Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα
 για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση - συζήτηση για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που οργάνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την κορύφωση της εκστρατείας ενημέρωσης και αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών που εκτυλίχθηκε διαδικτυακά αλλά και με ενημέρωση των πολιτών σε όλη την επικράτεια.
Επιπλέον, στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Όλγα Γεροβασίλη, η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη ως εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. και ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν:
- Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα,
- Η Διευθύντρια Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη,
- Η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Βάσω Αρτινοπούλου,
- Η Παιδοψυχίατρος, Σοφία Βγενοπούλου
Τη συζήτηση συντόνισε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Σύμβουλος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Δήμητρα Ευαγγέλου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το βίντεο της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας, που πρόσφατα εγκαινίασε τις νέες Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Παράλληλα, παρατέθηκαν στατιστικά στοιχεία από τα καταγγελθέντα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έχει συλλέξει η Ελληνική Αστυνομία από το 2014-2018:
- Το 66% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες.
- Γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτωνtrafficking, αγγίζοντας το 78%.
- Σημειώθηκαν περίπου 806 περιστατικά βιασμών στην Ελλάδα, με το 77% των θυμάτων να είναι γυναίκες.

Κατά το διάλογο μεταξύ των ομιλητών, συζητήθηκαν όχι μόνο η σωματική κακοποίηση των γυναικών αλλά και άλλες εκφάνσεις του φαινομένου της βίας στις γυναίκες, όπως η ψυχολογική βία που ασκείται σε διάφορα περιβάλλοντα όπως το οικογενειακό αλλά και το επαγγελματικό. Σημαντικό μέρος του διαλόγου αποτέλεσε η αντιμετώπιση του φαινομένου και οι ενδείξεις ύπαρξης του.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Ανδρέας Βασιλόπουλος, Προϊστάμενοι Κλάδων και Διευθυντές Διευθύνσεων Α.Ε.Α., Διευθυντές Αυτοτελών Κεντρικών Υπηρεσιών, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Διευθυντές Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ.Α. και άλλοι Αξιωματικοί του Σώματος.

Παρέστησαν ακόμα, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠ.ΕΞ. Γρηγόριος Δημητριάδης, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Παρασκευή Βρυζίδου, Μαριέττα Γιαννάκου, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Ελένη Ράπτη, Φωτεινή Πιπιλή, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, Αικατερίνη Μονογυιού, Μαρία – Ελένη Σούκουλη – Βιλιάλη, Νόνη Δούνια, Στέλλα Μπίζιου, η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου, η Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Χαρά Κεφαλίδου, η Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου και οι Βουλευτές του Μέρα25 Μαρία Απατζίδη και Φωτεινή Μπακαδήμα.

Επίσης, παρέστησαν, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής η Αντιπεριφερειάρχης Δήμητρα Νάνου, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.Α. Θεόδωρος Δραβίλλας, ο Διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α. Ιωάννης Καραγεωργόπουλος, η Εισαγγελέας Ενδοοικογενειακής Βίας Αντωνία Γεωργίου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΠΙΣΝ Νικόλαος Μανωλόπουλος, εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών, την Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας – Τομέας Ισότητας των Φύλων, τη Χριστιανική Ένωση Ελλάδας και Πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών της Ελληνικής Αστυνομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου