Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

ΔΕΗ: Οριστικά εκτός η Μονάδα 3 της Μεγαλόπολης/ Οι συνέπειες για την λειτουργία της ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η Μεγαλόπολη 3 τα τελευταία χρόνια επιτελούσε ένα ρόλο back up στις καταπονημένες λιγνιτικές μονάδες και λειτουργούσες λίγες ώρες

Οριστικά εκτός τίθεται η Μονάδα 3 της Μεγαλόπολης, καθώς όλα τα σχετιζόμενα στοιχεία συνηγορούν στην απόσυρσή της ως τη βέλτιστη επιλογή.
Τα παραπάνω επεξήγησε η ΔΕΗ με έγγραφό της στη Βουλή, έχοντας προηγηθεί σχετική ερώτηση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου  επί του θέματος.
Η ΔΕΗ αναφέρει σχετικά ότι η Μεγαλόπολη 3, ισχύος 250 MW είναι η παλαιότερη μονάδα του συστήματος, έχοντας εξαντλήσει τον ωφέλιμο χρόνο ζωής της. Η παλαιότητα και τα χαρακτηριστικά της την καθιστούν πρακτικά μη ανταγωνιστική και για αυτό τα τελευταία δύο έτη δεν εντάχθηκε στο σύστημα, αλλά λειτούργησε μόνο για λίγες ημέρες τον Αύγουστο του 2021, όταν παρουσιάστηκε έκτακτη ανάγκη στήριξης του συστήματος λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.
Για τους ίδιους λόγους η μονάδα δεν εντάχθηκε σε καθεστώς παρέκκλισης λειτουργίας όπως οι λοιπές λιγνιτικές μονάδες.
Με βάση τη σημερινή λειτουργική και αδειοδοτική κατάσταση της μονάδας, τον ενδεχόμενο επανασχεδιασμό του χρονοδιαγράμματος απολιγνιτοποίησης και τις εκτιμώμενες συνθήκες της αγοράς, δεν προκύπτει ότι η μονάδα θα μπορέσει να λειτουργήσει μέσα στην επόμενη εξαετία.
Τέλος, η ΔΕΗ τονίζει ότι από τα τέλη του 2021 η μονάδα βρίσκεται σε μείζονα βλάβη και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία απόσυρσής της.
-----------------------------------------------------------------
Οι συνέπειες για την τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης
Ο Οδυσσέας . Κωνσταντινόπουλος, , είχε υποβάλει πριν από ένα μήνα κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, σχετικά με την πρόθεση της ΔΕΗ Α.Ε. (την πρόθεση της ΔΕΗ, όχι της Κυβέρνησης, εφόσον είναι σαφές, ότι είναι θέμα της ΔΕΗ και όχι της Πολιτείας να λειτουργεί τη μονάδα ΙΙΙ, εφόσον η ΔΕΗ είναι πλήρως ιδιωτική εταιρεία πλέον...) 
Ζητούσε να  λειτουργήσει τη Μονάδα ΙΙΙ Μεγαλόπολης, ελέω της ενεργειακής κρίσης, αναμένοντας πώς μια ενδεχόμενη απάντηση περί της πρόθεσης της ΔΕΗ να λειτουργήσει εν τέλει αυτή τη Μονάδα θα έδινε ...νομοτελειακά και την  δυνατότητα ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει και η Τηλεθέρμανση, σταθερή επίκληση του κ. Κωνσταντινόπουλου

Εν τέλει, η απάντηση που έλαβε από τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Στάσση,  έκλεισε με αυτήν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο λειτουργίας αυτής της Μονάδας, για την επόμενη εξαετία, δηλαδή ποτέ πια!!!για τους λόγους που αναφέρονται σε αυτή την απάντηση...
Μαζί έτσι  κλείνει και  το θέμα ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ  σε σύνδεση με την 3 Μονάδα  


Η ερώτηση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου