Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

4 εργοστάσια «ενεργειακής αξιοποίησης» απορριμμάτων / Χαλυβουργική - Μεγαλόπολη και Δ. Μακεδονία στις κυβερνητικές "ορέξεις"

  • Φόβοι για συνέχιση της υποβάθμισης της Δυτικής Αττικής με την επαναχρησιμοποίηση της μονάδας στο Θριάσιο πεδίο.
    ● Ο Κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση ανέφερε τη λειτουργία 4 εργοστασίων «ενεργειακής αξιοποίησης», αρνούμενος να δώσει διευκρινίσεις για τις ακριβείς περιοχές.
    ● Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, όπου κλείνουν ή έκλεισαν εσπευσμένα με απόφαση του πρωθυπουργού οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, φέρεται να προκρίνονται στο νέο πρότζεκτ που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.
Σχέδιο για να ξανανάψουν οι φλόγες στα καμίνια της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα προκειμένου αυτή τη φορά να καίνε σκουπίδια επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις για την επαναχρησιμοποίηση της μονάδας που επί δεκαετίες γέμιζε καπνό τον ουρανό στο Θριάσιο πεδίο βρίσκονται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε προχωρημένο στάδιο, αν και τα προβλήματα είναι μεγάλα. Οι υπερασπιστές του σχεδίου θεωρούν δεδομένο ότι οι αντιδράσεις εκεί θα είναι οι μικρότερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή υποδειχθεί για να λειτουργήσει τέτοια μονάδα.
Παραδόξως, πιστεύουν επίσης ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής είναι κατά κάποιον τρόπο παραδομένοι στη χρόνια υποβάθμιση, αφού σχεδιάζουν να δημιουργήσουν και δύο τεράστιες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Φυλή και το Σχιστό.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε  τους άξονες ενός νομοσχεδίου που βγήκαν σε διαβούλευση την Παρασκευή (6/11/20) και  αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Στη διάρκεια αυτής της παρουσίασης, που δεν περιλάμβανε το ίδιο το νομοσχέδιο, ανακοίνωσε πως το υπουργείο του αναλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των «μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης» απορριμμάτων και, όταν αργότερα ερωτήθηκε σχετικά, είπε πως αυτό γίνεται προκειμένου τα εργοστάσια αυτά να υλοποιηθούν γρηγορότερα.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) που συζητήθηκε μέσα στο καλοκαίρι. Με το ΕΣΔΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε την «ενεργειακή αξιοποίηση» των απορριμμάτων σε πρώτο πλάνο, ενώ, όπως είπε ο υπουργός, προβλέπει να γίνουν 4 τέτοιες μονάδες πανελλαδικά. Από εκεί και μετά, ο υπουργός Περιβάλλοντος αρνήθηκε να απαντήσει στα σχετικά με τις μονάδες αυτές ερωτήματα που του υπεβλήθησαν

Ενεργειακή αξιοποίηση, πάντως, προβλέπεται επίσης και από τον Ιανουάριο του 2022 για το μη ανακυκλώσιμο υπόλειμμα από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων (ΚΔΑΥ) όπου καταλήγει το περιεχόμενο των μπλε κάδων. Το υπόλειμμα, είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα χρησιμοποιείται ως δευτερογενές καύσιμο, το οποίο θα αξιοποιείται στην ενεργοβόρο βιομηχανία ή και σε Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης.
Αν πάντως αυτό γίνει όπως στον Βόλο με το εκεί τσιμεντάδικο, η λέξη «καύση» θα είναι δύσκολο να απαγορευτεί αν ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις των κατοίκων και οι επιπτώσεις στην Υγεία που επισημαίνουν επιστημονικοί φορείς.

Στο γήπεδο της Χαλυβουργικής
Η Αττική είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, καθώς η έλλειψη χώρου είναι δεδομένη, όπως και οι αντιδράσεις από γειτνιάζουσες περιοχές. Από την άλλη, η Αττική που παράγει το 50% των σκουπιδιών της χώρας δεν μπορεί να τα στέλνει για να καούν αλλού – όχι προφανώς διότι η κυβέρνηση σέβεται τις άλλες περιοχές, αλλά διότι το οικονομικό κόστος της μεταφοράς είναι τεράστιο.

Οταν πέρυσι ανακοινώθηκε η οριστική πτώχευση και η αποχώρηση των τελευταίων εργαζομένων της «Χαλυβουργικής» (οι φλόγες στο 20ό χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου είχαν σβήσει χρόνια νωρίτερα), ανακοινώθηκε πως οι τράπεζες θα ξεκινούσαν την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.
Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά, η τεράστια έκταση πάνω στη θάλασσα του κόλπου της Ελευσίνας με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, δικαιώματα ρύπων αλλά και μια άδεια ηλεκτροπαραγωγής της τάξης των 900 Μεγαβάτ.

Με την ίδια λογική, στις συζητήσεις μπαίνουν η Δυτική Μακεδονία 
και η Μεγαλόπολη, όπου κλείνουν ή έκλεισαν εσπευσμένα 
με απόφαση του πρωθυπουργού 
οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Για «διαπλοκή» κάνει λόγο σε σχόλιό του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Χατζηδάκη. «Το μόνο που προωθεί, λέει, είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ και πανάκριβων υποδομών ενεργειακής αξιοποίησης, τις οποίες μεταφέρει στην αρμοδιότητά του, παραβιάζοντας τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ (δήμοι, περιφέρειες), ώστε, από την πίσω πόρτα, να τους μεταφέρει μόνο κόστος».

Πηγή:(στοιχεία από το) efsyn

1 σχόλιο:

  1. Τουλάχιστον 1.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν εάν γίνει εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων στη Μεγαλόπολη! Βρέθηκε η λύση για την απολιγνιτοποίηση. Τι συζητάμε για άλλες μα...κιες τώρα;
    1.000 θέσεις εργασίας με 1.500€ μικτά μιστά ο καθείς, θα χε...με στα φράγκα πατριώτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή