Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

50 εκατ ευρώ το "κοινωνικό πακέτο" της απολιγνιτοποίησης για Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολη 3 και η Καρδιά 3 και 4 και την απορρόφηση του κοινωνικού πακέτου για τις λιγνιτικές περιοχές, το 2021 αναμένεται να είναι σημείο – κλειδί στην πορεία της χώρας προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα. 
Την ίδια ώρα που ωριμάζουν 16 μεγάλες επενδύσεις με συνολικό μπάτζετ που μπορεί να φτάσει και τα 9 δισ. ευρώ, πολλές από τις οποίες είναι έτοιμες να προχωρήσουν προς υλοποίηση.

Ειδικότερα, την επόμενη χρονιά, από το κοινωνικό «πακέτο» ύψους 107 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση, θα δοθούν 50 εκατ. ευρώ. 
Το πακέτο αυτό που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) Κωστής Μουσουρούλης και θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους. 
Θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) 4 προγραμμάτων για τη στήριξη της απασχόλησης:

1.Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας
Το Πρόγραμμα αφορά στην πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με ελκυστικούς όρους και προϋποθέσεις, όπως η αυξημένη επιχορήγηση μισθού και εισφορών, απλουστευμένες προϋποθέσεις συμμετοχής, ταχύτερες διαδικασίες συμμετοχής και πληρωμής κ.α.
2. Εργασιακή Εμπειρία Νέων
Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών με 100% κάλυψη μισθού και εισφορών για την απασχόλησή τους σε τοπικές επιχειρήσεις.
3.Επιχορήγηση Μετεγκατάστασης
Επιχορήγηση της πρόσληψης ανέργων καθώς και στην κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης και διαμονής ανέργων για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό.
4.Συμβουλευτική, Κατάρτιση και Απασχόληση
Προώθηση της μέσω παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς ανέργους, όπως επαγγελματικό προσανατολισμό, ανάπτυξη και αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω κατάρτισης καθώς και την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψή τους. Το Πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους των λιγνιτικών περιοχών.

Οι τέσσερις αυτές δράσεις σε συνδυασμό με κινήσεις ενημέρωσης θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο για την αποδοχή του μεγάλου σχεδίου απολιγνιτοποίησης από τις τοπικές κοινωνίες που μέχρι σήμερα καταγράφουν μεγάλα ποσοστά δυσπιστίας και υψηλό βαθμό ανησυχίας για την επόμενη μέρα και τις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τα κλειστά εργοστάσια της ΔΕΗ. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις στους πέντε "λιγνιτικούς" δήμους, όπου βρίσκονται τα εργοστάσια και τα ορυχεία σε Εορδαία και Κοζάνη στον νομό Κοζάνης, στους δήμους Αμυνταίου και Φλώρινας στον νομό Φλώρινας, και στο δήμο Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, οι κάτοικοι σε ποσοστό 86,8%  θεωρούν ότι οι συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη θα είναι αρνητικές, ενώ το 44,1% των ερωτηθέντων και από τους τρεις νομούς δηλώνουν ότι τα εισοδήματα του νοικοκυριού τους εξαρτώνται «πολύ» ή «αρκετά» από το εργοστάσιο της ΔΕΗ της περιοχής -ένα ποσοστό που είναι μικρότερο σε κάποιους δήμους (μόνο 23% στο Δήμο Τρίπολης, για παράδειγμα) αλλά μεγαλύτερο σε άλλους (66,5% στον Δήμο Μεγαλόπολης, 74,2% στον Δήμο Εορδαίας -δηλαδή στην Πτολεμαΐδα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου