Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Λύθηκε ο “πονοκέφαλος” των απορριμμάτων στην Αρκαδία – Θολή κατάσταση στην υπόλοιπη Περιφέρεια

Η αντίστροφη μέτρηση έχει πλέον ξεκινήσει για να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αρκαδία. 

Ωστόσο η λειτουργία της δεν ξεκινούσε καθώς το καθεστώς της σύμβασης όριζε πως και τα πέντε υποέργα του ενιαίου πλάνου διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έπρεπε να τεθούν σε λειτουργία την ίδια ημέρα.
Για να προσπεραστεί αυτό το εμπόδιο χρειάστηκε η παραπομπή της υπόθεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο ούτως ώστε να τροποποιηθεί η σύμβαση και να αποσυνδεθούν τα υποέργα και το καθένα να πάρει το δικό του δρόμο.

Έτσι λοιπόν την προηγούμενη εβδομάδα το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το “πράσινο φως” για την τροποποίηση της σύμβασης και πλέον η ΜΕΑ Αρκαδίας είναι έτοιμη να τεθεί στην προγραμματισμένη δοκιμαστική λειτουργία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό αναμένεται να γίνει εντός Φεβρουαρίου.
Τα υπόλοιπα έργα του ενιαίου σχεδίου, είναι άλλες δύο μονάδες απορριμμάτων. Μια στη Μεσσηνία και άλλη μια στη Λακωνία και οι δύο σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Αργολίδα και στην Κορινθία , τα οποία όμως βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική φάση κατασκευής.
Τα υπόλοιπα έργα

Εκτός από τη μονάδα απορριμμάτων στην Αρκαδία , οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και στο σταθμό μεταφόρτωσης στην Αργολίδα. Πιο πίσω βρίσκονται οι εργασίες που αφορούν στη ΜΕΑ Μεσσηνίας καθώς έχουν ξεκινήσει χωματουργικές παρεμβάσεις.
Στη φάση των αδειών, που είτε έχουν εγκριθεί, είτε βρίσκονται σε αναμονή έγκρισης βρίσκονται τα άλλα δύο έργα. Το ένα αφορά τη ΜΕΑ Λακωνίας και το άλλο τον σταθμό μεταφόρτωσης στην περιοχή της Κορινθίας.

Η γενικότερη εικόνα στην Περιφέρεια
Η μονάδα απορριμμάτων στην Αρκαδία προβλέπεται να εξυπηρετήσεις τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας (Τρίπολης, Μεγαλόπολης , Βόρειας Κυνουρίας ,Νότια Κυνουρίας και Γορτυνίας) με συνολικό πληθυσμό περίπου 100.000 άτομα .
Ωστόσο, βάσει σχεδίου όλοι οι δήμοι της Π.Ε. θα μεταφέρουν τα απορρίμματα τους απευθείας στη μονάδα εκτός από το δήμο Μεγαλόπολης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στην Περιφέρεια για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Με τα έως τώρα δεδομένα στην μισή περιφέρεια η διαχείριση θα πραγματοποιείται με σύγχρονες μεθόδους και ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον ενώ στην άλλη μισή θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι υφιστάμενες συνθήκες.

Πηγή: ypodomes.gr

5 σχόλια:

  1. Ωστόσο, βάσει σχεδίου όλοι οι δήμοι της Π.Ε. θα μεταφέρουν τα απορρίμματα τους απευθείας στη μονάδα εκτός από το δήμο Μεγαλόπολης..........

    Άν αυτό το εργο είχε γινει από το 2000 σήμερα θα είχαμε τα απορρίμματα και ουσιαστικά στη Μεγαλόπολη και όχι στην Τρίπολη..... αλλά οι Μεγαλοπολίτες δεν ακούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράψε μας την διεύθυνσή σου να φέρνουμε τα απορρίμματά μας στην αυλή σου τότε, αφού τα λατρεύεις τόσο πολύ.
      Τόσο οι μονάδες της ΔΕΗ όσο και τα ορυχεία της στην Μεγαλόπολη βρίσκονταν αλλά τα Μεγαλοπολιτάκια είτε μετανάστευσαν, είτε έμειναν όμηροι 2μηνων & 8μηνων γιατί τις θέσεις τις καβάτζωναν οι Μεσσήνιοι και οι Τριπολιτσιώτες (και με τζάμπα μετακίνηση).
      Το Τσιριγωτιστάν ήθελε την Μεγαλόπολη ως μια χαβούζα της Ελλάδας και μάλιστα με δημόσιο χαρακτήρα για να συνεχίσει να έχει λόγο ύπαρξης κρατώντας κοσμάκη σε ομηρία με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και το τάξιμο ότι αν το ψηφίζουν, αυτό κάποια στιγμή θα τους μονιμοποιήσει. Αυτός ήταν ο διακαής πόθος του Τσιριγωτιστάν και ο μοναδικός του σχεδιασμός για την μετά ΔΕΗ εποχή, αφού τίποτε άλλο δεν δρομολόγησε και με τίποτε άλλο δεν ασχολήθηκε ποτέ πέρα από το να προσπαθεί υπογείως να κάνει τα ορυχεία χαβούζα υποδοχής των απορριμμάτων όλης της Πελοποννήσου.
      Δεν είναι τυχαίο που τώρα που ξόφλησε η υπόθεση λιγνιτική ΔΕΗ (άρα και η ομηρία με το τάξιμο της μονιμοποίησης) γύρισαν όλοι ξαφνικά την πλάτη στο Τσιριγωτιστάν, ούτε φυσικά είναι τυχαίο που επί των ημερών της μαριονέτας που ακούει στο όνομα Σάκης, το Τσιριγωτιστάν έπαιξε το τελευταίο του χαρτί ψηφίζοντας στην συνεδριάση του ΦΟΣΔΑ με χέρια και με πόδια για την μονάδα στην Παλαιόχουνη (για την οποία επί των ημερών Μπούρα έβγαινε στην πλατεία και διέδιδε ότι ο Μπούρας φέρνει τα σκουπίδια στην Μεγαλόπολη, κι ας ήταν ο σχεδιασμός 100% υπόθεση του φίλου τους του Τατούλη). Πάλι στην απέξω έμειναν όμως γιατί οι Μεσσήνιοι και οι Τριπολιτσίωτες είχαν, έχουν και θα έχουν σημαντικά μεγαλύτερο έρεισμα.
      Συνοψίζοντας λοιπόν, όσα βολέματα κάνατε τώρα με την στήριξή σας για την μονάδα στην Παλαιόχουνη (δηλαδή κανένα) άλλα τόσα θα είχατε κάνει καθιστώντας την Μεγαλόπολη χαβούζα της Πελοποννήσου.
      Την ρουφιανιά και την προδοσία πολλοί λάτρεψαν, τους ρουφιάνους και τους προδότες ουδείς.
      Μπορεί με τις ρουφιανιές και την προδοσία σας η Μεγαλόπολη να μην γλύτωσε από την δραματική συρρίκνωση, τουλάχιστον γλύτωσε από το να μετατραπεί σε μόνιμο βοθρόβαλτο της Πελοποννήσου.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ, ή
      καλό είναι να βλέπουμε τα πράγματα αντικειμενικά, ανεξάρτητα ποιον έχουμε κατά καιρούς ψηφίσει...
      1) Προφανώς υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν μαζί σας και θεωρούν την διαχείριση απορριμμάτων σε χώρο της Μεγαλόπολης (πχ εδάφη ΔΕΗ) ως θεμιτή και αποδεκτή
      2) Αυτοί οι κάποιοι δεν είναι απαραίτητο να είναι υποστηρικτές του Τσιριγώτη ή του Τατούλη
      3) Εν τέλει τώρα που πήγαν στην Παλαιόχουνη ή στην Σκάλα τι ακριβώς κέρδισε η Μεγαλόπολη;
      4) Έχετε εικόνα περί ποιας ΣΦΑΓΗΣ γίνεται για να μπορέσουν να προσληφθούν στην Παλαιόχουνη άτομα από Μεγαλόπολη ή και από τα πέριξ;
      Απίστευτη σφαγή και ρουσφετολογία!!!!
      Άρα (με βάση την δική σας οπτική)
      και τα απορρίμματα διαχειρίζονται στα 10 χλμ από την Μεγαλόπολη
      και οι προκύψασες θέσεις εργασίας πάνε στα πέριξ....
      Δυστυχώς διπλός αρνητικός απολογισμός!!!

      Διαγραφή
    3. Η απάντηση στο ερώτημα έχει δοθεί ήδη από την ιστορία και τα ίδια τα γεγονότα.
      ΤΙΠΟΤΑ παραπάνω δεν θα κέρδιζε η Μεγαλόπολη ακόμη κι αν το σύνολο της διαχείρισης των απορριμμάτων ολόκληρης της Πελοποννήσου γινόταν στα εδάφη της. Τι κέρδισε η Μεγαλόπολη που η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ και με τον θεσμό της εντοπιότητας σε ισχύ είχε όλη της την δραστηριότητα στα εδάφη της;
      "Κέρδισε" να φάει στο 100% την μουτζούρα και την περιβαλλοντολογική επιβάρυνση. Να την εγκαταλείψουν ακόμη και Μεγαλοπολιτες (για να γλυτώσουν από την μουτζούρα και τον καρκίνο) που εργάζονταν στην ΔΕΗ αφού υπήρχε τζάμπα μεταφορά από Καλαμάτα και Τρίπολη. Η αναλογία εργαζομένων στην επιχείρηση να είναι 1 προς 3 (1 Μεγαλοπολίτης, 3 από αλλού), να έχει ανεργία και μόνιμη εκροή ανθρώπινου δυναμικού, τα τελευταία 10 χρόνια μέχρι και τα 8μηνα έχαναν οι Μεγαλοπολίτες. Να μπαίνουν διαχειριστές του ΕΑΠ η Νομαρχία και μετά η Περιφέρεια και να ρίχνουν έτσι το μεγαλύτερο μέρος του πόρου σε έργα που κανονικά είχαν την υποχρέωση αυτές να χρηματοδοτήσουν με ίδιους πόρους (τα μεγαλύτερα ποσά του ΕΑΠ έπεσαν για έργα οδοποιίας στην ευρύτερη περιοχή). Να επικεντρωθούν τα πάντα γύρω από την ΔΕΗ και στο τέλος να πετάξουν την Μεγαλόπολη σαν στημένη λεμονόκουπα εντάσσοντας μάλιστα στους πληττόμενους και τους τριγύρω. Αυτά κέρδισε η Μεγαλόπολη.
      Οπότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι θα κέρδιζε η Μεγαλόπολη από το deal μεγαλοεπιχειρηματία υπουργών-βουλευτών και Περιφερειάρχη και άνευ δεσμεύσεων εντοπιότητας.
      Απλά η συντριπτική πλειοψηφία των Μεγαλοπολιτών έχει μάθει να ζει με παραμύθια και σε κατάσταση μόνιμης άρνησης της (σκληρής) πραγματικότητας. Στο μυαλό των Μεγαλοπολιτών τα 5.000 ψηφαλάκια υπερτερούν των 35.0000κτλ. Ο εκάστοτε Δήμαρχος Μεγαλόπολης έχει μεγαλύτερη ισχύ από Περιφερειάρχη,βουλευτή, υπουργό και ο ιδιώτης προσφέρει άπειρες θέσεις εργασίας με μόνιμο χαρακτήρα και σούπερ αποδοχές και προνόμια αλά ΔΕΗ των '80s-'90s.
      Η λογική επιτάσσει ότι π.χ. τις 60 θέσεις που έχει ο ιδιώτης σήμερα σε βάθος 5ετίας - 10ετίας θα κοιτάξει να τις κάνει 30 κι όχι 120 όπως ονειρεύεται ο ονειροπαρμένος Μεγαλοπολίτης. Ο ιδιώτης την έβγαλε την υποχρέωση προς τους πολιτικάντηδες που του έδωσαν το κομμάτι της πίτας, από εκεί και πέρα κοιμάται και ξυπνάει με το πως θα μεγιστοποιήσει τα κέρδη του.
      Όσο για τα περί αντικειμενικότητας. Πρώτον η σύμβαση του ολοκληρωμένου έργου διαχείρισης με την Τερνα υπάρχει από το 2011. Από τότε η Μεγαλόπολη δεν υπήρχε μέσα στις προς εγκατάσταση, μονάδων διαχείρισης και σταθμών μεταφόρτωσης, περιοχές. Πόθεν προέκυψε το 2022 να μας λέτε "τώρα που πήγαν εκεί, κι εκεί, η Μεγαλόπολη έχασε κτλ";
      Δεύτερον μέχρι και τις εκλογές του 2014 εγώ θυμάμαι ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των Μεγαλοπολιτών, σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου και των τοπικών ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένων των δικών σας), οι μονάδες διαχείρισης απορριμάτων ΔΕΝ ήταν ευπρόσδεκτες όχι μόνο εντός της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης (θυμίζω τα επαναστατικά δημοσιεύματα για Γέφυρα, Παραδείσια) αλλά ούτε και δίπλα από αυτή (π.χ. Παλαιόχουνη). Τώρα το 2022 έγιναν διπλός αρνητικός απολογισμός για την Μεγαλόπολη;
      Τρίτον, τουλάχιστον αστείο να θρηνεί κάποιος για εγκαταστάσεις που πρώτον ήταν αντίθετος προς αυτές και δεύτερον δεν ήταν ποτέ στο σχεδιασμό να εγκατασταθούν στην Μεγαλόπολη αλλά την ίδια στιγμή να υποστηρίζει ότι ο διαμοιρασμός των πόρων απολιγνιτοποίησης και σε άλλες περιοχές και ο χαρακτηρισμός τους ως πληττόμενες, είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό και δεν υπάρχει κάποιο θέμα.
      Αρνητικός απολογισμός για την Μεγαλόπολη για μονάδες που δεν ήταν ποτέ να εγκατασταθούν στην Μεγαλόπολη αλλά θετικός απολογισμός να στήσει τις παραγωγικές του μονάδες ο Δέμος στην ΒΙΠΕ Τρίπολης αφού βαπτίσαμε τον Δήμο Τρίπολης πληττόμενο από την απλιγνιτοποίηση της Μεγαλόπολης. Βρε βρε για δες αντικειμενικότητα!

      Διαγραφή
  2. Η τζάμπα μεταφορά των Δεητζήδων πρός Τρίπολη και Καλαμάτα ΘΕΜΕΛΙΩΣΕ το δικαίωμα στους όμορους να διεκδικούν μεριδιο από την απολιγνιτοποίηση. Δε χρειάζεται πολύ μυαλό για να το κατανοήσουμε.
    Τώρα ότι το ΕΑΠ χρησιμοποιήθηκε για οδοποιία είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι διετέθει σε μαντρότοιχους, σε πλακόστρωτα, σε εξωκκλήσια, σε τσιμεντάυλακες, σε μαντριά, σε ταϊστρες, σε ποτίστρες σε βοσκοϊκανότητες,σε ανενεργά σχολεία, σε Συλλόγους και σωματεία και βεβαίως στην ΤΗΛΕΘΈΡΜΑΝΣΗ κ.λ.π. Συνεπώς το ΕΑΠ η αλλιώς ΛΙΓΝΙΤΌΣΗΜΟ,λιγνίστηκε για να θεραπεύσει πάσαν νόσον και πάσαν.......απαίτησην εν ονόματι της.... ανάπτυξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή