Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Κάτι παραπάνω από ένα Τμήμα


Διαλεκτή Αγγελή

Αναστάτωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη σχετικά με το πιθανολογούμενο κλείσιμο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), επειδή είναι μονοτμηματική σχολή με παρεμφερές αντικείμενο με άλλες σχολές.

Τόσο ο φοιτητικός σύλλογος του τμήματος όσο και τοπικοί φορείς του Ναυπλίου και της ευρύτερης Αργολίδας αντέδρασαν στις παραπάνω δηλώσεις με ανακοινώσεις και επιστολές συμπαράστασης, ενώ στον διαδικτυακό τόπο συλλογής υπογραφών Avaaz έχουν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές.

Αλκηστις Κοντογιάννη, κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (ΤΘΣ) Ναυπλίου |

«Στο τμήμα είμαστε 16 καθηγητές, μέλη ΔΕΠ και οκτώ μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ). Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι 433, ενώ έχουν αποφοιτήσει 388 άτομα μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια λειτουργίας του τμήματος. Εξαιρετικά σημαντική είναι η λειτουργία του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τίτλο “Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση”, το οποίο παρακολουθούν 32 μεταπτυχιακοί από ολόκληρη την Ελλάδα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Αλκηστις Κοντογιάννη, κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά υγιές, δυναμικό και ενεργό Τμήμα με πολλές δράσεις, τόσο στο αντικείμενο των θεατρικών σπουδών όσο και σε κοινωνικο-πολιτιστικό επίπεδο. Για παράδειγμα ετοιμάζουμε τον Απρίλιο το μεγάλο συμπόσιο “Αργολίδα, ο τόπος της συν-γραφής” που θα διαρκέσει δύο μήνες και το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και τα σχολεία της περιοχής».

Εξωστρέφεια

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου είναι κάτι παραπάνω από ένα πανεπιστημιακό τμήμα ανώτατων σπουδών. Είναι ένα κέντρο επιμόρφωσης, μία πολιτιστική φωλιά ενημέρωσης για τους κατοίκους της περιοχής: «Τα τελευταία πέντε χρόνια το πανεπιστήμιο δέχεται περίπου 50 άτομα ως “ακροατές” κάθε εξάμηνο, οι οποίοι εγγράφονται στο Τμήμα και έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όλες τις διαλέξεις».

Στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης και της εξωστρέφειας του Τμήματος με την τοπική κοινωνία, διοργανώνεται πλήθος εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για όλους.

«Δεν λειτουργούμε με κλειστές τις πόρτες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται, γι' αυτό και το Πανεπιστήμιο έχει γίνει το κέντρο του κόσμου για την τοπική κοινωνία της Αργολίδας», τονίζει η Α. Κοντογιάννη, η οποία, σχολιάζοντας τις επίμαχες δηλώσεις του Θ. Πελεγρίνη, υποστηρίζει ότι ήταν «άδικες, άτοπες και άστοχες».

Ο Βαγγέλης Ντάνης, κάτοικος της περιοχής, μας λέει ότι το Πανεπιστήμιο συμμετέχει ενεργά σε όλες τις κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις:

«Είναι κομμάτι της πόλης μας. Η ουσία του Πανεπιστημίου αυτού είναι ότι είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Κάτοικοι όλων των ηλικιών παρακολουθούν τα σεμινάρια, τα συμπόσια, τις εκδηλώσεις και τις θεατρικές παραστάσεις που οργανώνει. Είναι εξαιρετικά σημαντική η λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος στην περιοχή. Βλέπεις τη διαφορά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας».

«Πολύτιμη συνεισφορά»

Ενθερμος υποστηρικτής του ανοίγματος του Πανεπιστημίου στην κοινωνία εμφανίζεται και ο Αντρέας Μανούχος, μέλος του Συλλόγου «Φίλοι του Θεάτρου στο Ναύπλιο: Θεατροδρόμιο»:

«Η δυνατότητα που έχει ο καθένας να παρακολουθεί τα μαθήματα που γίνονται στο πανεπιστήμιο είναι πολύτιμη. Εγώ έμπορος είμαι. Δεν είχα καμία σχέση με το θέατρο. Ομως τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ τα μαθήματα και τώρα συμμετέχω σε θεατρική ομάδα, η οποία έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τους φοιτητές του Τμήματος, ανεβάζοντας από κοινού παραστάσεις. Το Πανεπιστήμιο μας παραχωρεί αίθουσα για τις πρόβες, ενώ υπάρχει καθηγήτρια του Τμήματος που κάνει μάθημα αποκλειστικά για τους “ακροατές”, ξέχωρα από τα μαθήματα που παραδίδει στους φοιτητές του Πανεπιστημίου!».

Δεκάδες επιστολές συμπαράστασης έχουν σταλεί στην πρόεδρο του Τμήματος Α. Κοντογιάννη, η οποία όπως μας ενημέρωσε σκοπεύει να τις κοινοποιήσει και στο υπουργείο Παιδείας.

Ο φοιτητικός σύλλογος του ΤΘΣ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει το πλήθος των δραστηριοτήτων που υλοποιεί και διοργανώνει το Τμήμα, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη λειτουργία του καινοτόμου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, το οποίο προσελκύει θεατρολόγους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και κάθε ειδικότητας, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, και γενικά μελετητές από τον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών από όλη την Ελλάδα.

«Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να επιδιώκουμε την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, ούτε την αμαύρωση Τμημάτων που προσφέρουν ουσιαστικά στην καλλιέργεια και στην εξέλιξη των φοιτητών και της κοινωνίας, άλλα την επιβράβευση και τη στήριξη τέτοιων προσπαθειών.

»Θα έπρεπε λοιπόν οι αρμόδιοι να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και κάθε φορά που αναφέρονται σε τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να επιβραβεύουν με όποιον τρόπο μπορούν, τόσο τους φοιτητές όσο και τους καθηγητές που υπηρετούν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μην ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους. Αναμένουμε την ανακατασκευή των δηλώσεων του υφυπουργού ως το ελάχιστο που οφείλει να κάνει απέναντι στο Τμήμα μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Από το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας μάς ενημέρωσαν ότι ουδέποτε τέθηκε ζήτημα διακοπής της λειτουργίας του ΤΘΣ Ναυπλίου, καθώς ο Θ. Πελεγρίνης έκανε μια απλή συγκριτική ανάλυση για Τμήματα με ομοειδή αντικείμενα.

Την ίδια στιγμή, από το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου, δηλώνουν ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση για κλείσιμο μονοτμηματικών σχολών, πόσο μάλλον του ΤΘΣ Ναυπλίου, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί και για συμβολικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου