Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Μεγαλόπολη: τα μοναστήρια να'ν καλά... και το γηροκομείο άστο!!!!




Κυρία Δημητρακοπούλου,

Πριν από λίγο καιρό, δημοσιεύσατε και στο blog σας ενημερωτική επιστολή του σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κκ Ιερεμία, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου της κατασκευής του Γηροκομείου στη Μεγαλόπολη.

Αν θυμάμαι καλά, ο κκ Ιερεμίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχουν προκύψει, οι οποίες αφορούν κυρίως στην εξεύρεση οικονομικών πόρων, αναμένοντας τις (προφορικές) διαβεβαιώσεις του κ. Περιφερειάρχη ότι θα αρθούν αυτές οι δυσκολίες.

Στο κλείσιμο της επιστολής δόθηκε το μήνυμα ότι η υπόθεση της υλοποίησης και λειτουργίας αυτού του έργου δεν είναι υπόθεση που αφορά αποκλειστικά την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως, αλλά αντίθετα, αφορά την Περιφέρεια, το Δήμο, την κοινωνία της περιοχής και τον καθένα μας ξεχωριστά...

Είναι γεγονός ότι το εν λόγω έργο ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, ωστόσο έχει βαλτώσει, ως φαίνεται, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Πρόκειται για λυπηρή εξέλιξη και ουδείς βεβαίως διανοείται να δώσει ευθύνες στον κκ Ιερεμία για αυτήν. Οι προθέσεις του είναι ειλικρινείς και είναι βέβαιο ότι τον έχει λυπήσει αυτό το γεγονός. Άλλωστε, γιατί να μην επιθυμούσε μια διαφορετική εξέλιξη, που θα πιστωνόταν θετικότατα στο έργο του ως ανώτατου Ποιμένα του τόπου.

Πριν ή μετά από αυτή την επιστολή (δε θυμάμαι καλά) υπήρξε και αντίστοιχη ενημέρωση για τις, από κοινού προσπάθειες, της Μητρόπολης και του Δήμου, για τη διεκδίκηση των χρημάτων που προέρχονται από το λεγόμενο Κληροδότημα Παλαμήδη (καλό θα ήταν να γνωρίζαμε περισσότερα για αυτό), τα οποία κατά τα λεγόμενα επίσημων (κ. Μιχόπουλος) ανέρχονται στο 1.000.000€ (και αυτό θα ήταν καλό να το γνωρίζει η κοινωνία μας) και πρόκειται να διατεθούν για την ανέγερση του Γηροκομείου...

Από το συνδυασμό αυτών των γεγονότων γίνεται κατανοητό ότι η Μητρόπολη και οι λοιποί τοπικοί θεσμοί (Δήμος & Περιφέρεια), παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, καταβάλουν προσπάθειες για εξεύρεση πόρων, προκειμένου να γίνει το έργο.

Θα ήταν αναμενόμενο, ως εκ τούτου, ότι από τους στενούς οικονομικούς πόρους διαθέτουν θα έδιναν βάρος στην προώθηση αυτού του έργου...

Είναι όμως έτσι;   Πιστεύω πως όχι.
Κι αυτό δεν είναι μια αυθαίρετη υποκειμενική εκτίμηση, αλλά μια κρίση που πηγάζει από συγκεκριμένα γεγονότα. Και εξηγούμαι:

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι Δήμοι Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, διαχειρίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το λιγνιτόσημο (ΕΑΠ) Μεγαλόπολης (τονίζω το "αποκλειστικά", γιατί εξακολουθώ να πιστεύω ότι άλλα ορίζει ο νόμος και οι υπουργικές αποφάσεις).
Εφόσον λοιπόν έχουν το "μαχαίρι" κόβουν το "πεπόνι" των πιστώσεων του ΕΑΠ, κατά το δοκούν, για την τοπική ανάπτυξη βεβαίως-βεβαίως.

Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε στις 27 Οκτωβρίου 2015 την αριθ. 432/2015 Απόφασή του, που αφορούσε στην έγκριση του 6/21.10.2015 Αποσπάσματος Πρακτικού απόφασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Α.Π. Μεγαλόπολης. (Σας την επισυνάπτω)
Ουσιαστικά, ενέκρινε την ένταξη και απένταξη έργων από το τρέχον πενταετές 2012-2016.
Μεταξύ των έργων που εντάχθηκαν ήταν και τα ακόλουθα:
1. «Αποκατάσταση κτιρίου Ι.Μητρόπολης. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ως πολιτιστικός χώρος, δωρεάς οικογένειας Λαµπάρδη» προϋπολογισµού, συµµετοχής και πίστωσης450.000,00 €, με Φορέα Υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη συγχρηματοδότηση Περιφέρειας Πελοποννήσου (50%) και των Δήμων Μεγαλόπολης & Γορτυνίας (κατά 25%).  
2. «Συντήρηση – επισκευή – ανακαίνιση εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου Μονής Μακρυσίου», Προϋπολογισµού, συµµετοχής και πίστωση 170.000,00 €, με Φορέα Υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
3. «Αποκατάσταση βατότητας οδού πρόσβασης στην Ι.Μ. Μπούρα», Προϋπολογισµού, συµµετοχής και πίστωσης 110.000,00 € με Φορέα Υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 
4. «Αποκατάσταση βατότητας οδού πρόσβασης στην Ι.Μ. Αµπελακίου», Προϋπολογισµού, συµµετοχής και πίστωσης 160.000,00 €, με Φορέα Υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

(Για την ...ιστορία, θετικά προς αυτά τα έργα ψήφισαν και οι εκπρόσωποι-Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου μας στην Επιτροπή Παρακολούθησης κ.κ. Π. Κακαβάς και Κ. Μιχόπουλος, δηλαδή ψήφισαν να διατεθούν πιστώσεις από το Δήμο Μεγαλόπολης σε ένα έργο (το πρώτο) που θα γίνει σε κτίριο της Μητρόπολης στη Δημητσάνα, δηλαδή σε άλλο Δήμο...)

Κατά την ταπεινή μου γνώμη λοιπόν, εφόσον η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως ορίζει ως υπόθεση όλων μας την ανέγερση και λειτουργία του Γηροκομείου στη Μεγαλόπολη, θα έπρεπε πρώτη να δείχνει ότι θέτει αυτό το έργο στις αρχικές προτεραιότητές της...

Δεχόμενη όμως την υλοποίηση των παραπάνω έργων, έστω κι αν είναι απαραίτητα (για το πρώτο δυσκολεύομαι να το πιστέψω...) δείχνει ότι μάλλον έχει άλλες προτεραιότητες...

(Υποσημείωση: η εν λόγω Απόφαση του  Περιφερειακού Συμβουλίου περιέχει και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, που δεν αφορούν μόνο τα παραπάνω...)

2 σχόλια:

  1. Το Γηροκομείο είναι σημαντικό έργο και πρέπει να βοηθήσουν όλοι να γίνει . Με ευχολόγια μόνο και προσευχές δεν γίνονται , αν δεν τρέξεις σε Υπουργεία , φορείς και να κάνεις φίλους και συμπαραστάτες .
    Η Μητρόπολη μάλλον πετάει το μπαλάκι στην εξέδρα και δεν έχει την κοινωνική επαφή και συνεργασία που χρειάζεται για την επιτυχία .
    Ας ελπίσουμε ότι θα ενδιαφερθούν ο Δήμος και οι λοιποί άρχοντες .
    Εμείς γερνάμε και δεν ξέρω αν θα προλάβουμε να το δούμε ....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρε αυτοί όλοι του δήμου Μεγαλόπολης δεν ιδρώνει το αυτί τους με τίποτα
    ψηφίζουν ότι γουστάρουν και πληρώνουν ότι νάναι
    μήπως τα βάζουν από την τσέπη τους;
    τα λεφτά του κοσμάκη ξεδοντιάζουν και πέρα βρέχει
    αλλά δεν φταίνε αυτοί οι μεγαλοπολίτες φταίμε που τους λουζόμαστε
    και τους έχουμε τους ίδιους και τους ίδιους 20 χρόνια
    ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ!
    όμως δεν μπορεί θα υπάρχει και δικαιοσύνη
    κάποια στιγμή θα πληρώσουν όσοι κατέστρεψαν την πόλη που τους ψήφισε
    δεν μπορεί κάποια στιγμή θα βρει το δίκιο τον τόπο του

    ΑπάντησηΔιαγραφή