Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Αντωνία Γιαννούλη: Καταστρέφεται η ιστορία των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου στην Τρίπολη

Η δημοτική παράταξη «Μαντινειακή Συμπολιτεία» μακριά από τις λογικές του εφησυχασμού και της εκχώρησης, πραγματοποίησε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου ανοιχτή συνάντηση στην Τρίπολη όπου και έγινε μία συζήτηση πάνω στα οξυμένα προβλήματα του Δήμου μας.

Η «Μαντινειακή Συμπολιτεία» στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, έθιξε για ακόμη μία φορά το θέμα της διάσωσης και συντήρησης του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, το οποίο βρίσκεται στους χώρους των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, αλλά δυστυχώς η κραυγή απόγνωσης δεν ήταν αρκετή να ταρακουνήσει τα στάσιμα νερά του δήμου.



Μετά την τοποθέτησή μας, ο δήμαρχος Δ. Παυλής κατάφερε με γενικεύσεις περί προσπάθειας μεταφοράς των δικαστηρίων σε άλλο χώρο μέσα στην πόλη, αλλά και την δημιουργία ενός μουσείου του αγώνα, να αποπροσανατολίσει την συζήτηση και να βάλει το θέμα στο περιθώριο.

Η μεταφορά ή όχι είναι ένα θέμα το οποίο θα προκύψει μέσα από τον διάλογο με τους εργαζομένους των δικαστηρίων. Σίγουρα, είναι ένα έργο το οποίο απαιτεί πολλές εργασίες και σαφώς θα πάρει χρόνια, προκειμένου να ολοκληρωθεί, αλλά το μνημείο καταστρέφεται μέρα με τη μέρα.


Ο χώρος των υπογείων παραμένει κλειστός χωρίς να αερίζεται, με αποτέλεσμα οι τοίχοι και όλη η ιστορία που είναι αποτυπωμένη επάνω να απειλείται με καταστροφή λόγω της υγρασίας και της μούχλας.

Η ιστορία των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου, για προφανείς λόγους, είχε μείνει άγνωστη ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μετά από πολλές προσπάθειες οι ενώσεις αγωνιστών της εθνικής αντίστασης ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να κηρυχθούν οι χώροι διατηρητέο μνημείο ιστορικής μνήμης και να ξεκινήσουν σωστικές εργασίες, ώστε να αναδειχθούν τα γραπτά μηνύματα και οι ζωγραφιές που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από την υγρασία, αλλά η πολιτεία κωφεύει.

Η «Μαντινειακή Συμπολιτεία» τονίζει ότι πρέπει άμεσα και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να κινηθούν διαδικασίες διάσωσης του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, γιατί οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση αφήνει υπονοούμενα για σκοπιμότητες και συμφέροντα τα οποία για εμάς δεν έχουν υπόσταση μπροστά σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας, που δυστυχώς κινδυνεύει να χαθεί.


Η «Μαντινειακή Συμπολιτεία» απαιτεί τον στοιχειώδη σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου, ο οποίος στηρίζεται στην ιστορία του και στους αγώνες των προγόνων της. Αξίζει να αναφερθεί μόνο αυτό, ότι στα επίσημα αρχεία αναφέρεται ότι κατά τη σκοτεινή αυτή ιστορική περίοδο από τα κρατητήρια πέρασαν πάνω από 120 αγωνιστές.

Οι εργασίες συντήρησης στα υπόγεια του δικαστικού Μεγάρου πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση και η «Μαντινειακή Συμπολιτεία» θα ξεκινήσει έναν αγώνα προκειμένου να σωθεί το ιστορικό αυτό μνημείο

Αντωνία Γιαννούλη
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης 
«Μαντινειακή Συμπολιτεία» 
για τον Δήμο Τρίπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου