Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ντομπρόβσκις: Το πρόγραμμα-γέφυρα της Ελλάδας από τον EFSM θα έχει διάρκεια τρεις μήνες

Με τη Μ. Βρετανία και άλλες χώρες εκτός ευρώ να αντιτίθενται στο πρόγραμμα-γέφυρα της Ελλάδας μέσω του EFSM, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για συμβιβασμούς που μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε λόγο την Τετάρτη για πρόγραμμα από τον EFSM (είναι η καλύτερη περίπτωση για την Ελλάδα, ανέφερε) που θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και θα μπορεί να πληρώσει τα αυτά τα χρήματα (επτά δισεκατομμύρια ευρώ) το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της σήμερα πρότεινε να δοθεί δάνειο ύψους 7 δισ., τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθούν από τον EFSM.

Μπορούν να βρεθούν λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι βρετανικές αντιρρήσεις, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κάμερον, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια σειρά "συμμάχων" στη θέση της να μην χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του EFSM.

Στις βρετανικές αντιρρήσεις απάντησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, υπογραμμίζοντας ότι εργάζεται σε έναν «διακανονισμό» που θα προστατεύει τις χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη από το ενδεχόμενο να απωλέσουν χρήματα.

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP και ANFA) για να δώσουμε εγγυήσεις στις χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο κ. Ντομπρόσφκις, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές που εξετάζονται. Ο κ. Ντομπρόβσκις επισήμανε πως δεν βρέθηκε καμία χώρα να προσφέρει διμερές δάνειο στην Ελλάδα, λέγοντας πως καταλαβαίνει την απροθυμία τους, καθώς θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στον προϋπολογισμό της χώρας.

Η πρόταση της Κομισιόν για χρηματοδότηση μέσω του EFSM θα συζητηθεί και τα 28 μέλη της ΕΕ και το θέμα θα συζητηθεί αμέσως από το Συμβούλιο των υπουργών.

Ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε λόγο για τα 35 δισεκατομμύρια του προγράμματος; Γιούνκερ και είπε πως θα είναι διαθέσιμα για τα έτη 2014-2020 και φυσικά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βοήθεια της Ελλάδας. Όσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, σημείωσε πως θα είναι απόφαση της Ευρωζώνης, αν και επί του παρόντος δεν μπορεί να συμμετέχει από τη στιγμή που η χώρα χρωστάει δόσεις. Για να καταλήξει: 
«Η παρούσα κρίση δείχνει πως πρέπει να ολοκληρώσουμε τη αρχιτεκτονική των μνημονίων, όπως και την ανάγκη όλες οι χώρες να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες».
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου