Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Εισήγηση Δ. Ήντουνα στην Επιτροπή Διαβούλευσης Μεγαλόπολης για το φυσικό αέριο - τηλεθέρμανση

ΣΥΝΕΔΡΊΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 
ΜΕ ΘΕΜΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Ήδη βρισκόμαστε στην αρχή της μεταλιγνιτικης εποχής, μιας εποχής που θα σημαδέψει τα επόμενα χρόνια την πορεία της Μεγαλοπολης μιας πορείας που τα χαρακτηριστικά της θα πρέπει να αναβαθμίσουν η στην χειρότερη να μην διαλύσουν την περιοχή

οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν θα πρέπει σε συνάρτηση με την γενικότερη οικονομική κατάσταση άλλα και την κοινωνική διάσταση τους να είναι μελετημένες και όχι πρόχειρες .

Μια από αυτές τις αποφάσεις είναι αν στον οικοδομικό ιστό της πόλης θα δημιουργηθεί δίκτυο παροχής φυσικού αερίου για οικιακή χρήση.

Πλεονέκτημα αυτού του δικτύου είναι η συνεχής παροχή χειμώνα καλοκαίρι η μειωμένη τιμή περίπου 30με 40% σε σχέση με το πετρέλαιο η το ρεύμα .ευκολία στην χρήση και λιγότερη ρύπανση σε σχέση με συμβατικά καύσιμα.
Μειονέκτημα μπορούμε να πούμε τις καινούργιες εργασίες για την σύνδεση το σκάψιμο των δρόμων τα τέλη σύνδεσης την τοποθέτηση καυστήρων τα τέλη συντήρησης κάθε χρόνο .

Το μεγάλο δίλημμα που υπάρχει όμως για την Μεγαλόπολη είναι ότι υπάρχει ένα σχεδόν καινούργιο σύστημα κεντρικής θέρμανσης η τηλεθέρμανση, είναι συνδεδεμένα περίπου χίλια σπίτια και με προοπτική επέκτασης.
Η διαχρονική ρουσφετολογική πολιτική της κάθε δημοτικής αρχής σε σχέση με την τηλεθέρμανση είτε για την εξόφληση των λογαριασμών είτε για τις συνδέσεις μας έφτασε στο σημειο να αποφασίσουμε σήμερα να την κλείσουμε.

Πριν πάρουμε την όποια απόφαση θα πρέπει όμως να απαντήσουμε σε ορισμένα ερωτήματα που εύλογα δημιουργούνται
--αν υπάρχουν δάνεια της τηλεθέρμανσης ποσά είναι και πως θα αποπληρωθούν
--επειδή το έργο είναι σχετικά καινούργιο με το κλείσιμο υπάρχει περίπτωση η Ε.Ε να ζητήσει επιστροφή ενισχύσεων που έχουν δοθεί γιατί ήταν και πρότυπο έργο μηδενικής ρύπανσης
--τι θα γινη με τους συμπολίτες μας που έχουν πληρώσει να συνδεθούν με την τηλεθέρμανση και δεν έχει πραγματοποιηθεί θα επιστραφούν τα χρήματα .
--Έχει μελετηθεί αν μετά χρήματά που θα δοθούν για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου φτάνουν να πληρώνετε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο η φυσικό αέριο που θα καταναλώνει  η τηλεθέρμανση. για πάρα πολλά χρόνια.
---Και τέλος την δημιουργία του δικτύου φυσικού αερίου ποιος θα την πλήρωση θα είναι χρήματα από τα χρήματα που δικαιούται η Μεγαλόπολη για την ανασυγκρότηση της περιοχής η θα τα πληρώσουν αυτοί που θα διαχειρίζονται την χρήση του φυσικού αερίου

.Αν απαντηθούν τα παραπάνω και δούμε ότι το ισοζύγιο δεν δημιουργεί πρόβλημα εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο φυσικό αέριο.
------------------------------------------------------------------
Δυο κουβέντες για το επιχειρηματικό πάρκο πρέπει άμεσα να κατασκευαστεί
όμως πρέπει να επισημάνουμε ορισμένα ζητήματα.

όταν σχεδιάστηκε η δημιουργία του πάρκου η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά ειδικότερα στη Μεγαλόπολη ήταν τελείως διαφορετική. Δεν είχαν προηγηθεί οι φωτιές του 2007 η οικονομική κρίση του 2010 και τώρα το βίαιο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων υπήρχαν πάρα πολλές βιοτεχνίες εργαστήρια και γενικά επιχειρήσεις που μπορούσαν να εγκατασταθούν. σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. πάρα πολύ δύσκολα οι εναπομένουσες επιχειρήσεις. θα προχωρήσουν σε μετεγκατάσταση με την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων με δική τους χρηματοδότηση .

κατά την γνώμη μας πρέπει να επιλεγεί το μοντέλο ΒΙΟΠΑ Καλαμάτας με την κατασκευή των χώρων και την μακροχρόνια ενοικίαση με συμβολικό τίμημα από εταιρία που θα δημιουργήσει ο δήμος Μεγαλόπολης το επιμελητήριο Αρκαδίας και οι τοπικοί σύλλογοι.
Δεύτερο ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι τελείως ακατάλληλος λόγο σαθρότητας του εδάφους .
Τρίτο είναι μακριά από τον εθνικό δρόμο και διάφορες άλλες τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να προσεχθούν

θέλουμε να λειτουργήσει προς όφελος της περιοχής .

Και τελειώνω με ένα σοβαρότατο θέμα που αφορά πάρα πολλές επιχειρήσεις της πόλις μας .τις χρήσεις γης

οι ισχύουσες σήμερα χρήσεις γης έχουν σχεδιαστή την δεκαετία του ογδόντα που οι συνθήκες ήταν διαφορετικές όλοι ήθελαν να φτιάξουν ένα σπίτι με αποτέλεσμα το ογδόντα τα εκατό του σχεδίου να είναι αμιγής κατοικία και να απαγορεύετε η λειτουργία εργαστηρίων πολυκαταστημάτων βιοτεχνιών και γενικά ενός μεγάλου αριθμού καταστημάτων
πρέπει άμεσα να προχωρήσετε στην αλλαγή των χρήσεων γης λαμβάνοντας υπ όψιν τη σημερινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μας
με αφορμή το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων άμεσα πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή τους τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Για να μπορέσουν να ανοίξουν καινούργιες επιχειρήσεις στα τόσα κλειστά καταστήματα της πόλης.


ΗΝΤΟΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

2 σχόλια:

  1. Συγκινητικός και ο πρώην δήμαρχος κύριος τσιριγωτης κατά την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για το αέριο οπου αναφέρθηκε στο φθηνό νεράκι τής τηλεθέρμανσης.Αληθεια πόσο φθηνό είναι τελικά όταν έχει στοιχίσει 20 εκατομμύρια για να έχει η μισή πόλη στα 20 και κάτι χρόνια λειτουργίας τής τηλεθέρμανσης.Νερακι 20 εκατομμυρίων η Μεγαλόπολη έχει την πρωτοτυπία να είναι η μοναδική ίσως πόλη του κόσμου πού έχει πληρώσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 20 ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ + 2 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗς 4Ης ΜΟΝΑΔΑς + ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ + 1,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ 5Η ΜΟΝΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ + 1 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ 2013 + + +

    ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΞΑΝΑΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΝΕΟ-ΔΟΥΛΟΙ ( ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ)
    ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΦΤΕΝΕ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. ΞΥΠΝΑΤΕ ΖΩΑ ΚΑΙ ΚΟΨΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗ ΜΑΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή