Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Προχωρά η ενδιάμεση λύση διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Στέρεες βάσεις με κοινή αποδοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων μπήκαν κατά τη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη στον Πύργο Ηλείας υπό τον υπουργό Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλή, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με αντικείμενο την επανεξέταση των έργων που δύνανται να υλοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση απορριμμάτων πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα η διευρυμένη υπουργική επιτροπή υπό τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη.

Η κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ στην Τριανταφυλλιά Ηλείας είχε αποτελέσει αντικείμενο τριβών όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και μεταξύ μερίδας αιρετών με το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, αυτός ο σκόπελος φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στον Πύργο Ηλείας έδωσε εκείνα τα εχέγγυα, ώστε το κόστος του έργου να είναι πολύ χαμηλότερο από τα 17 εκατ. ευρώ. Το έργο αρχικά είχε σχεδιαστεί ώστε να δέχεται ετησίως 60.000 τόνους απορριμμάτων. Αλλά ασφαλείς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αξιοποιώντας τις πρακτικές του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων ο παραγόμενος όγκος θα μειωθεί σημαντικά.

Έχοντας επισκεφθεί τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Τριανταφυλλιά, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευ. Καπετάνιο, κάλεσε χθες τον περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και τους δημάρχους του Νομού Ηλείας να αξιοποιήσουν κατάλληλα τον χώρο, ο οποίος είναι έτοιμος να λειτουργήσει στις αρχές του 2016. Υποστηρίζοντας ότι η ενδιάμεση λύση, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξοπλισμού για τη μηχανική ανακύκλωση στην Τριανταφυλλιά, πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ο υπουργός κάλεσε τους αιρετούς να προσανατολίζονται στις πρακτικές που επιβάλλει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων. Να σημειωθεί ότι έως τις 12 Ιανουαρίου θα έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος, ο οποίος θα αναλάβει τη μηχανική ανακύκλωση.

Παράλληλα, ο υπουργός, αναγνωρίζοντας το εκτεταμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει οι δήμοι Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας με τους διάχυτους τόνους σκουπιδιών στους δρόμους, δεσμεύτηκε να επιχορηγήσει το τέλος ταφής 10.000 τόνων σε δυο ΧΥΤΑ στην Αιτωλοακαρνανία. Η προγραμματική σύμβαση θα ισχύσει για έξι μήνες κι έτσι από τις επόμενες μέρες οι δυο δήμοι θα στέλνουν εκεί τα σκουπίδια. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Πύργου έχει διάσπαρτους 10.000 τόνους απορριμμάτων και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας περί τις 3.000 τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου