Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Εργατικό ατύχημα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολη - Ανακοίνωση ΚΚΕ

Στη μονάδα εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου νοσηλεύεται από χθες το βράδυ  Δευτέρα16 Απριλίου ένας 50χρονος εργαζόμενος της ΔΕΗ Μεγαλόπολης. 
Ο 50χρονος, , υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο, κατά τη διάρκεια χειρισμού ηλεκτρικού πίνακα, στο χώρο του Ορυχείου Ψαθίου, όταν έγινε ηλεκτρικό τόμο (προκλήθηκε λάμψη, φωτιά), άγνωστο για ποιο λόγο. 
Το ατύχημα συνέβη στη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας και αρχικά ο 50χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΥ Μεγαλόπολης, στην συνέχεια στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του με ασθενοφόρο στο Θριάσιο. 

Το νέο εργατικό ατύχημα έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, που εκτός από την εντατικοποίηση της εργασίας τους, λόγω έλλειψης προσωπικού, καλούνται να αντιμετωπίσουν και την πώληση μονάδων της επιχείρησης, η οποία φθάνει στην τελική της φάση. 
Την Παρασκευή, ως γνωστόν, το θέμα έρχεται στη Βουλή και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις

----------------------------------------------------------------------
ΚΚΕ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Τρίπολη 17/04/2018

Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης: Ένα ακόμα σοβαρό εργατικό ατύχημα

Άλλο ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης έρχεται να προστεθεί στα πολλά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, της μείωσης προσωπικού, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας στους χώρους δουλειάς, της εντατικοποίησης της εργασίας.

Πάνε εργάτες μόνοι τους σε επικίνδυνες δουλειές, γίνονται εργασίες χωρίς να έχει γίνει διακοπή ρεύματος και η διακοπή κίνησης του ταινιόδρομου, κλπ.

Αυτά τα προβλήματα θα οξυνθούν με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων, την πλήρη ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας. Γιατί κριτήριο δεν είναι η ζωή και η ασφάλεια των εργατών, η προστασία του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος, αλλά το κέρδος του καπιταλιστή. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς είναι για το κεφάλαιο κόστος.

Συνένοχες σ’ αυτά τα εργατικά ατυχήματα είναι όλες εκείνες οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, τοπικά και κεντρικά, που πίνουν νερό στο όνομα της ακολουθούμενης πολιτικής και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα όταν έρχονται τα αποτελέσματα και τα αποκαΐδια (εργατικά ατυχήματα – πώληση μονάδων και ορυχείων, κλπ).

Είναι ανάγκη οι εργάτες να πάρουν στα δικά τους χέρια τη ζωή και την ασφάλεια τη δική τους και των παιδιών τους.

Να εγκαταλείψουν μαζικά τα κόμματα του κεφαλαίου και τα ποδάρια τους σε τοπικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

Να απαιτήσουν να σταματήσει κάθε διαδικασία πώλησης μονάδων και ορυχείων.

Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό.



Να παρθούν και να τηρούνται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης.

1 σχόλιο:

  1. Οι γνωστές αρλούμπες και οι μύθοι. Εντατικοποίηση εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού και την ίδια ώρα από τις διαδικασίες για την πώληση μαθαίνουμε με κάθε επισημότητα αυτό που κάποιοι ξέραμε έτσι κι αλλιώς, πως το προσωπικό για την λειτουργία των μονάδων είναι υπεράριθμο και θα ακολουθηθούν προγράμματα εθελουσίας εξόδου(ακόμη και σήμερα την ίδια καραμέλα και τα ίδια παραμύθια σύντροφοι;). Έλλειψη προσωπικού με τα ρεπό και τις άδειες να χορηγούνται κανονικά, μόνο στην ΔΕΗ γίνονται τέτοιου είδους θαύματα. Οποιοσδήποτε έχει γράψει έστω και μισό μεροκάματο στον ιδιωτικό τομέα γνωρίζει ότι σε περιπτώσεις εντατικοποίησης της εργασίας κι έλλειψης προσωπικού α) οι όποιες υπερωρίες απλά δεν καταγράφονται και δεν πληρώνονται, β)το ρεπό είναι άγνωστη έννοια, γ) η όποια άδεια χορηγείται είναι πάντοτε κουτσουρεμένη.
    Εάν το ΚΚΕ κι όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έμπαιναν στον κόπο τόσα χρόνια να πουν καμία αλήθεια το σίγουρο είναι πως θα είχαν αποφευχθεί αρκετά ατυχήματα και θα είχαν σωθεί ζωές. Αφού βάση των ανακοινώσεών τους μετά από κάθε ατύχημα, τα αιτία και οι υπεύθυνοι είναι συγκεκριμένοι, πώς γίνεται μετά να εξαφανίζονται από προσώπου γης και τα πορίσματα να ανακηρύσσουν μονίμως ως υπεύθυνο τον ΚΑΝΕΝΑ;
    Η μόνη αλήθεια για την ΔΕΗ είναι πως εδώ και δεκαετίες οι κανόνες ασφαλείας υπάρχουν στα χαρτιά κι αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο. Κι αυτό έγινε από τότε που οι συνδικάλες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους με το ιστορικό μήνυμα του Ανδρέα ο λαός στην εξουσία, που στην πράξη μετουσιώθηκε στο ο λαός στην ασυδοσία. Σε κάθε εργαζόμενο της ΔΕΗ την πρώτη ημέρα που καλείται να εργαστεί στις εγκαταστάσεις της του χορηγούνται ατομικά μέσα προστασίας (κράνος, κατάλληλη ένδυση και υπόδηση), ένα πολυσέλιδο εγχειρίδιο με κανόνες ασφαλείας και σχετικές υποχρεώσεις και τέλος καλείται να υπογράψει τόσο πως έλαβε τα μέσα προστασίας όσο και για το ό,τι ενημερώθηκες για θέματα ασφαλείας. Και το παρδαλό κατσίκι γνωρίζει πως εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (εάν υπάρχουν και τέτοιες πλέον) ουδείς χρησιμοποιεί τα ατομικά μέσα προστασίας (πόσο μάλλον να ακολουθεί πιο εξειδικευμένους κανόνες) που του χορηγήθηκαν κι αρκετοί δεν χρησιμοποιούν ούτε την προβλεπόμενη κι απαραίτητη ένδυση-υπόδηση. Αυτά τα χρησιμοποιούν όλοι ΜΟΝΟ στις περιπτώσεις που γίνεται κάποια άσκηση και μπαίνουν μέσα οι κάμερες των ΜΜΕ (γι’ αυτό κι αν παρατηρήσει κανείς στα σχετικά βίντεο τα μέσα προστασίας κράνη κτλ. είναι ολοκαίνουργια, η μοναδική φορά που τα βγάζουν από τα ράφια και τα βάζουν στο κούφιο τους κεφάλι).
    Πόσες ανακοινώσεις του ΚΚΕ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχετε δει που να αναφέρονται σε αυτά τα γεγονότα; ΚΑΜΙΑ. Όποιος πάει σε ιδιωτικό εργοτάξιο ή σε μεγάλο έργο (όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου) που μπαίνουν μέσα μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, θα καταλάβει τι εστί μέτρα ασφαλείας, ατομικά μέσα προστασίας και κανόνες. Κι αφήστε το ΚΚΕ και τους συνδικάλες να λένε τα παραμύθια τους για την κακή, αιμοβόρα εργοδοσία. Στον ιδιωτικό τομέα (πλην των μπαχαλοεργολάβων της ΔΕΗ και λοιπών εργολάβων της κακιάς ώρας) κανένας δεν θέλει να χάσει την δουλειά του, τον ύπνο του ή να καθίσει στο σκαμνί του δικαστηρίου γιατί ο Χ ανεγκέφαλος θέλει να φοράει το άρβυλο χωρίς κορδόνια ως σαγιονάρα, δεν θέλει να βάζει το κράνος και τα γάντια γιατί τον ενοχλούν ή ακόμη χειρότερα γιατί ήρθε στην δουλειά απευθείας από το ξενύχτι και σέρνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή