Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΗ: πιθανόν να πουλήσει και επιπλέον μονάδες (εκτός των 3 Μελίτης και Μεγαλόπολης)

Η ΔΕΗ, στην έκθεση που συνοδεύει 
τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, 
αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πωλήσεις 
και άλλων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, 
λιγνιτικών ή άλλης τεχνολογίας, 
εκτός από τις τρεις μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Σύμφωνα με την έκθεση: 
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα υποχρεωθεί η ΔΕΗ να προχωρήσει σε περαιτέρω αποεπενδύσεις λιγνιτικής (ή άλλης) ισχύος παραγωγής στο μέλλον, προκειμένου να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να μειώσει το μερίδιο αγοράς της, στις αγορές παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας».

Το ζήτημα αυτό, το οποίο είχε συζητηθεί παλιότερα σχετικά όχι μόνο με τις λιγνιτικές, αλλά και τις υδροηλεκτρικές μονάδες της εταιρείας, φαινόταν να έχει ξεχαστεί, με την έναρξη της εν εξελίξει διαδικασίας για τη λιγνιτική αποεπένδυση. Ωστόσο, τελικά, παραμένει πάντα ισχυρό, όσο η θέση της ΔΕΗ στη λιανική δεν υποχωρεί στα επιδιωκόμενα επίπεδα. Τα προβλήματα που συναντά ο διαγωνισμός, όμως, για την πώληση των μονάδων και τα αιτήματα των υποψήφιων επενδυτών δημιουργούν λογικά ερωτήματα τόσο για το αποτέλεσμα της διαδικασίας, όσο και το ύψος του τιμήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, υπογραμμίζει σχετικά με τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου ότι οι ταμειακές ροές που χρησιμοποιήθηκαν στην εκτίμηση των μονάδων που ήταν προς πώληση, δεν περιλαμβάνουν έσοδα από τα λεγόμενα λιγνιτικά ΑΔΙ, τα οποία εάν προσφέρονταν από τα μέσα του 2019 και με τιμή 39.000 ευρώ/MW, η αξία των δυο εταιρειών θα ήταν υψηλότερη.

Καθώς τα “λιγντικά ΑΔΙ” όχι μόνο δεν θα έχουν εγκριθεί, όταν θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές αλλά είναι αβέβαιο και αν θα εγκριθούν και για πόσο χρόνο, πολλοί θεώρησαν ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να δεχθεί προσφορές με ρήτρα ΑΔΙ, δηλαδή με δυο τιμήματα, με ή χωρίς τα ΑΔΙ.

Οι δύο υπό πώληση θυγατρικές της ΔΕΗ αποτιμώνται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ, με βάση τις προεξοφλημένες ταμειακές ροές.

Βάσει των αποτελεσμάτων των δυο εταιρειών «Μελίτη» και «Μεγαλόπολη», προκύπτει ότι το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων CO2 για τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη ανήλθε σε 21,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2018, έναντι 16,6 εκατ ευρώ το 2017. Τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε 101 εκατ. ευρώ έναντι 207 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2017, ενώ οι αμοιβές προσωπικού ήταν αυξημένες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017, στα 52,8 εκατ. ευρώ, από 38,3 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές μετά από φόρους ζημιές για τις υπό πώληση εταιρείες είναι 332,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017.

Το σύνολο του ενεργητικού της «Μελίτης» ανέρχεται σε 279,1 εκατ. ευρώ και της «Μεγαλόπολης» σε 192,8 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του παθητικού (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) για τη «Μελίτη» είναι 11,9 εκατ. ευρώ και για τη «Μεγαλόπολη» 132,4 εκατ. ευρώ. 
Τέλος, τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της «Μελίτης» είναι 167,2 εκατ. ευρώ και της «Μεγαλόπολης» 60,4 εκατ. ευρώ.

Πηγή: energyin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου