Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Δήμος Μεγαλόπολης: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2023

Να διευκρινίσουμε ότι δεν συμμετέχουμε στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό γιατί δεν έχετε την ευαισθησία να σεβαστείτε την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των νόμων 4623/19 και 4625/19 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ δήθεν για την κυβερνησιμότητα δήμων και Περιφερειών.
Θα τοποθετηθούμε όμως για τον προϋπολογισμό που φέρνετε προς συζήτηση και παρακαλούμε για την καταγραφή στα πρακτικά.

Σήμερα τα λαϊκά στρώματα βιώνουν μια ασφυκτική πραγματικότητα. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έφερε την ενεργειακή φτώχεια. Οι τιμές στα προϊόντα, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για το «καλάθι του νοικοκυριού», έχουν πάρει την ανηφόρα. Την ανεργία και την κακοπληρωμένη εργασία, έρχονται να συμπληρώσουν τα επιδόματα κοροϊδίας και εξευτελισμού.
Φέτος οι δήμοι θα φτάσουν στα ενεργειακά και οικονομικά τους όρια. Από τις τοποθετήσεις σας το βλέπετε και εσείς. Παραδέχεστε τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα στα καύσιμα και τα σκουπίδια, που ως τώρα δεν λέγατε κουβέντα, για να μη θίξετε το κυβερνητικό έργο.

Ο προϋπολογισμός που προτείνετε είναι η φυσική συνέχεια του Τεχνικού προγράμματος που φυσικά καταψηφίσαμε, όπως καταψηφίζουμε και τον προϋπολογισμό.
Αναμασάει τα ίδια και τα ίδια. Προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και των εργολάβων, των οποίων όπως σας έχουμε ξαναπεί έχετε γίνει παρατρεχάμενοι. Το μόνο που δεν αλλάζει είτε το ονομάσετε νοικοκύρεμα είτε χαράτσωμα, είναι το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Και είναι ολοφάνερο ότι θα είναι για άλλη μια φορά ο δημότης, το υποζύγιο που πληρώνει ληστρικούς φόρους και στο κράτος και στο Δήμο.
Βεβαίως παίζετε με την νοημοσύνη μας, όταν μας λέτε ότι επειδή είσαστε καλοί νοικοκυραίοι, μαζέψατε τα χρήματα του Δήμου που ήταν σχεδόν χαμένα ή ξεχασμένα ή ιδρώσατε από την πίεση που ασκήσατε στη ΔΕΗ για να μας δώσουν αυτά που δικαιούμαστε.

Αφού είσαστε τόσο καλοί γιατί δεν κάνατε τίποτα για τα 4900000€ που μας καταλόγισαν οι υπηρεσίες του καλού σας συνεργάτη του κ. Νίκα για τον βιολογικό ;απεναντίας δίνουμε άλλα 1800000€ περίπου για να διορθώσουμε το έργο. Να πούμε βεβαίως ότι το έργο ήταν της Περιφέρειας και όχι του Δήμου. Τώρα γιατί κανένας δεν απαντάει στην ερώτηση ποιός έφταιξε (γιατί κάποιος έφταιξε) και χάθηκαν τόσα χρήματα, ο καθένας ας το ερμηνεύσει όπως νομίζει. Εμείς πάντως θα ξαναφέρουμε στο προσκήνιο το θέμα.
Η κρατική χρηματοδότηση των δήμων βρίσκεται στα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί από την περίοδο των μνημονίων.Αυτές οι μειώσεις ξεπερνούν το 65% την ίδια στιγμή που πάνω από 200 αρμοδιότητες πέρασαν τα τελευταία χρόνια στους Δήμους χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.

Έτσι, οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια χρησιμοποιούνται είτε ως “αμορτισέρ” για την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων και αποποίηση των ευθυνών της κεντρικής εξουσίας είτε ως “τροχονόμοι” των επιχειρηματικών συμφερόντων με θυσία τις λαϊκές ανάγκες».
Οι έκτακτες επιχορηγήσεις που έχει δώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και αυτές που αναγγέλλονται σε καμιά περίπτωση δεν θα καλύψουν τις ανάγκες των δήμων. Οι ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες τους, θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο. Τις τεράστιες αυξήσεις θα κληθούν σύμφωνα με την λογική της ανταποδοτικότητας να πληρώσουν οι δημότες.

Όλες οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις μέχρι σήμερα -Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης- το πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τον νέο εκλογικό νόμο και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην οικονομική επιτροπή, οδήγησαν σε μετατροπή των δήμων σε τμήματα των κρατικών υπηρεσιών, σε τμήματα του κρατικού μηχανισμού, για να ρυθμίζουν τους κανόνες ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τα έργα και τις υπηρεσίες στους Δήμους.
Εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση, κρίνουμε τη Δημοτική Αρχή με βάση την στάση που κρατά απέναντι στα κεντρικά ζητήματα και τις πολιτικές που αφορούν την τοπική διοίκηση και συνολικά απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης.

Κινηθήκατε λοιπόν, στην ίδια κατεύθυνση με την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Εξαντλήσατε την παρέμβασή σας στην περιγραφή προβλημάτων, σε συναντήσεις, τη συμμετοχή σε επιτροπές, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένας είναι ο δρόμος που φέρνει αποτέλεσμα, είναι αυτός του οργανωμένου αγώνα.
Όμως θέλετε το λαό χειροκροτητή και όχι να πρωταγωνιστεί στην πάλη για ένα καλύτερο αύριο. Για αυτό συστρατεύεστε με τη δήλωση της ΚΕΔΕ ότι η μείωση κατανάλωσης ενέργειας, δηλαδή η ενεργειακή φτώχεια, αποτελεί εθνικό στόχο και οι δήμοι θα βάλουν πλάτη.

Οι εκλεγμένοι στα δημοτικά συμβούλια με τη Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε επιλέξει στρατόπεδο. Είναι αυτό των συμφερόντων της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Με όλες μας τις δυνάμεις θα συνεχίσουμε να παλεύουμε δίπλα στους συνδημότες μας, για τις αγωνίες και τις ανάγκες τους, για μέτρα ανακούφισης, για να ένα καλύτερο αύριο που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων».

ΟΙ Δ.Σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Μεγαλόπολης
Κατσιρούμπας Ε. Γεώργιος και Παναγουλοπούλου Λίλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου