«Σήμερα θέλω να πω μόνο αλήθειες και να μην ωραιοποιήσω τα πράγματα. Η προχθεσινή νύχτα ήταν μια νύχτα κακή για την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup ήταν αποτέλεσμα πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Η ουσία είναι πως ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η στάση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ένας τρόπος που δεν τιμά τις παραδόσεις της δημοκρατικής ευρώπης. Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση για όλους, Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα. Πήραμε μια συμφωνία η οποία έχει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως δεν έχει το αδιέξοδο του τελεσιγράφου που πήρα στις 25 του Ιούνη».
Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε επίσης και τη στάση των εταίρων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων:
«Συνεπώς είχαμε μια σκληρή και εκδικητική στάση από τους εταίρους είχαμε μια συμφωνία κακή όμως με μια προοπτική να φύγουμε από την κρίση», ανέφερε.
Σε ότι αφορά τις υφεσιακές τάσεις της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως η προσαρμογή που έχουμε τώρα είναι 1% το χρόνο, τα μέτρα είναι 7,9 δισ. ευρω σε βάθος τριετίας, αυτό θα δημιουργήσει υφεσιακές τάσεις, ωστόσο υπογράμμισε πως «τώρα έχουμε υποχρέωση να φτάσουμε το 2018 στο 3% πρωτογενές πλεόνασμα, δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, άρα δεν συνεχίζεται η εσωτερική υποτίμηση»
Σε ότι αφορά το ΦΠΑ ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτός είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επιβάλαν και ανέφερε πως «αυτή όμως η προσαρμογή είναι ηπιότερη από μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις».
Σε ότι αφορά τα θέματα του συνταξιοδοτικού ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε είτε είχαμε τρόικα είτε όχι και αναφέρθηκε στη ζημία 25 δισ. που υπέστησαν τα Ταμεία με το PSI, ενώ σε ότι αφορά το ΕΚΑΣ υπογράμμισε πως θα αντικατασταθεί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τίποτα αλλά στο θέμα των συντάξεων καταφέραμε να διατηρήσουμε τον πυρήνα των συντάξεων αλώβητο. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επανεξεταστεί», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός ανέλαβε πλήρως επίσης τις ευθύνες του «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την υπογραφή σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω αλλά είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω, δεν θα δραπετεύω από τις ευθύνες μου.
Θα προσπαθήσω να υλοποιήσω τις δεσμεύσεις μου σε βάθος τετραετίας. Μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είχα αυταπάτες ότι το δίκαιο του λαού θα επικρατήσει του δίκαιου των τραπεζών αλλα δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είπα ψέματα στον λαό», δήλωσε.
«Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα είχα την πεποίθηση και την αίσθηση ότι θα μας δοθεί η παράταση. Υπήρξε μια εκδικητική στάση από την πλευρά των εταίρων μας. Όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το «ναι» είπαν σταματά η διαπραγμάτευση, πρώτα δημοψήφισμα και μετά συζητάνε», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στους πέντε μήνες των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους λέγοντας πως «οι πέντε μήνες που περάσαν για την Ευρώπη είναι σταθμός, η λιτότητα και η σκληρή πολιτική της λιτότητας σε λίγο καιρό δεν θα είναι μονόδρομος».
«Υπερτίμησα τη δύναμη της ισχύος ενός λαού και της αντίδρασης που θα υπήρχε από την άλλη πλευρά», υπογράμμισε επίσης.
«Αναδείξαμε μία σύγκρουση με βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά για το μέλλον της Ευρώπης», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «εγώ θα κάνω ότι περνά από το χέρι για να διατηρήσω την κο του συριζα ενιαία. Καθένας από εκεί και πέρα έχει την πολιτι9κή ευθύνη για το ποιο σχέδιο υπηρετεί»
Τα περί χρεοκοπίας
Ερωτηθείς σχετικά για τα σενάρια Grexit και την επιστροφή στα δραχμή ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως
«Είναι προφανές ότι δεν θα βγω να πω στον ελληνικό λαό ότι σας φέρνω ένα success story, αυτή είναι η διαφορά μας με τους προηγούμενους. Η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει την επιστροφή της στο εθνικό νόμισμα. Η άτακτη χρεοκοπία δεν θα οδηγούσε μόνο στην κατάρρευση των τραπεζών».
«Η μία επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία, η δεύτερη αυτό που κάναμε και η τρίτη συναινετική επιστροφή στη δραχμή.
Η μεγαλύτερη διάψευση ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι η μεγαλύτερη εναλλακτική ήταν το σχέδιο Σόιμπλε», συμπλήρωσε.
Αποκάλυψε επίσης ότι ο κ. Σόιμπλε είχε πει στον κ. Βαρουφάκη πες στον πρωθυπουργό σου ότι αν θέλει να βγείτε συναινετικά στο ευρώ.
«Ήξερα από το Μάρτιο ότι υπάρχει σχέδιο του κ. Σόιμπλε»
Σε ότι αφορά plan b, ο κ. Τσίπρας ανέφερε «ότι δεν υπάρχει, η άτακτη χρεοκοπία δεν ευνοεί κανέναν» και τόνισε πως δεν υπήρξε κανένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ.
Σε ότι αφορά τα εσωκομματικά, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εγώ δεν μπορώ να αναγκάσω κανέναν που δεν θέλει. Μετά από πέντε μήνες που το πάλεψα όσο κανείς δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να θέσει ζήτημα εάν η επιλογή μου είναι επιλογή που σέβεται την επιλογή της Αριστεράς, ο καθένας θα κριθεί με βάση τις επιλογές του.
«Η ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας σε στιγμές κρίσης δεν υπάρχει. Αυτό που προέχει στο δικό μου μυαλό είναι να φτάσουμε στην εξασφάλιση του προγράμματος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν πρόκειται να δραπετεύσει από τους ευθύνες του.
Τι είπε για το Γιάνη Βαρουφάκη
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στον μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
«Η στοχοποίηση προς τον κ. Βαρουφάκη έγινε επειδή είχαν απέναντί τους έναν καλύτερο οικονομολόγο από αυτούς. Έγιναν λάθη παραδέχτηκε ο κ. Τσίπρας. Το ότι κάποιος είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος δεν σημαίνει ότι κάνει για πολιτικός, η πολιτική και έχει και άλλα στοιχεία, πρέπει πχ να μπορεί να συγκρατείται. Εκτιμώ τον έντιμο του χαρακτήρα του κ. Βαρουφάκη. Μπορεί να έκανε λάθη, όλοι κάναμε λάθη».
«Το ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος και εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος δεν αλλάζει. Εάν πιστεύετε ότι η στάση των υπουργών Οικονομικών επηρεάστηκε από τη στάση ενός υπουργού στο Eurogroup, τότε γελιόμαστε», υπογράμμισε επίσης.
Τι θα περιλαμβάνει το Ταμείο με τα 50 δισ. ευρώ
Ερωτηθείς σχετικά απάντησε και για το περιοβόητο Ταμέιο με τα 50 δισ. ευρώ.
«Αυτό στο οποίο καταλήξαμε ήταν να φτιαχτεί ένα ταμείο στην Ελλάδα με διοίκηση ελληνική, στο ταμείο αυτό σε βάθος 30 χρόνων θα περάσουν 25 δισ. από τις τράπεζες, θα υπάρξει ρευστοποίηση όχι κατ’ ανάγκη από ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:
«Ήταν το στοιχείο εκείνο που έδωσα τη μάχη μέχρι τις 9:00 το πρωί».
Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε επίσης και το κούρεμα καταθέσεων για τις τράπεζες. Όπως είπε τα 25 δισ. είναι υπεραρκετά για την κάλυψη των αναγκών.
Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες είναι συνάρτηση της τελικής κύρωσης της συμφωνίας, τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση.
«Οι τράπεζες δεν μπορούν να ανοίξουν από τη μια ημέρα στην άλλη όταν έχει υπάρξει τέτοιο σοκ εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει θέμα ανάκλησης για όσα νομοσχέδια ψηφίστηκαν τους προηγούμενους μήνες και έκανε λόγο ότι υπάρχει πρόβλεψη για ισοδύναμα.
«Σε ότι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι φτάσαμε κοντά στο Grexit, δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθώ την πρόταση του κ. Σόιμπλε για το Ταμείο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου