Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Άδοξο τέλος για υδρογονανθράκες σε Πατραϊκό, Πελοπόννησο και Κρήτη

Παταγώδεις οι εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση συνεργασιών
προς το πράσινο υδρογόνο
(ΔΕΗ + ΜΟΤΟΠ ΟΙΛ) 
έχουμε  και τα νέα για το "πάγωμα" των υδρογονανθάκων...
Τυχαίο;;   Μάλλον ΟΧΙ!!!

Σκιές και από Κομισιόν για τον αγωγό
Η είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν πλέον την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed έχει πυροδοτήσει ποικίλες αντιδράσεις και εξελίξεις.
Ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Shell και η BP, έχουν θέσει στόχο να απομακρυνθούν σιγά σιγά από την παραγωγή αργού, ενώ επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμενόταν να δημοσιεύσει μέχρι τα τέλη του 2021 μια μελέτη που διερευνά την εμπορική και οικονομική σκοπιμότητα του EastMed. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Επίσημα, πηγές της Κομισιόν αποδίδουν την καθυστέρηση στην πανδημία. Ανεπίσημα, πηγές κάνουν λόγο για μια περίπλοκη κατάσταση.
Μάλιστα αξιωματούχος της Κομισιόν είχε προδιαθέσει από τον περασμένο Οκτώβριο για την αλλαγή στάσης στην Ε.Ε., κάνοντας λόγο για ένα «σύνθετο έργο».
«Η ανάλυση της Επιτροπής από την αξιολόγηση των επιπτώσεων του στόχου για το κλίμα, δείχνει ότι η αδιάκοπη χρήση φυσικού αερίου δεν είναι συμβατή με τον μακροπρόθεσμο στόχο απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε ανύποπτο χρόνο μάλιστα η Καταρίνα Σίκοφ Μάγνι, διευθύντρια στον τομέα Ενέργειας της Κομισιόν, απαντώντας στο ερώτημα πόσο φυσικό αέριο θα χρειαστεί η Ε.Ε. στο μέλλον, είπε: ΜΗΔΕΝ. Τόνισε ότι με τη δέσμευση της Ε.Ε. για μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050, μέχρι τότε θα υπάρχει μηδενική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Άδοξο τέλος για υδρογονανθράκες σε Πατραϊκό, Πελοπόννησο και Κρήτη
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Γιάννη Οικονόμου, όταν ερωτηθείς για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του EastMed, είπε ότι η αγορά και όχι οι κυβερνήσεις αποφασίζουν για την οικονομική βιωσιμότητα των ενεργειακών έργων.
«Δεν αποφασίζει η κυβέρνηση ποια λύση είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτή.Αυτό το αποφασίζει η αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια: Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες, όπως φαίνεται, αλλάζουν πλέον στρατηγική στο θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Εκτρέπουν τις δαπάνες τους προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποσχόμενες στους επενδυτές ότι οι αποδόσεις με τις πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα είναι ίσες ή και θα αυξηθούν πέρα από αυτές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, μακροπρόθεσμα.
Και η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει…

Μετά τον EastMed μπαίνουν στον πάγο οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Πελοπόννησο και την Κρήτηκαθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ αποφάσισε να μην προχωρήσει φέτος στη διενέργεια σεισμικών καταγραφών, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης. Η αμερικανική εταιρεία ακολουθεί τις αμερικανικές πολιτικές.Η Total θέλει να εκμεταλλευτεί τους ελληνικούς ενεργειακούς πόρους αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται τον EastMed.

Στον πάγο και το Κατάκολο
Τώρα σε ότι αφορά το κοίτασμα στο Κατάκολο είναι γνωστό πως έχουν «παγώσει» σχεδόν τα πάντα σχετικά αν και προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί πρόθεση αποχώρησης των εταιρειών.
Τα δικαιώματα έχουν παραχωρηθεί στην ελληνική Energean.
 Το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι στην πλέον προχωρημένη φάση αξιοποίησης, αυτή της παραγωγής.

Eντoύτοις από το 2014 οπότε και κυρώθηκε από τη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης, η εταιρία έχει αντιμετωπίσει έναν απίστευτο κυκεώνα γραφειοκρατικών και δικαστικών εμποδίων. Και αφού επέμεινε και τα ξεπέρασε ήρθε ο Δεκέμβριος του 2019 οπότε και ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, με σύμφωνη μάλιστα γνώμη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεώτρησης που θα αντλήσει ποσότητες της τάξης των 10 εκ. βαρελιών πετρελαίου. Αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει εκδώσει την απόφαση έγκρισης της μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου