησιμοποιείται για το πλύσιμο του σώματος και για μαγείρεμα.
Παραθέτουμε δημοσιεύματα και αναφορές επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και τα ανωτέρω, με τις βλάβες και τις αρρώστιες που προκαλεί το χλώριο και τα προϊόντα του στο νερό το πόσιμο, στο μαγείρεμα, στο ντουζ κλπ, στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συνημμένα : 6 σελίδες με δημοσιεύματα
                     11 σελίδες με       216   υπογραφές
                     1 σελίδα με 2 φωτογραφίες
                 
Γι’ αυτούς τους λόγους ΟΧΙ χλώριο στο νερό του Λυκαίου. 

Οι παρακάτω υπογράφοντες Δημότες, κάτοικοι Τ.Κ. Λυκαίου
Ιδιοκτήτες, καταναλωτές νερού.
--------------------

Η απάντηση του Δήμου Μεγαλόπολης:



ΘΕΜΑ : Χλωριώσεις νερού

Σε απάντηση του εγγράφου με αριθμ. πρωτ. 1402/05-02-2016 που αφορά στην φημολογία περί της εγκατάστασης συστήματος χλωρίωσης στη νέα δεξαμενή της Τ.Κ. Λυκαίου, σας ενημερώνουμε ότι η επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης της εν λόγω δεξαμενής, είναι έργο ανεξάρτητο από την αναγκαιότητα ή μη της εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος. 

Όπως άλλωστε οφείλει κάθε υπεύθυνη δημοτική αρχή, έτσι και ο Δήμος Μεγαλόπολης, όταν κατασκευάζεται μία νέα δεξαμενή υδροδότησης θα πρέπει να διασφαλίζεται η δυνατότητα ηλεκτροδότησής της προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας ηλεκτροδοτούμενου εξοπλισμού στον χώρο της (π.χ. φωτισμός της δεξαμενής, ηλεκτρική παροχή για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης κλπ). Όπως και να’χει, η ηλεκτροδότηση δεν σημαίνει υποχρεωτικά και χλωρίωση, χλωρίωση γίνεται μόνο όταν απαιτείται.

Όσον αφορά στα όσα ανυπόστατα αναφέρονται για το θέμα της χλωρίωσης του νερού, σας ενημερώνουμε ότι η χλωρίωση ως διαδικασία απολύμανσης του νερού ύδρευσης εφαρμόζεται κατά κόρον από όλες σχεδόν τις ΔΕΥΑ (συμπεριλαμβανομένων των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ), για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. 

Επιπλέον, σας γνωστοποιούμε ότι η χλωρίωση αποτελεί μια εκ’ των ενδεδειγμένων τρόπων απολύμανσης για την προστασία της δημόσιας υγείας από ενδεχόμενους μικροβιολογικούς κινδύνους στο πόσιμο νερό, όπως άλλωστε αναφέρεται στην κείμενη εθνική νομοθεσία (ΚΥΑ Υ2/2600/01, ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ. 38295/07, Υγειονομική Διάταξη ΥΜ/5673/57, Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας ΔΥ2/οικ. 11540/10 κλπ). 

Επιπλέον, σας θυμίζουμε ότι το νερό ύδρευσης της Τ.Κ. Λυκαίου μέχρι και την κατασκευή και λειτουργία της νέας δεξαμενής χλωριώνονταν με την διαδικασία της ροαναλογικής χλωρίωσης! Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μέσω του διαπιστευμένου εργαστηρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα προβεί στη λήψη και εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων νερού από την Τ.Κ. Λυκαίου και εντός του 2016, προκειμένου να πιστοποιηθεί η ποιότητα του νερού ύδρευσης, όπως άλλωστε κάνει για όλες τις τοπικές κοινότητες και οικισμούς του Δήμου.


Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων
Βλασόγιαννης Παναγιώτης

Δείτε το επίσημο αρχείο

---------------------------

Αθανάσιος Κουτρής: Αυτή είναι η αλήθεια

1. Ο εκπρόσωπός σας στην Τ.Κ. Λυκαίου είχε ανακοινώσει πριν από μήνες ότι μετά από υπόδειξή σας έκανε αίτηση στο Δήμο για ηλεκτροδότηση της νέας δεξαμενής με σκοπό να τοποθετηθεί μηχάνημα για χλώριο, λέγοντάς μας μάλιστα ότι είναι υποχρεωτικό και "θέλετε δεν θέλετε θα το πιείτε, θα γίνει ότι λέει ο Δήμος".

Μετά από λίγες μέρες στείλατε τη ΔΕΗ, ημέρα Κυριακή απόγευμα και έκανε μέτρηση.

2. Γιατί ενδιαφέρεστε τόσο πολύ όπως λέτε στην απάντησή σας στο αίτημα των 216 Λυκαιωτών (ΟΧΙ ΧΛΩΡΙΟ), να ηλεκτροδοτήσετε τη νέα δεξαμενή εκτός ορίων οικισμού στα Αλώνια τάχα για φωτισμό και για ηλεκτρική παροχή εργασιών που μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ αλλά αν χρειαστεί την ώρα εκείνη αυτό λύνεται με μια μπαλαντέζα από την παλιά δεξαμενή, η οποία απέχει 50m; Δεν δικαιολογείται τέτοια δαπάνη - και κρίση να μην υπήρχε - και πάγια έξοδα που θα φορτώσετε για όλα τα χρόνια, ενώ το νερό έρχεται ανέξοδα με φυσική ροή. Ποιους νομίζετε ότι κοροϊδεύετε; Απώτερος σκοπός σας είναι η μόνιμη ηλεκτροδότηση της νέας δεξαμενής για τοποθέτηση μηχανήματος χλωρίου. Γιατί συνεχίζετε να έχετε κομμένο το ρεύμα (που κόψατε την τετραετία 1999-2003) στην κάτω δεξαμενή κεντρικής βρύσης δίπλα στην κεντρική πλατεία;

Με αποτέλεσμα να συνεχίζετε να έχετε κάνει συσκότιση της δεξαμενής και συνεχίζετε να έχετε θέσει εκτός λειτουργίας το υπάρχον αντλητικό συγκρότημα, το οποίο ήταν εφεδρικό σε ετοιμότητα (επί κοινότητας) να στείλει νερό στην επάνω δεξαμενή σε περίπτωση διακοπής της υδροδότησης από το βουνό λόγω βλάβης, όπως έγινε το 2015 που μείναμε δύο μήνες χωρίς νερό (φέρνανε υδροφόρες θολό νερό και εμφιαλωμένα νερά). Αυτό το αίτημα το θέσαμε στον κ. Δήμαρχο στις 28-03-2015 κατά την επίσκεψη του στο Λύκαιο αλλά δεν πήραμε απάντηση.

Υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις Τ.Κ. του Δήμου πολλές δεξαμενές χωρίς ρεύμα όπως π.χ. δίπλα στο Καστανοχώρι. Είναι τρεις χωρίς ρεύμα, η μία είναι καινούρια. Γιατί δεν πάτε να τις ηλεκτροδοτήσετε όλες αυτές;

Οι δημότες - κάτοικοι Λυκαίου, από την αρχή που έγινε γνωστό το θέμα, ζητάνε (το είπαμε και στον εκπρόσωπο Τ.Κ. από την αρχή και πάλι τελευταία όταν του παραδώσαμε την κοινοποίηση του αρ. 1402/5-2-20165 εγγράφου με τις 216 υπογραφές) να σταματήσει κάθε ενέργεια δαπάνης - ηλεκτροδότησης της νέας δεξαμενής και το ποσό αυτό μαζί με άλλο που θα προσθέσετε, να διατεθεί για να υλοποιηθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2015 που εκκρεμεί, και να ενταχθεί και υλοποιηθεί η πρότασή μας που έχουμε καταθέσει για το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016, για έργα μέσα στο χωριό, όπου έχετε αφήσει το χωριό Λύκαιο απ' έξω με την αρ. 486/2-12-2015 απ. Δημοτικού Συμβουλίου για το έτος 2016.

3. Αν εφαρμόζεται η χλωρίωση του νερού στις μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κλπ αναγκαστικά και καλά κάνει, δε μας ενδιαφέρει γιατί εκεί το νερό είναι βρώμικο και ακατάλληλο έρχεται από λίμνες, ποτάμια με ψοφίμια, λήμματα, σκουπίδια κλπ.

Τι σχέση έχει με αυτά το νερό του Λυκαίου που το συγκρίνετε;
Η νομοθεσία που αναφέρετε, να εφαρμοσθεί εκεί.

4. Όσο για τον χλωριωτή στην παλιά δεξαμενή, δεν υπήρχε επί 22 χρόνια. Μάθαμε πριν από 2 μήνες ότι είχε τοποθετηθεί κρυφά τελευταία για ένα χρόνο πριν κατασκευαστεί η νέα δεξαμενή και το γνώριζαν μόνο αυτοί που τον τοποθέτησαν.

5. Στις 28-03-2015 ο κ. Δήμαρχος κατά την επίσκεψή του στο Λύκαιο, μας διαβεβαίωσε δημόσια ότι μετά από τακτικές εξετάσεις που γίνονται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το νερό ύδρευσης καθώς και το νερό της κεντρικής βρύσης του Λυκαίου είναι καθαρό, κατάλληλο και υγιεινό και κάλεσε τον εκπρόσωπο της Τ.Κ να πάει στο Δημαρχείο να πάρει τις εξετάσεις.

Επίσης στις 24-07-2015 ο Δήμος Μεγαλόπολης είχε δηλώσει στην Αρκαδική Τηλεόραση (υπάρχει το βίντεο) ότι μετά από εξετάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το νερό ύδρευσης του Λυκαίου έχει βρεθεί σωστό και καθαρό.

Πρέπει να δώσετε στο λαό του Λυκαίου τις εξετάσεις του νερού που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Τέλος, για τις εξετάσεις έτους 2016 και πέρα είναι υποχρέωσή σας.

Αθανάσιος Κουτρής 

Δημότης, 
Πρώην Γραμματέας Κοινότητας Λυκαίου
Πρώην Υπάλληλος Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, 
Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου





















2 σχόλια:

  1. 1) Ο Εκπρόσωπός σας στην Τοπική Κοινότητα Λυκαίου μας είχε ανακοινώσει πριν από μήνες ότι έκανε αίτηση στο Δήμο για ηλεκτροδότηση της νέας δεξαμενής με σκοπό να τοποθετηθεί μηχάνημα για χλώριο στο νερό, λέγοντάς μας μάλιστα ότι είναι υποχρεωτικό και θέλετε δεν θέλετε θα το πιείτε, θα γίνει ότι λέει ο Δήμος.! Μετά από λίγες ημέρες στείλατε τη ΔΕΗ ημέρα Κυριακή απόγευμα και έκανε επιμέτρηση. 2)Αφού ενδιαφέρεστε τόσο πολύ όπως αναφέρετε στην απάντησή σας στην αίτηση των 216 Λυκαιωτών, να ηλεκτροδοτήσετε τη νέα δεξαμενή εκτός ορίων οικισμού στα Αλώνια, τάχα για φωτισμό και για ηλεκτρική παροχή εργασιών κ.λ.π. γιατί συνεχίζετε να έχετε κομμένο το ρεύμα (που κόψατε την τετραετία 1999-2003) στην κάτω δεξαμενή κεντρικής βρύσης δίπλα στην κεντρική πλατεία και έχετε κάνει συσκότηση της δεξαμενής και συνεχίζετε να έχετε θέσει εκτός λειτουργίας το υπάρχον αντλητικό συγκρότημα το οποίο ήταν εφεδρικό σε ετοιμότητα (επί Κοινότητας)να στείλει νερό στην επάνω δεξαμενή σε περίπτωση διακοπής λόγω βλάβης της υδροδότησης από το βουνό, όπως έγινε το 2015 που μείναμε 2 μήνες χωρίς νερό. Το αίτημα αυτό το θέσαμε και στον κ. Δήμαρχο στις 28-3-2015 κατά την επίσκεψή του στο Λύκαιο. 3) Αν εφαρμόζεται η χλωρίωση του νερού στις μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσαλονίκη κ.λ.π. και καλά κάνει δεν μας ενδιαφέρει, γιατί εκεί το νερό είναι βρώμικο και ακατάλληλο έρχεται από λίμνες και ποτάμια με ψοφίμια, σκουλήκια, λύματα, σκουπίδια κ.λ.π. Τι σχέση έχει με αυτά το νερό του Λυκαίου που το συγκρίνετε. Η νομοθεσία που αναφέρετε να εφαρμοστεί εκεί. 4) Οσο για τον χλωριωτή στην παλιά δεξαμενή δεν υπήρχε επί 22 χρόνια, μάθαμε πριν 2 μήνες ότι είχε τοποθετηθεί κρυφά τελευταία για ένα χρόνο πριν γίνει η νέα δεξαμενή και το γνώριζαν μόνο αυτοί που τον τοποθέτησαν. 5) Στις 28-3-2015 ο κ. Δήμαρχος κατά την επίσκεψή του στο Λύκαιο μας είχε διαβεβαιώσει δημόσια ότι μετά από τακτικές εξετάσεις που γίνονται από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο το νερό ύδρευσης του Λυκαίου καθώς και το νερό της κεντρικής βρύσης είναι καθαρό, κατάληλο και υγιεινό και κάλεσε τον εκπρόσωπο να πάει στο Δημαρχείο να πάρει τις εξετάσεις. Επίσης στις 24-7-2015 ο Δήμος Μεγαλόπολης είχε δηλώσει στην Αρκαδική Τηλεόραση (υπάρχει το βίντεο σε DVD και στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ) ότι μετά από εξετάσεις που έχει κάνει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο το νερό του Λυκαίου έχει βρεθεί σωστό και καθαρό¨ Πρέπει να δώσετε στο λαό του Λυκαίου τις μέχρι σήμερα εξετάσεις του νερού ύδρευσης και του νερού της κεντρικής βρύσης. Όσο για τις εξετάσεις του νερού για το έτος 2016 και πέρα είναι υποχρέωσή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ ο κόσμος χάνεται ............

    ΑπάντησηΔιαγραφή