Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Σε αυτοδιαχείριση σκουπιδιών στρέφονται οι Δήμοι, ενάντια στον Τατούλη - Απών της σύσκεψης και ο Δήμος Μεγαλόπολης

Σύσκεψη ΠΕΔΠ και βουλευτών για τα σκουπίδια
Σε αυτοδιαχείριση στρέφονται οι δήμαρχοι Πελοποννήσου. Απών και ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης.
Ευθεία η σύγκρουση πλέον με Τατούλη - ΤΕΡΝΑ



Την απόφασή τους να διαχειριστούν τα σκουπίδια που παράγουν οι δήμοι τους, ακολουθώντας τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως έχει πολλάκις διατυπωθεί από τον υπουργό Γιάννη Τσιρώνη κι όχι το ΣΔΙΤ που προωθεί η Περιφερειακή αρχή Τατούλη, αποφάσισαν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, παρουσία πολλών βουλευτών της Πελοποννήσου.

Η συνάντηση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης με πρόσκληση του προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, με σκοπό την ενημέρωση για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την λειτουργία των Δήμων, πρωτίστως όμως για το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ είχε προηγηθεί τη Δευτέρα άτυπη συνάντηση δημάρχων, των μεγαλύτερων δήμων της Πελοποννήσου, στο 'Αργος με αντικείμενο την διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι περισσότεροι από τους δημάρχους της Περιφέρειας, ενώ στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν και οι βουλευτές, Γιώργος Παπαηλίου, Μαρία Θελερίτη, Γιάννης Γκιόλας, Γιώργος Ψυχογιός και Γιώργος Τσόγκας από το ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Θανάσης Δαβάκης, Γιάννης Ανδριανός, Χρήστος Δήμας και Κώστας Βλάσης από τη ΝΔ , καθώς και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.

Τόσο στην άτυπη συνάντηση των Δημάρχων στις 2 Φεβρουαρίου
όσο και στην επίσημη σύσκεψη  την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου,
 ο Δήμος Μεγαλόπολης δεν είχε εκπροσώπηση

Η θέση του Δήμου Μεγαλόπολης:
Η  μη συμμετοχή  ήταν ενσυνείδητη, μη θέλοντας να εμπλακεί  ο Δήμος
στο υπάρχον ρευστό και με ένταση κλίμα,
εν όψει μάλιστα της άμεσα προγραμματισμένης συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό,
της οποίας θα ακολουθήσει  εμπεριστατωμένη ενημέρωση των δημοτών


Οι δήμαρχοι στο σύνολό τους κατά την τοποθέτησή τους ζήτησαν να τους δοθεί η αρμοδιότητα να διαχειριστούν μόνοι τους τα σκουπίδια που παράγει ο Δήμος τους μέσα από μικρές μονάδες διαχείρισης με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση και σημείωσαν πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να περάσει το ΣΔΙΤ και να πληρώνουν οι πολίτες για σκουπίδια που δεν παράγουν, σύμφωνα με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που προβλέπει το εν αναμονή ΣΔΙΤ της Περιφέρειας.

Ενδεικτικά, οι δήμαρχοι τόνισαν, με πρώτο το δήμαρχο Τρίπολης, πως δεν μπορεί να τους επιβάλλονται πρόστιμα από την Περιφέρεια, ενώ η αρμοδιότητα ανήκει σ' αυτή. Ο δήμαρχος της Καλαμάτας προέταξε, όπως και πολλοί άλλοι, την ανάγκη συνεννόησης και είπε ότι ζητά από την περιφέρεια μηχανήματα που είναι σε αποθήκες και δεν του τα δίνουν.

Ο δήμαρχος Κορινθίων σημείωσε πως με το μαχαίρι στο λαιμό παραιτήθηκαν της αρμοδιότητας για να δοθεί στην Περιφέρεια, ενώ ο δήμαρχος Σπάρτης τόνισε πως δεν δέχεται κανείς να κουνά το δάκτυλο στους δημάρχους κι εν τέλει ζήτησαν από τους βουλευτές να παρέμβουν και να δοθεί η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων στους Δήμους και ταυτόχρονα να συντομευτούν οι χρόνοι και οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

Επί της ουσίας μετά από μια μακρά και πολύωρη συζήτηση, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα το οποίο αναφέρει:
«Η κοινή σύσκεψη δημάρχων, βουλευτών και φορέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έγινε στην Τρίπολη σήμερα, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα.

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και επομένως επιβάλλεται να υπάρξουν από την κυβέρνηση οι αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις και κανονιστικές αποφάσεις για την υλοποίηση αυτής της θέσης. Οι δήμαρχοι αναλαμβάνουν ρητά την υποχρέωση ανταπόκρισης σε κάθε ζήτημα που συνδέεται με την διαχείριση των απορριμμάτων στους δήμους τους.

Ο νέος εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων ΕΣΔΑ κινείται στην σωστή κατεύθυνση, απαιτούνται όμως άμεσες δράσεις θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα υποστήριξης των δήμων, ώστε η εφαρμογή του ΕΣΔΑ να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

Συναντήσεις με στόχο την συνεννόηση, την ενημέρωση και την συναίνεση σε μείζονα ζητήματα θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε, να επιλύονται προβλήματα και να προωθούνται αναπτυξιακές δράσεις στην Πελοπόννησο.

Ιδιαίτερα δε, τα άλλα μεγάλα ζητήματα όπως η δραματική μείωση των φόρων, κοινωνικά θέματα δημοσίας περιουσίας, θα συνεχιστούν με στόχο την ουσιαστική στήριξη των δήμων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

----------------------------------------------------------------------

Καμπόσος σε Τατούλη: " στις διαταγές σας σουλτάνε... ό,τι πείτε"



«Στις διαταγές σας σουλτάνε, ό,τι πείτε, αλλά όχι από εμάς όμως … από κάποιους άλλους που δεν είναι εδώ, σε αυτή την Περιφέρεια, ίσως να είναι κάπου σε κάποια τετρατοκοσμική χώρα και σε αυτούς απευθύνεστε».
Εάν η νομιμότητα φυλάσσεται από ανθρώπους που υπογράφουν τέτοια κείμενα, αλλοίμονο σε αυτή την νομιμότητα και σε αυτή την δημοκρατία».
Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος, εξέφρασε την αγανάκτηση του για την επιστολή της Περιφέρειας σύμφωνα με την οποία έλεγε πως οι δήμοι θα πρέπει να συνεργαστούν με την Περιφέρεια και να αντισταθούν στην πολιτική δωροδοκία της κυβέρνησης, την οποία διάβασε στην σύσκεψη των δημάρχων και του Φορέα Διαχείρισης των απορριμμάτων πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη.
«Η οργή μας είναι εκείνη που προσπαθούμε να περιοριστεί, διότι τόσο καιρό δεχόμαστε προσβολές» διότι, όπως είπε, «προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το συμφέρον των δημοτών».
«Όταν δεν μπορούμε να μειώσουμε την επιχειρηματολογία αυτού που επιχειρηματολογεί, προσπαθούμε να μειώσουμε την προσωπικότητα του για να μην πιάνουν τόπο τα λόγια του» τόνισε.

Μεγάλη μορφή προπαγάνδας χαρακτήρισε αυτή την επιστολή κάνοντας ευθεία επίθεση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στους υβριστικούς χαρακτηρισμούς της απέναντι στους δημάρχους, όπως ο ίδιος τους υπογράμμισε.
Πηγή ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑ






3 σχόλια:

  1. Α μέρος

    Κατ’ αρχάς δεν γνωρίζω κατά πόσο στάθηκε αφορμή ο σχολιασμός μου σε προηγούμενο άρθρο (http://megalopolifm.blogspot.gr/2016/02/blog-post_63.html) για την ανάδειξη του συγκεκριμένου ζητήματος, το σημαντικότερο είναι πως ασχοληθήκατε μαζί του και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό.
    Ειλικρινά ως δημότη του Δήμου Μεγαλόπολης εμένα προσωπικά η στάση της δημοτικής αρχής α) ΔΕΝ με ικανοποιεί και β) βάση δεδομένων και γεγονότων αδυνατώ να την κατανοήσω. Εμένα ως δημότη δεν με ενδιαφέρει τόσο η δημοτική αρχή του τόπου μου αν θα βγάλει μια ανακοίνωση στο άμεσο μέλλον για να μου πει τί συζητήθηκε σε μια γενικόλογη συνάντηση με τον υπουργό περιβάλλοντος. Με ενδιαφέρει να μάθω ποιά είναι επιτέλους η επίσημη ΞΕΚΑΘΑΡΗ θέση του Δήμου Μεγαλόπολης επί του σοβαρότατου θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.
    Αισίως κοντεύουμε τα δύο χρόνια από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων από την νέα δημοτική αρχή, έχουμε κλείσει ήδη έναν χρόνο νέας διακυβέρνησης και έχουμε επιπλέον έναν νέο εγκεκριμένο ΕΣΔΑ (εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων), αλλά επίσημη και ξεκάθαρη θέση του Δήμου Μεγαλόπολης για το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων ΔΕΝ έχουμε. Και ρωτώ εγώ τώρα, στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό για βόλτα θα πάει ο Δήμος Μεγαλόπολης, χωρίς συγκεκριμένες θέσεις και αξιώσεις;
    Τα μόνα δεδομένα που έχουμε είναι πως επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής πρωτοκλασάτα στελέχη της σημερινής δημοτικής αρχής που τότε βρίσκονταν στην θέση της αντιπολίτευσης έκαναν «επανάσταση» για τα απορρίμματα και άφηναν να αιωρούνται φήμες πως τα αποτελέσματα του σχεδιασμού της Περιφέρειας και της ΤΕΡΝΑ ήταν προϊόν της δημοτικής αρχής του Δήμου Μεγαλόπολης. Τις ανυπόστατες κατηγορίες του στυλ «ο Μπούρας φέρνει τα σκουπίδια στην Παλαιόχουνη» που ακούγονταν για καιρό δεξιά και αριστερά στην πόλη της Μεγαλόπολης πιστεύω τις θυμούνται όλοι. Παραδόξως από την ημέρα που ανέλαβαν καθήκοντα στην νέα δημοτική αρχή αυτά τα άτομα σιώπησαν εντελώς για το θέμα των απορριμμάτων, δεν είχαν να πουν τίποτε πλέον.
    Το άλλο δεδομένο που έχουμε είναι εκείνη η ομιχλώδης συνέντευξη του Δημάρχου κύριου Παπαδόπουλου στα Νέα της Μεγαλόπολης που άφηνε ανοικτά κάποια ενδεχόμενα αλλά δεν έλεγε και τίποτε το συγκεκριμένο. Καθώς και το δεδομένο από την πρόσφατη τοποθέτηση του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο στις 27 Ιανουαρίου 2016
    http://megalopolifm.blogspot.gr/2016/02/videos.html

    από την οποία προκύπτει πως α) ο Δήμος Μεγαλόπολης ΔΕΝ έχει δική του θέση και πρόταση επί του θέματος και κρατά μια παθητική στάση (τί πρωτότυπο για τον Δήμο Μεγαλόπολης διαχρονικά ε;) αφήνοντας στην ουσία τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς.
    Β) Αποκάλυψε στην ουσία ο Δήμαρχος και μάλλον χωρίς να το θέλει, πως ο Δήμος Μεγαλόπολης παίζει τον ρόλο του πιστού σκύλου της Περιφέρειας. Αυτό φανερώνει η 100% ψευδής και ανυπόστατη δήλωσή του πως η μία λύση (της Περιφέρειας) σημαίνει Παλαιόχουνη και η άλλη (του υπουργείου) παλαιά ορυχεία Μεγαλόπολης και η οποία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τα όσα ο ίδιος δήλωσε για τον σχεδιασμό που προκρίνεται από το υπουργείο (περί μηδενικών υπολειμμάτων) μόλις δύο λεπτά πιο πριν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Β μέρος

    Προφανώς στον Δήμο Μεγαλόπολης σε αντίθεση με άλλους Δήμους ούτε καν έχουν ασχοληθεί με το ποιό θα είναι τελικά το τελικό κόστος που θα καλείται να πληρώνει ο κάθε δημότης του Δήμου μας με το σχέδιο Τατούλη και κατά πόσο θα συμφέρει τελικά και δεύτερον ούτε καν έχουν ασχοληθεί με τον νέο ΕΣΔΑ και τον σχεδιασμό που προκρίνεται μέσω αυτού.
    Επειδή διακρίνω προθέσεις για ψευτοδιλήμματα στον Δήμο Μεγαλόπολης η φιλοσοφία πάνω στην οποία κινείται ο νέος ΕΣΔΑ είναι την διαχείριση των απορριμμάτων (όλα τα στάδια) να την αναλαμβάνει ο κάθε Δήμος (ο Δήμος Μεγαλόπολης τα δικά του, ο Δήμος Καλαμάτας τα δικά του κ.ο.κ) μέσα σε αυτόν τον σχεδιασμό δεν προκρίνεται ΠΟΥΘΕΝΑ η δημιουργία μιας κεντρικής χαβούζας στην οποία θα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα διάφορων Δήμων σε μία περιοχή, ας αφήσουν λοιπόν τα παραμύθια ορισμένοι με τα ορυχεία της ΔΕΗ σε ότι έχει να κάνει με τα αστικά απορρίμματα.
    Στην σύσκεψη των Δημάρχων την Παρασκευή από την οποία απουσίαζε ο Δήμος Μεγαλόπολης συζητήθηκαν πολλά θέματα και μάλιστα οι Δήμαρχοι που συντάσσονται πλέον με τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΔΑ έθεσαν όρους και αξιώσεις και προς τους βουλευτές της κυβέρνησης που έδωσαν το παρόν στην σύσκεψη. Είπαν δηλαδή, όπως ο κύριος Νίκας, ναι στην σωστή κατεύθυνση ο νέος ΕΣΔΑ αλλά για να λειτουργήσει σωστά απαιτούμε αυτό, αυτό κι αυτό.
    Άφησα για το τέλος το κρίσιμο και σοβαρότατο δεδομένο που αφορά την περιοχή της Μεγαλόπολης. Την ανοικτή εκκρεμότητα που μας άφησε κληρονομιά η κυβέρνηση ΓΑΠ περί δημιουργίας χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων στα ορυχεία στην περιοχή μας. Εξαιτίας αυτής της ανοικτής εκκρεμότητας εξακολουθεί η Μεγαλόπολη να κατονομάζεται ΚΑΙ στον νέο ΕΣΔΑ στις πιθανά κατάλληλες θέσεις για εγκαταστάσεις διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων .

    http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=8rKEKVFO8G0%3d&tabid=238&language=el-GR

    σελίδα 98 Α) Χωροταξική κατανομή της παραγωγής των Ε.Α
    Φυσικά και για το θέμα αυτό δεν έχω καμία αξίωση από την δημοτική μας αρχή. Για εμένα είναι ξεκάθαρη η στρατηγική του Δήμου Μεγαλόπολης, παθητική στάση στα πάντα , όλα στον αυτόματο πιλότο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως φαίνεται, γνωρίζεις πολύ καλά τα πράγματα, σχετικά με αυτή την υπόθεση. Συμφωνώ με αρκετά από όσα λες, ωστόσο, κρίνω ότι ισοπεδώνεις τα πάντα, χωρίς αυτό να είναι σωστό. Σε παραπέμπω σε όσα είχαν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, τον Ιανουάριο του 2014, όπως τουλάχιστον καταγράφονται σε σχετική απόφαση, που έχει δημοσιευθεί στη Διαύγεια (ΑΔΑ: ΒΙΨΨΩΛ8-ΠΓΘ). Ίσως αλλάξεις άποψη σε ορισμένες σκέψεις που έχει καταθέσει παραπάνω.

      Διαγραφή