Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Κωστής Μουσουρούλης τι είπε για: 8000 θέσεις εργασίας σε 16 ιδιωτικές επενδύσεις/ αποκαταστάσεις εδαφών και τηλεθερμάνσεις

Σε συνέντευξή του στη Greenagenda.gr, ο Κωστής Μουσουρούλης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αναφέρεται στα οφέλη που μπορούν να προσδοκούν οι κάτοικοι των των λιγνιτικών περιοχών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για το Master Plan της απολιγνιτοποίησης.
Ο κ. Μουσουρούλης υπογραμμίζει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στις λιγνιτικές περιοχές και σε ποιες δραστηριότητες αυτό κατευθύνεται, γνωστοποιώντας ότι εξετάστηκαν περίπου 80 ιδιωτικά σχέδια

Όσον αφορά τη Μεγαλόπολη, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει προχωρημένο ενδιαφέρον από φαρμακοβιομηχανία για επένδυση ύψους περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ, που θα μπορούσε να δημιουργήσει έως 400 άμεσες θέσεις κατά τη λειτουργία.
«Μέσα στο ζοφερό κλίμα που επικρατεί παγκοσμίως λόγω της πανδημίας COVID 19 και των σοβαρών συνεπειών για τις οικονομίες και τις κοινωνίες, συντελείται ένα έργο που στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου προτύπου βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία. 
Πρόκειται για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών αυτών», επισημαίνει ο κ. Μουσουρούλης.

Για την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης υπάρχει προχωρημένο ενδιαφέρον από φαρμακοβιομηχανία για επένδυση ύψους περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ, που θα μπορούσε να δημιουργήσει έως 400 άμεσες θέσεις κατά τη λειτουργία.

Ποια είναι τα οφέλη που μπορούν να προσδοκούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών 
που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό και από την οικονομική κρίση 
αλλά και από τις συνέπειες της πανδημίας;
Κεντρική προτεραιότητα αποτελεί η εξασφάλιση μιας δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης με βάση τρεις άξονες: α) την προάσπιση της απασχόλησης, εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες, β) την αντιστάθμιση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων της μετάβασης, διατηρώντας και ενισχύοντας τον κοινωνικό ιστό, και γ) την διασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας των λιγνιτικών περιοχών και της χώρας ευρύτερα, αναπτύσσοντας την τοπική οικονομία. 

Επίσης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, αντιμετωπίστηκε το ζήτημα της απρόσκοπτης παροχής τηλεθέρμανσης, μέσω μιας βιώσιμης και οικονομικά συμφέρουσας για τα νοικοκυριά λύσης.

Το πρώτο βήμα, όμως, για την υλοποίηση του συνολικού προγράμματος επενδύσεων και έργων είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος αποκαταστάσεων των εδαφών στις ζώνες απολιγνιτοποίησης, στο οποίο θα απασχοληθεί σημαντικό μέρος του ανθρώπινου δυναμικού. Για τη χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος θα κινητοποιηθούν πόροι ύψους ~€ 0,3 δισ. από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου