Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Τροποποιήθηκαν οι όροι της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου

Στους έξι μήνες, αντί των δέκα 
που προέβλεπε η σύμβαση, 
θα μπορεί να αναλάβει ο ιδιώτης την πλήρη διαχείριση των απορριμμάτων 
σε Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία.

Αυτό προβλέπει απόφαση που εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία τροποποιούνται οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με την τροποποίηση που ζήτησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανάδοχος της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προβλέπεται λειτουργική αναδιάρθρωση του έργου, με αναδιάταξη κτιρίων, επιμέρους μονάδων και οδών εντός των ήδη αδειοδοτημένων γηπέδων του έργου και μικρές τροποποιήσεις των χαρακτηριστικών των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή», η σημαντικότερη από τις αλλαγές αφορά στη μείωση της δυναμικότητας του ενός εκ των τριών ΧΥΤΥ (της Μεσσηνίας) από 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα σε 975.000 κ.μ., καθώς κρίθηκε από τη λειτουργία έργου της ίδιας εταιρείας στην Ήπειρο ότι το υπόλειμμα της επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων θα είναι τελικά μικρότερο (άρα και οι ανάγκες για ταφή). 
Παράλληλα, με διάφορες τροποποιήσεις στις εγκαταστάσεις, επιτυγχάνεται η μείωση, κατά τέσσερις μήνες, του χρόνου που χρειάζεται ο ιδιώτης για να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων με «προσωρινές» εγκαταστάσεις.

Όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό, η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα γίνει σε τρεις εγκαταστάσεις: 
στην Αρκαδία, που θα εξυπηρετεί Κορινθία, Αργολίδα και δύο δήμους της Αρκαδίας (Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας), με μέγιστη δυναμικότητα 105.000 τόνους απορριμμάτων το έτος, 
στη Μεσσηνία, που θα εξυπηρετεί, εκτός από τους Δήμους του Νομού, και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας Αρκαδίας, με μέγιστη δυναμικότητα 65.000 τόνους ετησίως
και στη Λακωνία, με μέγιστη δυναμικότητα 30.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον φορέα των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ) και την ΤΕΡΝΑ υπεγράφη πριν από έναν χρόνο, δεν έχει όμως ενεργοποιηθεί λόγω προβλήματος στις απαλλοτριώσεις.

Όπως στη Φινλανδία
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, πρόθεσή της είναι να υποστηρίξει το μοντέλο των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων.
 Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Χατζηδάκης «στο ίδιο θέμα, εξετάζουμε την εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνικών με στόχο την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα, 
ώστε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, υιοθετώντας καλές πρακτικές από χώρες όπως η Φινλανδία». Παράλληλα, εξήγγειλε εντατικοποίηση της ανακύκλωσης και ιδίως της χωριστής διαλογής των οργανικών αποβλήτων.

4 σχόλια:

  1. Μπραβο !τα πολλά σκατά στη Μεγαλόπολη που την εχουν ολοι χεσμένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μαλλον δεν εχετε την αναλογη ενημερωση πανω στο θεμα κυριε ανωνυμε μπειτε λιγο στη τερνα ενεργειακη να δειτε το εργοιστασιο που εχει γινει στα γιαννενα κ μετα λετε την γνωμη σας. ΤΥγχανει να γνωριζω πολυ καλα το θεμα κ την λειτουργια του εργοστασιου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπε ο "επώνυμος γνώστης".
      Το εργοστάσιο δεν είναι στα Ιωάννινα, βρίσκεται 20 χιλιόμετρα έξω από αυτά, κυριολεκτικά στην μέση του πουθενά αφού ο πλησιέστερος οικισμός είναι το Ελευθεροχώρι. Το οποίο όμως βρίσκεται 100 μέτρα ψηλότερα από το σημείο όπου είναι οι εγκαταστάσεις της μονάδας και μεταξύ τους μεσολαβεί και μια χαράδρα.
      Αφού, όπως υποστηρίζεις, γνωρίζεις πολύ καλά το θέμα και την λειτουργία του εργοστασίου πες στον κοσμάκη για τον διαχωρισμό της σκουπιδήλας που γίνεται με το χέρι στην συγκεκριμένη μονάδα το έτος 2019, πες επίσης και για το γεγονός ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη το μοντέλο με τις μονάδες κεντρικής διαχείρισης απορριμάτων έχει πλέον εγκαταλειφθεί.

      Στα άλλα νέα του άρθρου τώρα, πληροφορούμαστε ότι η μονάδα στην Παλαιόχουνη από "αρκαδικά απορρίμματα" τελικά θα δέχεται μόνο αυτά των 2 Δήμων Βόρειας & Νότιας Κυνουρίας. Η μονάδα της Παλαιόχουνης με λίγα λόγια θα εξυπηρετεί αποκλειστικά όλους τους Δήμους της Αργολίδας της Κορινθίας & μόλις 2 Δήμους της Αρκαδίας.
      Η μονάδα δηλαδή που θα κατασκευαστεί δύο βήματα από την Μεγαλόπολη και θα υποδέχεται μακράν τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων από όλες ΔΕΝ θα εξυπηρετεί καθόλου την Μεγαλόπολη χαχαχα!
      Τί έχει να μας πει τώρα το τρελό παρεάκι των Παπαδόπουλου, Τσιριγώτη, Φουσέκη και σία που ψήφισαν με χέρια και με πόδια υπέρ της συγκεκριμένης ΣΔΙΤ και υποστήριζαν ότι το έκαναν γιατί εξασφαλίζονταν τα συμφέροντα του Δήμου που μεταξύ άλλων δεν θα επωμιζόταν βαρύ κόστος για την μεταφορά των απορριμάτων; Τα απορρίμματα της Μεγαλόπολης θα ταξιδεύουν για την Μεσσηνία, ποιός θα πληρώνει το μεταφορικό κόστος;
      Ακόμη δεν μας έχει πει κανένας που θα χωροθετηθούν οι ΧΥΤΥ και δη αυτός της Αρκαδίας που θα είναι και ο μεγαλύτερος. Έκπληξη, βόδια Μεγαλοπολίτες σας έρχεται, ας προσέχατε.

      Διαγραφή
    2. Unknown30 Ιουλίου 2019 - 2:44 μ.μ. ΕΧΕΙΣ ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ?
      ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ.
      ΕΔΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΥΓΑΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΚΑΙ ΑΡΩΣΤΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.ΕΣΕΝΑ ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΕΧΕΙ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ.

      Διαγραφή