Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Μεγαλόπολη - Πώληση ΔΕΗ : Και οι βουλευτές Αρκαδίας; Εκκωφαντικά απόντες.

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Παρόντες οι πολίτες.
Παρούσα η Εκκλησία. 
Παρόντες οι συνδικαλιστές, οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι στις μονάδες, πλήθος κόσμου.

Και οι βουλευτές Αρκαδίας;
Εκκωφαντικά απόντες.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κ. Γιώργος Παπαηλιού, είχε δώσει βέβαια το «παρών» σε μια συνάντηση φορέων λίγες ημέρες πριν από το συλλαλητήριο, όπου είχε διατρανώσει τη θέση του: «Είμαι κάθετα αντίθετος στην πώληση της ΔΕΗ». Είχε αποστείλει και σχετικό δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ. Είχε αποστείλει επιστολή και στον Πρωθυπουργό.

Να αφήσουμε κατά μέρος, προς το παρόν, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης στη Μεγαλόπολη και επί δεκάλεπτο ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν πιεστικές ερωτήσεις ως προς το αν θα ψηφίσει ή όχι την πώληση όταν έρθει η ώρα, μη ξεστομίζοντας σαφή απάντηση.

Ας μείνουμε στο «κάθετα αντίθετος» του δελτίου Τύπου. Υποθέτω ότι όταν είσαι κάθετα αντίθετος με κάτι, και μάλιστα ανήκεις, έστω και ως όψιμη μεταγραφή, σε ένα κόμμα που έγινε κυβέρνηση βγαίνοντας στον δρόμο, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κατεβαίνεις στην πλατεία μαζί με όλους όσοι συμφωνούν μαζί σου. Ή έστω κάνεις μια σύντομη δήλωση συμπαράστασης από την πλατεία της συγκέντρωσης όπου έχεις την ευκαιρία να ταχθείς υπέρ των ψηφοφόρων σου, στο κάτω-κάτω, και μετά συνεχίζεις τη μέρα σου. Ο κ. Παπαηλιού δεν συμμετείχε, δεν είπε λέξη, φαίνεται ότι είχε πει τα πάντα σε εκείνη τη συνάντηση όπου δεν απάντησε σαφώς αν θα υπογράψει ή όχι.

(Εντάξει, και ποιος θα απαντούσε;..)

Ο βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Βλάσης έκανε τον κόπο να κατεβεί στη Μεγαλόπολη, αλλά για να εκκλησιαστεί. Παρακολούθησε ένα τμήμα της λειτουργίας, για ένα δεκάλεπτο, και μετά εξαφανίστηκε μη αφήνοντας πίσω ούτε έναν τρίλεπτο χαιρετισμό, ούτε μία δήλωση συμπαράστασης.

Μάλλον ο κ. Βλάσης πιστεύει ότι είναι αρκετό να εκκλησιάζεται –ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον άναψε ένα κεράκι υπέρ του αγώνα!- και να συντάσσει επίκαιρες ερωτήσεις για τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό, είτε πρόκειται για τη ΔΕΗ είτε πρόκειται για τις πλημμύρες και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Ωστόσο, με το να ρωτάς την κυβέρνηση –και μάλιστα τη συγκεκριμένη!- για ποιον λόγο κάνει αυτά που κάνει, αντιπολίτευση δεν γίνεται. Παράλληλα, φαίνεται ότι ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ ενημερώνεται για τις υποθέσεις που αφορούν στην Αρκαδία με… διαφορά φάσης: Ήδη από τις 10 Οκτωβρίου ο Δήμος Μεγαλόπολης με απόφαση του ΔΣ του διεκδικεί ένταξη στο μειωμένο τιμολόγιο και ο βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε –τι άλλο;- επίκαιρη ερώτηση στις 23 Νοεμβρίου για το ίδιο θέμα.

Να υποθέσω ότι το τι συζητείται στα Δημοτικά Συμβούλια της Αρκαδίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να φθάσει στα αφτιά των βουλευτών της, ιδιαιτέρως εκείνων που φιλοδοξούν να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση;

Τρίτη μεγάλη απουσία, ο βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράστασης –προσεχώς «Κίνημα Αλλαγής». Να φταίνε τα εσωκομματικά που έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος των δυνάμεων όλων των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ; Να φταίει το ότι πρέπει να χωνέψουν οι περισσότεροι την «από το παράθυρο» επιστροφή του Γιωργάκη σε ό,τι έχει απομείνει από το πατρικό του κόμμα; Πάντως ο κ. Κωνσταντινόπουλος εκτός από ένα-δυο δελτία Τύπου και μια-δυο επίκαιρες ερωτήσεις, περί πολλά τυρβάζει αλλά όχι περί τα της ΔΕΗ.

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Είτε συμφωνεί κάποιος είτε διαφωνεί με την πώληση, είτε δώσει την ψήφο του είτε όχι, ακόμα και αν αυτό που δεν θα κάνει εκ του ασφαλούς ως αντιπολίτευση θα το έκανε ως κυβέρνηση στα χρόνια των μνημονίων, είναι αδύνατον, θεωρώ, να μην μας προβληματίζει όλους το μέλλον της ενέργειας και σε ποιου τα χέρια θα περιέλθει. Μετά τις λιγνιτικές μονάδες, μετά τα ορυχεία, ακολουθεί το νερό, κατά πώς φαίνεται, ύστερα από τη συστηματική υπονόμευση και υποβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης.

Για όλα τούτα, και για τις πολλές δύσκολες αποφάσεις που έρχονται και τις οποίες θα κληθεί να λάβει τούτη η κυβέρνηση ή η επόμενη, οι πολίτες οφείλουν να απαιτήσουν τη συμμετοχή των εκλεγμένων βουλευτών τους σε οποιαδήποτε δράση και να στηλιτεύουν την απουσία τους.

Θα πείτε, ωραία, έστω ότι είχαν δώσει το «παρών» οι βουλευτές στο συλλαλητήριο, θα άλλαζε κάτι;

Ναι, κατά την ταπεινή μου άποψη: Θα έδειχνε –έστω συμβολικά- την ενότητα όλης της κοινωνίας και των δυνάμεών της απέναντι στην πώληση της ΔΕΗ, στην οποία δηλώνουν «κάθετα αντίθετοι» όλοι.

Οι πολίτες πρέπει να απαιτούν από τους πολιτικούς τους και να φαίνονται και να είναι. Έρχονται δύσκολες ώρες για τον φυσικό πλούτο της χώρας μας και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να απαιτήσουν οι θέσεις όλων να είναι ξεκάθαρες.

Et in Arcadia non sunt, οι κκ. βουλευτές μας.

Εύα  Γαλανιάδη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου